IV Uhla – Rotiküla elamusjooks stardib juba homme

Arvult neljas Uhla – Rotiküla elamusjooks stardib juba homme, 20. augusti keskpäeval Uulu vastrenoveeritud staadionilt Raeküla staadionile. Tegemist on esimese spordisündmusega, mis stardib mahuka uuenduskuuri läbinud Uulu staadionilt, mille Häädemeeste Vallavalitsus ehitajalt ametlikult vastu võtab alles 31. augustil, kuid jooksu traditsiooni jätkamise huvides tulid nii vallavalitsus kui ka ehitaja joosku korraldajatele vastu ja lubasid staadioni siiski stardipaigana kasutada.

Uhla - Rotiküla kolmanda jooksu start on antud. Foto Urmas Saard
Uhla – Rotiküla kolmanda jooksu start on antud. Foto: Urmas Saard

[pullquote]tänavuse jooksu medaliga tehakse algust uue trikoloori kombinatsiooniga[/pullquote]Eelregistreerunute hulk kinnitab, et osalema on tulemas rekordarv liikumishuvilisi. Nimelt oli eelmise nädalalõpu seisuga eelregistreerunud põhidistantsile jooksma ja kõndima enam kui 120 liikumissõpra, mis on varasemate aastatega võrreldes ligi 40% suurem arv. Korraldajatena ütleb see meile, et elamusjooks on leidnud endale kindla koha jooksukalendris ehk sellele registreerutakse juba planeeritult. Varasematel aastatel tundus, et otsus jooksma tulla või mitte tulla, võeti vastu alles jooksupäeva hommikul, sest päris paljud registreerusid alles stardipaigas. Lisaks põhidistantsile, mis stardib Uulu staadionilt kell 12 ja esimesed finišeerujad on Raekülas orienteeruvalt 35 minuti pärast, toimuvad mõlemal staadionil ka lastejooksud. Raeküla staadioni lastejooksule registreerumine algab kell 10.30 ja stardid algusega kell 11 ning Uulu staadioni lastejooksude registreerumine algab kell 11 ja jooksud stardivad vahetult pärast põhidistantsi starti.

Piia Karro-Selg Uulu staadionil juhiseid jagamas. Foto Urmas Saard
Piia Karro-Selg Uulu staadionil juhiseid jagamas. Foto: Urmas Saard

Kõigile osalejatele pannakse kaela omanäoline rotikujutisega medal. Kui varasemate jooksude medal oli staadioniovaali kujuga ja kolmest medalist moodustus Eesti lipu trikoloor, siis tänavuse jooksu medaliga tehakse algust uue trikoloori kombinatsiooniga, kus sinist värvi medal on ringi kujuline. Niisiis on tänavusel jooksul osalejatel, kellel plaanis ka järgmistel aastatel osaleda, võimalus kokku saada taas omanäoline Eesti taasiseseisvumispäevale kohane medalikomplekt.

Korraldajatena anname teada, et elamusjooksule on võimalik registreeruda ka veel stardipaigas. Buss jooksule väljub Raeküla staadionilt kell 11. Stardipaigas ootab pakibuss, mis toob elamusjooksule siirdujate isiklikud asjad finišipaika.

« Kindlasti peitub jooksu omanäolisus ka nime valikul

Jooksu idee sündis korraldajatel soovist jätkata Pärnu kahe staadioni jooksu traditsiooni, mille stardipaigaks oli Raeküla staadion, millest sündiva Uhla Rotiküla elamusjooksul sai finišipaik ja seda põhjusel, et seekordse jooksu eestvedajateks on Pärnu Raeküla linnaosa esindajad. Jooksu lähtepaigaks valiti Uulu staadion põhjusel, et see asub Raeküla staadionist mõistlikul kaugusel ning lähte- ja finišipaika ühendab looduskaunis ja mitmepalgeline maastik. Lisaks seob Pärnu Raeküla linnaosa ja toonast Tahkuranna valda perekond Pätside lugu, kelle pere liikmed on oluliselt mõjutanud mõlema kogukonna ja piirkonna arengut. Nii tekkiski korraldajatel soov kinkida Eesti Vabariigi 100. juubeliks üks tervislik ja perekond Pätside radadel liikuv kingitus.

Kindlasti peitub jooksu omanäolisus ka nime valikul, kus nii stardi- kui finišipaigana on kasutusel ajaloolised kohanimed, mida tänasel päeval enam erinevatest registritest pole võimalik leida. Nimelt kandis Uulu kunagi just Uhla nime ja Rotikülaks kutsuti ühte piirkonda Raekülast.

Eriliseks teeb jooksu medal, millest moodustub iga kolme aasta jooksul Eesti lipu trikoloor. Nii on igal jooksusõbral võimalus kokku saada sini-must-valge medalite komplekt.

[pullquote]Eelmise aasta jooksu tegi tõeliselt elamuslikuks vihm, mis nii korraldajad kui ka jooksjad aluspesuni läbimärjaks tegi[/pullquote]Uhla Rotiküla elamusjooksu kuupäevaks on 20. august ehk Eesti Vabariigi taasiseseisvumise päev, mis on kalendris alati vaba päev. Igal aastal panevad just sellel päeval kaks kogukonda, Uulu ja Raeküla seljad kokku ja korraldavad ühiselt meeldejääva sündmuse.

Eelmise aasta jooksu tegi tõeliselt elamuslikuks vihm, mis nii korraldajad kui ka jooksjad aluspesuni läbimärjaks tegi, kuid vaatamata sellele olid kõik kaasalööjad õnnelikud ja rahulolevad. Jooksjatele ja kõndijatele pakkus mõnus vihm just nimelt kerget jahutust.

Kolme esimese aasta kokkuvõte

I Uhla – Rotiküla elamusjooksul osales põhidistantsil 97 jooksjat/kõndijat ning lastejooksudel vastavalt Uulu staadionil 65 ja Raeküla staadionil 59 kolme- kuni üheteistaastast noorjooksjat. Üldvõitjateks osutusid õde-vend Anu Taveter ja Andrus Veerpalu.
II Uhla – Rotiküla elamusjooksul osales põhidistantsil 106 jooksjat, 35 kõndijat ja 7 teatevõistkonda ning lastejooksudel vastavalt Uulu staadionil 59 ja Raeküla staadionil 54 kolme- kuni üheteistaastast noorjooksjat. Üldvõitjateks osutusid naiste arvestuses Anu Teppo ja meeste arvestuses Taavi Tambur.

III Uhla – Rotiküla elamusjooksul osales põhidistantsil 128 jooksjat, 22 kõndijat ja 3 teatevõistkonda ning lastejooksudel vastavalt Uulu staadionil 32 ja Raeküla staadionil 28 kolme- kuni üheteistaastast noorjooksjat. Üldvõitjateks osutusid naiste arvestuses Jaana Õunaid ja meeste arvestuses Karl Mäe.

Lisainfot ja emotsionaalseid fotosid varasematest jooksudest leiavad huvilised www.raekylavanakool.ee leheküljelt, kuid ka Raeküla Vanakooli keskuse ja Uhla – Rotiküla elamusjooksu Facebooki väljaannetest.

Piia Karro-Selg
Juhataja/Juhatuse liige
Raeküla Vanakooli Keskus/MTÜ Selts Raeküla

Samal teemal:

Andres Veerpalu õnnitleb endast väledamalt jooksnud kolmanda Uhla–Rotiküla  elamusjooksu võitjat Karl Mäed Foto Urmas Saard

 

 

 

Karl Mäe on Uhla–Rotiküla kolmanda elamusjooksu võitja

Taavi Tambur, teise Uhla-Rotiküla jooksu võitja Foto Urmas Saard

 

 

 

Uhla-Rotiküla jooksu võitja Taavi Tambur

Andrus Veerpalu, esimese Uhla-Rotiküla elamusjooksu võitja Foto Urmas Saard

 

 

 

Uhla-Rotiküla elamusjooksu võitis Andrus Veerpalu ja Laura Kallas läks koju uhiuue jalgrattaga