SINDI GÜMNAASIUM LÄKITAS OMA ÕPILASED KOOLIVAHEAJALE RIIGI SÜNNIPÄEVA TÄHISTAVA PARAADIGA

Ühildades märgilisi päevi – koolivaheajale minekut ja saabuva iseseisvuspäeva tähistamist – kogunes terve Sindi gümnaasium täna hommikul Sindi raekoja juurde kümnete kandelippudega pidulikule lipurivistusele nõnda nagu seda on tehtud küünlakuul kaheksal viimasel aastal, samuti Eesti lipu sünnipäevadel.

Mihkel Kalamees, Tori vallavolikogu aseesimees, erilise lipuga Eesti Vabariigi 102. aastapäeva paraadil Sindis. Foto Urmas Saard
Mihkel Kalamees, Tori vallavolikogu aseesimees, erilise lipuga Eesti Vabariigi 102. aastapäeva paraadil Sindis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Braian Kulp kõneles tulevikku vaadates, et tema jaoks on Eestis kõige parem elada, sest siin täituvad kõik tema unistused.[/pullquote]Kooliga ühinesid ka Sindi lasteaia suuremad lapsed, kes alles eile osalesid esimest korda iseseisvalt lasteaiasiseselt korraldatud riigi sünnipäeva tähistaval miniparaadil.

Riigikogu poolt Sindi gümnaasiumile kingitud esinduslipu liputoimkonnas seisid auvalves õpilasesinduse president Pillerin Pihelgas, õpilased Rainer Aas ja Sirelin Kukk.

Kell 9.00 toimus sümboolne lipuheiskamine raekoja tornimasti. Rituaali viis läbi spetsvarustuses Mihhail Škljar, sest veidi ekstreemsetes oludes heiskamist ei saa kõikidele lubada – kuigi austavat lipuheiskamist vääriksid teisedki aatelise vaimuga tublid inimesed. Hümni mängis Pärnu noorte puhkpilliorkester Rein Vendla juhatusel.

Riigikogu kaitsekomisjoni liige Andres Metsoja lausus, et alati on tore näha rahvuslikku trikoloori memme ja taadi pihus. „Aga eriti hea on seda näha noorte käes. Teie käes, silmade säras – teie, kelle käes on Eestimaa tulevik.” Vahetult enne rõdul toimunud sõnavõttu oli Metsoja vestelnud XXIII üleriigilise noorte luulekonkursi “Koidulauliku valgel” peaauhinna pälvinud Sindi gümnaasiumi 5. klassi õpilase Braian Kulbiga ja sealsamas keset kõnepidamist andis ta tublile noorhärrale üle ametliku kutse külastada Riigikogu.

„Elu pakub meile vahel väga üllatavaid momente,” lausus Tori vallavolikogu aseesimees Mihkel Kalamees. „Olles siin ja nähes teid, asuvad minu emotsioonid väga kõrgel. On natuke ärevust, on rõõmu, on õnne. Eesti riigil on üksainus tähtis ülesanne: hoida oma rahvast, hoida oma keelt, hoida oma kultuuri, hoida oma riiki. See, mida Eesti lipu selts teeb sellisel isamaalisel jõul, väärib väga suurt tunnustust ja austust.” Kõneleja käes oli eriline sinimustvalge lipp, mis on rännanud Kanadas, Ameerikas, Austraalias, Rootsis. Seda lippu on peidetud okupatsiooniaastatel ja sellest on saanud nende perekonna reliikvia, mida tuuakse välja ainult erilistel puhkudel. „Tänane päev on üks neist erilistest päevadest,” ütles Kalamees.

Braian Kulp kõneles tulevikku vaadates, et tema jaoks on Eestis kõige parem elada, sest siin täituvad kõik tema unistused. „Eestis elavad inimesed kauem kui paljudes teistes riikides, selle uurisin ma ise välja. Mõelge sellele… Ainus ülesanne on end iga päevaga paremaks inimeseks muuta,” kõneles Braian, kelle tema klass valis käesoleva õppeaasta kõige sõbralikumaks inimeseks. „Olge tegusad, mitte ainult täna vaid iga päev!”

Seejärel asuti rongkäiku ja sammuti mööda ajaloolist Pärnu maanteed, mille ääres tervitasid lasteaia noorimad võsukesed. Suuremad sammusid kooliealistega ühte sammu rivis. Julius Friedrich Seljamaa monumendi juures tehti hästi lühike peatus. Tori vallavanem Lauri Luur ja vallavalitsuse liige Raido Paulberg ning Eesti lipu seltsi liige Kardo Kase asetasid pärjad mälestusmärgi alusele. Orkester mängis sellel ajal „Langenud kangelaste mälestuseks”. Kohe liiguti edasi koolimaja õuele.

Järgneval kontsertaktusel õnnitles peagi kätte jõudva riigi 102. aastapäeva puhul Sindi gümnaasiumit Lauri Luur, kes tunnustas noorte hulgas tehtavat lipuviljelist kasvatust. Samuti tervitas kooli Sindi gümnaasiumi hoolekogu esimees Toomas Kandima. Pikemalt kõneles direktor Ain Keerup. Direktor asetas lillekorvi koolimaja koridoris asuva Vabadussõjas langenute mälestustahvli ette.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi lasteaed on jõudnud lippudega jalutades Kooli tänavale. Foto Urmas Saard

 

 

 

“PARAADIDE PEALINNAKS” TÕUSEV SINDI

Pildi joonistas Mirell Tiitus Sindi lasteaia Puhhide rühmast

 

 

 

SINDI LASTEAED TEEB PÄRIS OMA PARAADI

Kristel Reinsalu ja 150-aastane Sindi laulukoor. Foto Urmas Saard

 

 

 

„KODUMAA SÜNNIPÄEV” JA „SAJA LUGU”

2017. aasta 24. veebruari hommik Sindis. Foto Urmas Saard

 

 

 

KUTSE SAABUVA EESTI VABARIIGI 102. AASTAPÄEVA JA ALGAVA KOOLIVAHEAJA TÄHISTAMISELE SINDIS