ENTSÜKLOPEDISTID KUTSUVAD KRIISI AJAL PANUSTAMA DIGIKULTUURILE JA TEADMISTELE

Tartu Ülikool ja Wikimedia Eesti kutsuvad üles digikultuuri aastal ühiselt Vikipeediat täiendades panustama meie digitaalsesse kultuurikihti. Algatusega “Saame suureks digitaalselt!” saab liituda kodulehel. Osalema on oodatud kõik soovijad aasta lõpuni.

Miljon artiklit eestikeelsesse Vikipeediasse. Algse pildi autor on Rauno Kalda

Algatust on valitud sümboliseerima Lutsu “Kevadest” tuntud Palamuse kihelkonnakooli tühi klassiruum, kust õpilased on lahkunud karantiini või läinud üle e-õppele. Algse pildi autor on Rauno Kalda, see oli Wikimedia pildipanga esiletõstetud pilt veebruaris 2014 ning illustreerib praegu eesti Vikipeedias artikleid Kool, Klassiruum, Kihelkonnakool ja Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum.

Algatuse eesmärk on suurendada vabalt kättesaadava digitaalse teabevara hulka, toetada digihariduse ning e-õppe võimalusi ning kindlustada järeltulevatele põlvedele avatud ja teadmistel põhinevat digitaalset tulevikku.

Algatus “Saame suureks digitaalselt!” on järg Eesti Vabariik 100 raames alguse saanud avalikele artiklikampaaniatele, kus kahel varasemal aastal osales ligi 300 inimest. Teiste seas Andres Merits, Anu Realo, Els Heinsalu, Lauri Mälksoo, Margus Konnula, Meelis Friedenthal, Tuul Sepp jpt mõjukad teadlased ja ühiskonnategelased ning isegi Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid.

“Me keegi ei tea praegu täpselt, mida tulevik toob või kui kaua kestab sunnitud isolatsioon,” leiab Wikimedia Eesti juhatuse esimees Eva Lepik. “Kindel on aga see, et lõpuks on meid tabanud pandeemia kohta objektiivne käsitlus koos kõigi asjakohaste faktidega leitav Vikipeediast. Miks mitte panna sunnitud eraldatus kasulikult tööle ning täiendada meie ühist teadmispanka jäävate teadmistega oma valdkonnast?”

“Kahel eelneval aastal on kampaania andnud tulemuseks kokku 600 uut või oluliselt täiendatud artiklit. Oleks muidugi kiusatus kutsuda kõiki panustama päevakajaliselt oluliste artiklitega, aga samal ajal vajavad katmist ka need teemad, mis parajasti ei põle. Soovime, et emakeelne infoallikas suudaks meile vastuseid anda kõigis ettetulevates küsimustes. Olgu need siis keskaja kirjandus, ilutaimed, robootika või e-õppe metoodikad,” tunnistab vikipedist Ivo Kruusamägi.

Osalema on oodatud kõik Eestimaa inimesed, kellel on valmisolek luua entsüklopeediaartikleid ning koguda ja süstematiseerida nende jaoks allikmaterjali. Panustada saab nii eesti- kui ka võrukeelsesse Vikipeediasse ning vaba võrguentsüklopeedia meedia-, andme-, teksti- või tsitaadivaramusse. Kampaania kestab käesoleva aasta lõpuni, kuid esimene vahekokkuvõte karantiinist inspireeritud entsüklopeedilistest vägitegudest tehakse jaanipäevaks.

Tartu Ülikooli ja MTÜ Wikimedia Eesti 2017. aastal alanud koostööprojekti Miljon+ eesmärk on toetada eestikeelse Vikipeedia jõudmist miljoni artikliga keelte sekka ning aidata kaasa sisu kvaliteedi tõusule. Selleks on juurutatud entsüklopeediaartiklite kirjutamine osana ülikoolide õppetööst, viidud läbi erinevaid artiklivõistlusi ja arvukalt koolitusi.

Print

 

 KU päevatoimetaja

 

Samal teemal:

Põhjamaade viki-liikumise 2019. aasta koostöökonverentsil osalejad. Foto Ivo Kruusamägi ja Vahur Puik

 

 

 

Põhjamaade entsüklopedistide koostöö on Eestile võimalus digikeskkonnas silma paista

Eestikeelse vikipeedia erilogo 200 000 artikli puhuks

 

 

 

Vikipeedia jõudis 200 000 eestikeelse artiklini