Kool, mis on neljal korral põlenud

Eelseisval laupäeval, 20. juulil toimub algusega kell 14.00 Vana-Vigala rahvamajas – endises Vigala jaamahoones – 1969. aastal suletud Peru kooli mälestuspäev, kus pikema ülevaatega õppeasutuse ajaloost esineb Jaak Uibu.

Vigala-Vanamõisa, Peru kool aastast 1936. Foto Märjamaa vald
Vigala-Vanamõisa, Peru kool aastast 1936. Foto: Märjamaa vald

Jaak Uibu õppis Peru koolis aastatel 1953 – 1956. Tema hinnangul omas Peru kool (vanades kirjades ka Pero kool) valla kirevas haridusloos tähtsat kohta. „Mul on lihtne meeles pidada Peru kooli algust, sest minu sündides möödus kooli asutamisest täpselt 100 aastat,” jutustab 1941. aastal sündinud meditsiinidoktor ja tolle kooli omaaegne õpilane. „Peru kooliga seotud mälestused elavad praegu oma kunagiste õpilaste, õpetajate ja kooliteenistujate südameis, aga neid jääb vähemaks ja vähemaks kuni Peru kool jätkab elamist vaid mõnes raamatus, muuseumis ja arhiividokumentides,” ütleb mees, kellel on mõndagi huvitavat kooli ajaloost pajatada.

Ta meenutab, et esimene kool Vigalas ja ainuke rahvakool Läänemaal asutati Vigala praost Embkeni poolt aastal 1687, mille tegevus nähtavasti lõppes praosti surmaga viis aastat hiljem. Peagi algas Põhjasõda ja seejärel katk. Vigala jäi nii lagedaks, et puudus rahvas, kes oleks lapsi kooli saatnud. Uibu peab oluliseks öelda häid sõnu parun Boris von Üxkülli kohta. „Mina arvan, et see parun armastas eesti rahvast, oli estofiil, sest oma rikkust kasutas ta koolide rajamiseks ja sisustamiseks.”

Uibu meenutab mitmete teiste õpetajate hulgas Eduard Vitsbergi, kes andis neile eesti keelt. „Karmi sõna tema suust ei tulnud. Aastaid hiljem käis ta ikka Vigala kiriku juures surnuaiapühal ja siis tagasisõidul Tallinna juhtusime temaga bussis kokku ja ajasime pikki jutte. Rääkis, kuidas kolmekümnendate aastate lõpul president Päts esines Vana-Vigalas ja kõneles nii eestimeelselt, et tema sai sellest tõuke minna ülikooli eesti keelt õppima.”

Salapära ja põnevust lisab Uibu kaugetest aegadest sellega, kui lausub, et tänapäeval ei saa ükski endast lugupidav autor lubada endale voodielu käsitlemata jätmist. „Teen seda minagi, sest sellekohast materjali on ka Peru koolist võtta, kuigi oli karm nõukogude aeg.”

Neist näidetest nähtub, et Uibu sõnavõtt tõotab tulla tõepoolest ootust vääriv ja Külauudiste toimetus kavatseb ammuse õpilase ettekande pärast ära kuulamist ka siinses infoveskis avaldada, et väärtuslik ajalooline materjal jõuaks palju suurema hulga inimesteni.

1997. aastal avati Tõnumaal kunagise Peru kooli asukoha juures mälestuskivi.

Vaata ka Facebooki.

Urmas Saard