Y’s Men Soome-Balti piirkonna aastakogunemisel õpiti uut ja vaadeldi liikumise praktilist tulemit

Y’s Men Soome-Balti piirkonna aastakoosolek toimus kolmel päeval Pärnus ja Tallinnas, kus räägiti sellestki mida liikumise sajandal aastal võiks vabatahtlike ühendusele kinkida. Kogunemise viimane päev lõppes külastusega MTÜ Peeteli Kiriku Sotsiaalkeskuses, kus tegutsetakse riskilaste ja –perede aitamisega.

Y’s Men Soome-Balti piirkonna aastakoosolekust osavõtnud tutvuvad Peeteli kiriku sotsiaalkeskuse tööga. Foto Urmas Saard
Y’s Men Soome-Balti piirkonna aastakoosolekust osavõtnud tutvuvad Peeteli kiriku sotsiaalkeskuse tööga. Foto: Urmas Saard
Soovid 100-aastaseks saavale Y's Men liikumisele. Foto Urmas Saard
Soovid 100-aastaseks saavale Y’s Men liikumisele. Foto: Urmas Saard

[pullquote]1922. aastal möödub sada aastat ajast, mil Ameerika Ühendriikides Toledos asutati Y’s Men liikumine.[/pullquote]21. septembrist 22. septembrini toimunud Y’s Men Soome-Balti piirkonna tippkohtumine algas reedel Pärnu Raeküla Vanakooli keskuses, jätkudes nädalavahetusel EELK Tallinna Püha Vaimu kiriku kogudusemajas ja Tallinna Õpetajate majas. Päevade läbiviija oli Pärnu Y klubi ja vastutav peakorraldaja Piia Karro-Selg, Y’s Men International Soome-Balti piirkonna direktor.

Töökeelena kasutatava inglise keele kõrval tarvitati mõnel juhul ka vene keelt ja abikeeltena sai läbi tõlkide või otsesuhtluses võrdväärselt hästi hakkama kõigi nelja riigi keelega. Kohtumiste päeva alustati sõnadega „Tere tulemast”, Tervetuloa”, „Laipni lugti”, „Sveiki atvyke”, mille oskust peetakse sama oluliseks, kui ühiskeelena kasutatavat inglise keele paremat tundmist.

Piirkonnal on 14 klubi, millest pooled asuvad Soomes, kaks Eestis, kolm Lätis ja kaks Leedus. Osalenud klubid tegid kuni viie minuti pikkuse ülevaate oma klubilisest tegevusest. Eesti piirkonna kuberner Mikko Selg näitas rohkelt slaide ja rääkis nendega illustreeritult tänavu suvel aset leidnud tosina päeva pikkusest Venemaa reisist: Euroopa konverentsist Jekaterinburgis, Venemaa Y klubidega kohtumistest Ufas ja Peterburis ning samuti osalemisest Aafrika piirkonna konverentsil Kairos. Kohvilaua vestlustes oli teemaks ka Aleksey Vasiljevi visiit Eestisse, Pärnumaale, kus Peterburi Y liikumise innukas liige jutustab arvukatel kohtumistel Vene kultuurist ja musitseerib nii vokaalselt kui kitarriga.

Õpetajate majas andis laupäeva õhtul kontserd Mizuki Shindo, kes on flöödimänguga esinenud nii Jaapani teemanädalal Pärnus kui ka esimesel tänavafestivalil Augustijäljed Raekülas.

1922. aastal möödub sada aastat ajast, mil Ameerika Ühendriikides Toledos asutati Y’s Men liikumine. Seega tähistatakse peatselt juubeliaastat, milleks alustatakse ettevalmistusi juba aegsasti. Inimestele jagati paberilipikud kätte ja paluti neile kirjutada mõtteid, mida selle ühenduse juubeliks võiks kinkida või ära teha. Ideedest puudust ei tuntud.

Pühapäeval tehti pikem jalutuskäik läbi linna. Möödudes olulistest objektidest, rääkis Karro-Selg mõne sõnaga kõige olulisemast. Kuna 22. september on vastupanuvõitluse päev, siis peatuti ka Vabadussõja võidusamba juures ja selgitati külalistele põhjust, miks olid pärjad sinna toodud. Taani sõbrad soovisid näha Taani kuninganna roosiaeda ja Taani Kuninga aeda. Vaadati Riigikogu hoonet ja laskuti Stenbocki maja kõrvalt alla. Edas seati sammud Tallinna Pelgulinna, aadressile Preesi tänav 5, kus asub Peeteli kirik.

[pullquote]Selle sotsiaalkeskuse nägemuses on olnud terve ja turvaline ühiskond, milles kirik omab selget rolli[/pullquote]Rahvusvahelise seltskonna võttis vastu Tallinna Peeteli koguduse juhatuse esimees ja Peeteli kiriku sotsiaalkeskuse direktor Mati Sinisaar. Esmalt tegi ta väikese ekskursi kirikuga tutvumiseks. Seejärel kulus tunnike jutustusele sellest, kuidas 22 aastaga on nõukogude okupatsiooni perioodist lagunemisele määratud Peeteli müürid uueks saanud ja nende samade seinte varjus kümned ja kümned lapsed leidnud endile inimväärika elu. Kuulajatel oli hea meel teada, et ka Y’s Men Soome-Balti piirkonna vahendusel on saadud Peeteli ülisuurt projekti paarikümne tuhande dollariga toetada.

Selle sotsiaalkeskuse nägemuses on olnud terve ja turvaline ühiskond, milles kirik omab selget rolli ja kohta käsile võetud ülesande täitmisel. Kirik ongi loomult sotsiaalne, teeniv ja juhendav ühendus, mistõttu alustati Peetelis erinoorsootööd koguduseliikmete vabatahtliku tegevusena tänavatel asjatult aega veetvate, sageli mahajäetud majades või kõrvalhoonetes elutsevate lastega – inimestega, kelle sihitu elulaad ohustas neid endid ja linna kaaskodanikke. Sinisaar jutustas rohkete näidetega, kuidas lapsed tänavalt Peetelisse jõudsid, milliseid raskusi tuli läbida ja kes neist edaspidi on saanud – tublid emad ja isad, edukad ja kohusetundlikud oma töös.

Urmas Saard

Samal teemal:

Ruslan Andrejev kontserdil Pärnus Raeküla Vanakooli keskuses Foto Urmas Saard

 

 

 

Heategevuskontsert nelja riigi sajanda juubeli tähistamisel

Soome-Balti piirkonna Y's Men klubide kohtumine Bauskas Foto Urmas Saard

 

 

 

Y’s Men kahel päeval Bauskas

Haamri kopsatusega kinnitatakse, et järgmine Y's Men Soome ja Balti riikide piirkonna konverents toimub Pärnus Foto Urmas Saard

 

 

 

Y’s Men Soome-Balti järgmine konverents toimub Pärnus