Palamuse kutsub laadale ja väljanäitusele

Laupäeval, 21. septembril peetakse Palamusel taas suurt Paunvere väljanäitust ja laata, mis toimub kahekümne teist korda.

Lõõtsavägilased annavad Sindi seltsimajas autogramme. Foto Urmas Saard
Lõõtsavägilased annavad Sindi seltsimajas autogramme. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Laadapääsme ostnute vahel loositakse seekord välja aiamööbli komplekt[/pullquote]Väljanäituse ajal muutub Palamuse aleviku süda suureks laadaplatsiks. Ühtekokku on kohale oodata 930 kauplejat. Uudse asjana on seekord käivitatud kaardirakendus, mis võimaldab otsida laadal kauplejat nii nime kui ka kauba järgi. Nii saab laadaline juba enne kohaletulekut uurida, kus tema lemmikkaup või -kaupleja platsil asub.

Laadalisi toitlustab 21 vabaõhu-söögikohta. Väljanäituse üht tõmbenumbrit – nunnunäitust – saab vaadata Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi võimlas. Lisaks eriti suurtele või veidra kujuga aiasaadustele saab seal näha lustakaid kompositsioone aedviljadest, käsitöid jms. Nunnunäituse parimale eksponaadile on välja pandud 50 000 eurosendine preemia.

Väljanäitus avatakse kell 10 hommikul ja päevajuhiks on tänavune Oskar Lutsu huumoripreemia laureaat, Rakvere teatri dramaturg ja lavastaja Urmas Lennuk. Kultuurilist meelelahutust pakutakse nii pealaval (selleks on Palamuse laululava) kui ka muuseumilaval. Kultuuriprogrammi tõmbenumbriteks on Anne Veski ja ansambel Lõõtsavägilased, ent üles astub ka kultuurikollektiive Jõgeva vallast ja naabervaldadest ning teistest maakondadestki. Piiri tagant toovad külakosti Läti tantsurühmad Sadancis ja Daldieriši. Mõeldud on ka väikestele laadakülastajatele. Palamuse vana lasteaia õue seatakse sisse lastehoid. Tegutseb miniloomaaed, kus lapsed saavad näha ponisid, kitsi, küülikuid ja kanu.

Kell 15 on pealava juures laadaloterii. Laadapääsme ostnute vahel loositakse seekord välja aiamööbli komplekt ja loosimissüsteem on üles ehitatud nii, et võidule kandideerimiseks tuleb loosimise juures viibida.

„Paunvere väljanäitusel on pikad traditsioonid, ent traditsioonilise ja läbiproovitu kõrval leiab väljanäituselt igal aastal ka midagi uut,“ tõdes Jõgeva vallavalitsuse arendus- ja ettevõtlusspetsialist Reelika Kivimurd. Seekord tuleb kohale kolm raadiojaama – Vikerraadio, Ring FM ka Raadio Marta, kes on terve laadapäeva otse-eetris. Järelikult oleme nii suureks kasvanud, et meist ei saa mööda vaadata. Väljanäitusele tulijail soovitan kindlasti uudistama minna ka põhjalikult uuenenud Palamuse muuseumi. Eesti Barbecue Assotsiatsiooni korraldatavad Eesti sea küpsetamise meistrivõistlused „Suur sigadus 2019“ väärivad ka vaatamist: ega siis iga päev näe, kuidas kümme siga korraga vardas küpsevad.

[pullquote]Jõgevalt saab Palamusele tulla tasuta eribussiga[/pullquote]Jõgevalt saab Palamusele tulla tasuta eribussiga. Väljumisajad on paika pandud nii, et need sobiksid ka neile, kes kaugemalt rongiga Jõgevale saabuvad ja soovivad sealt edasi väljanäitusele sõita.“

Eribuss väljub Jõgeva vana raudteejaama parklast kell 9.00, 10.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 ja 18.00 ning Palamuselt Voore teel töökodade juures asuvast parklast kell 9.30, 10.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30 ja 18.30.

Laadaliste autode jaoks on sisse seatud parklad kõigi Palamusele toovate teede äärde. Palamuse alevikku läbivad teed on 21. septembril suletud kella kaheksast hommikul kella kuueni õhtul. Ümbersõidul tuleb jälgida suunaviitu.

Jaan Lukas