Pärnakatel oli suurepärane võimalus kuulda Sorrõseto esinemist

Kogu käesoleva kuu kestev soome-ugri rahvaid liitev ja tutvustav üleriigiline festival jõuab kõrghetkeni hingekuu kolmandal laupäeval tähistatava hõimupäevaga, mille eelõhtul andis Sorrõseto suurepärase kontserdi Pärnu Raeküla rahvale.

Sorrõseto Raeküla Vanakooli keskuses. Foto Urmas Saard
Sorrõseto Raeküla Vanakooli keskuses. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Laulude vahele jutustasid naised oma rahvakillu pärimuslikke tavasid ja kontrolljoonega jagatud maast.[/pullquote] Järgmise aasta 5. jaanuaril kümneseks saav Sorrõseto on pealinnas tegutsev lauluselts, millesse kuulub kümmekond lauljat. Raeküla Vanakooli keskuses esines täna kuus naist ja üks mees, kelle nimi Villu Linnasmäe. Kõik vanemad liikmed on sündinud ja üles kasvanud Petseri lähistel. Seltsi lauluema (setu keeles lauluimä) ja vaimne juht on Leida Heliste, aga lauljate muusikaline juht on Valli Karp.

Vanakooli keskuses kogunenud rahvas kuulis üle tuhande aasta vanust seto leelot, mis on setude traditsiooniline laulmisstiil. Kümme aastat tagasi kandis UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse komitee seto leelo inimkonna vaimse viljepärandi esindusnimekirja. Laulude vahele jutustasid naised oma rahvakillu pärimuslikke tavasid ja kontrolljoonega jagatud maast. Valli Karp mängis ka tillukest karmoškat.

Kuna seto lauludele kaasalaulmine polnud pärnakatele jõukohane, siis laulsid Sorrõsetod ühislaulmiseks „Eestimaad” (Tuhanded külad). „Tuhanded külad, tuhanded talud
laiali Eestimaal. :,: Sündinud nendes kadunud põlved, vanavanemad. :,: …,” laulis kogu saal võimsalt kaasa. Sorrõsetode laulmisega käis kaasas sagedane tantsuline liikumine, aga kontserdi lõpuosas näidati oma head tantsuoskust täies ilus, millele lisasid kaunist vaadet juurde saja-aastased rahvarõivad ja hõbesepa sepistatud ehted.

Kontsert jagati kahte osasse ja vahepeal kandsid Raeküla Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg ning sama keskuse töötaja Marina Mesipuu-Rhun saali auhindade laua. Vanakooli keskuse kontserte külastades on publikul tavaks osta heategevuslikke pileteid, mille omanike vahel loositakse välja annetusteks toodud esemeid, kunstiväärtusi või söödavat. Heategevus toimub Y’s Men International egiidi all, sest ka Pärnus toimetab Y-klubi. Fortuunaks kutsuti Riigikogu kultuurikomisjoni liikme Marko Šorini, kes oli otsustanud samuti seda imepärast ansamblit kuulata. Peaauhinnaks oli sedakorda lapiseelik, mille omanikuks Sorrõseto laulja Silvi Loik. Ta oli võidu üle üliõnnelik ja näitas seda selga pandult rahvale veel pärast kontsertigi. Lapitekke tuleb veelgi loosi, sest sintlane Theresa Kaljurand on neid oma kogust annetanud rohkemgi.

Sorrõseto järgmine kontsert toimub Tallinnas Telliskivi Loomelinnaku pealaval.

Urmas Saard

Samal teemal:

Äärealade pärimust tutvustav seto ansambel Sorrõseto esineb lisaks peakontsertdele ka Pärnu Vanakooli keskuses reedel, 18. oktoobril kell 18.00. Foto erakogust

 

 

 

Hõimupäeval astub üles saami legendaarne muusik Wimme ja paljud teised oodatud ansamblid