Viljandi pärimusmuusika festivali avapaugule eelneb rongkäik

XXVII Viljandi pärimusmuusika festival avatakse homme, 25. juulil kell 13 kontserdiga Telia Kaevumäe laval, mille lavastab Arno Tamm. 25.-28. juulini toimuva festivali põhiprogrammis on rohkem kui 70 kontserti, koos Rohelise lava ja kõrvalprogrammi ülesastumistega on kontserte kavas ligi 130.

Viljandi pärimusmuusika festivali rongkäik Tallinna tänaval. Foto Urmas Saard
Viljandi pärimusmuusika festivali rongkäik Tallinna tänaval. Foto: Urmas Saard

Festivali pealik Ando Kiviberg ütleb homme algava, järjekorras 27. korda toimuva festivali eel: “Viljandi pärimusmuusika festivali kõige tähtsam ülesanne on meie muusikalise emakeele elavana hoidmine ja propageerimine. Olen kindel, et ka tänavune festival täidab seda ülesannet järjekordselt eeskujulikult.”

Festivali avamisele eelnev rongkäik saab alguse neljapäeval, 25. juulil kell 12:30 Uku keskuse juurest, liituma on oodatud kõik pärimusmuusika sõbrad. Arno Tamme lavastatud kontserdil mängivad Viljandi Noorte Sümfooniaorkester, Eesti ETNO laagri juhendajad, Cätlin Mägi, Herbert Konnula, Regina Mänd, Juhan Uppin, Maarja Soomre, Trio Viuväuvau.

Neljapäeval astuvad festivalil teiste seas üles näiteks Lepaseree Ahvena kiuste, Ungari jutuvestja ja muusik András Berecz, Ghana kologo-kuningas King Ayisoba, Suurbritannia innovaatilisemaks folklauljaks tituleeritud Sam Lee, Orivesi All Stars Soomest, jutuvestja Tuup Inglismaalt, ning lätikeelset nime kandev Eesti kooslus Nikns Suns – kui nimetada vaid mõningaid.

XXVII Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks on sel aastal “Hea lugu!” ning fookuses on põnevad, tähendusrikkad lood. Miks üks või teine tantsuviis või laul on selline, nagu ta on? Kuidas see muusika esitajani jõudis? Miks ta seda laulu laulab või seda pillilugu mängib? Miks see nii ägedalt ehk siis hästi kõlab? Mis põnev lugu selle loo taga end varjab? Need on teemad, millest lähtub 2019. aasta festivali programm, kust leiab rohkesti teemast lähtuvaid eriprojekte, jutuvestjaid ja muusikalisi jutuvestjaid, aga ka folgifestivali sõpradele juba hästi tuntud pärimusmuusika raskekahurväge.

Festivali põhiprogrammi on lisandunud kaks kontserti: Moradokmai Theatre Community (Tai) astub üles 26.07 kell 22:00 Suures toas ning Pärlin (Eesti) 27.07 kell 22:30 Suures toas.

Lisaks kontsertprogrammile leiab rohkelt põnevat ka kogu festivali vältavast kõrvalprogrammist, kus on ligi 40 erinevat õpituba, matka jpm sündmust erinevas vanuses festivalikülastajatele.

Sel aastal on kõigi tantsusõprade rõõmuks taas avatud Vabaduse väljakul ka ööklubi telk, kus programm kestab hilisööni.

Kaevu- ja Kirsimäe lavade kontsertidest teeb otseülekandeid festivali suurtoetaja Telia. Valikut teiste lavade kontsertide otseülekandeid saab kuulata Klassikaraadios ja Kuku raadios.

Samal teemal:

Silver Tõnisson, Zetod. Foto MTÜ Eesti Pärimusmuusika Keskus

 

 

 

Folginädalavahetuseks oodatakse Viljandisse kümneid tuhandeid muusikasõpru

Balti jaam Tallinnas. Foto Urmas Saard

 

 

 

Rongiga Viljandi Pärimusmuusika Festivalile

Berit Eriste ja Merili Eenraid. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi muusikakooli viiuldajad Viljandi folgil