Palju õnne teile gümnaasiumi lõpetamise puhul!

Eile lõpetas Sindi gümnaasiumi 13 tarka, silmatorkavalt ilusat, andekat, töökat ja taibukat noort. Nii iseloomustas kooli direktor Ain Keerup klassijuhatajana oma õpilasi. Nende nimed on Anette, Chätlyn, Liisi, Margit, Meelike, Merilyn, Polina, Edwin, Egon, Martin K, Martin S, Otto ja Toomas. Neist hõbemedaliga lõpetasid Margit Viies ja Merilyn Nõmm.

Tänavused hõbmedaliga Sindi gümnaasiumi lõpetajad Merilyn Nõmm ja Margit Viies. Foto Urmas Saard
Tänavused hõbmedaliga Sindi gümnaasiumi lõpetajad Merilyn Nõmm ja Margit Viies. Foto: Urmas Saard

„Täna on päev, mida need neiud ja noormehed on pikisilmi oodanud. Mõni neist vahepeal võib olla isegi usu ja lootuse kaotanud, aga siis jälle ennast kätte võtnud…,” ütles direktor oma traditsioonilises lõpuaktuse kõnes. Üheskoos on palju põnevat korda saadetud. „Meenuvad meie esimene ringreis Pärnumaal, sõidud Tartu Kõrgemasse Sõjakooli ja Viljandi Kultuuriakadeemiasse ning kevadine Eesti Draamateatri külastamine. Rääkimata ühistest esinemistest, mille ettevalmistamine on olnud kõike muud kui lust ja lillepidu, sest niivõrd oma isiklikku aega armastavat klassi pole mul tõesti varem olnud. Pea igas proovis sai keegi tulla alles poole pealt ja esimene oli pidanud selleks ajaks juba lahkuma.”

[pullquote]vaatamata aastatepikkusele kogemusele, ei suutnud ma ise sellest õpetussõnast teie puhul kinni pidada[/pullquote]Aga kõik esinemised, mida Keerupi sõnul ühiselt ettevalmistati, on olnud meeldejäävad nii vaatajatele, talle, kui ka loodetavasti õpilastele endile. „Seda pean ma teile, kullakesed, muidugi ütlema, et üks õpetaja ja klassijuhataja ei tohiks oma õpilasi südamesse ja hinge lasta. Ma teadsin seda väga hästi! Aga vaatamata aastatepikkusele kogemusele, ei suutnud ma ise sellest õpetussõnast teie puhul kinni pidada.”

Vanemate poole pöördumisel tunnistas Keerup oma mõjuvõimu lõppemist nende laste üle. „Loodan, et teil õnnestub nad suve jooksul kõrgkoolidesse saata, sest gümnaasium oli eelkõige ettevalmistus kõrgkooli astumiseks. Ja ma usun, et nad kõik saaksid ka kõrgkoolis õppimisega hakkama, sest nüüdsest õpiksid nad ju vaid iseendale.”

Direktor vabandas õpetajate ees, et pole suutnud õpilasi alati ohjes hoida. „Aga nad on olnud ju ka teadlikud, et nende klassijuhataja on direktor. Aga usun, et nendest saavad kõikidest toredad inimesed, ning meenutavad tulevikus ka teid hea sõnaga.”

aktiivse tegusa ellu suhtumise eest

Ja taas pöördumine armsate lõpetajate poole: „Ärge unustage oma kooli. Ärge unustage oma õpetajaid! Ja kui aeg ja tervis lubavad, astuge vahel koolist läbi, ja rääkige kuidas läheb. Aga kui teil kunagi lapsed peaksid sündima, siis nemad võtame kindlasti eelisjärjekorras kooli. Palju õnne teile gümnaasiumi lõpetamise puhul!”

[pullquote]Ebaõnnestumine on väärt kogemus[/pullquote]Aktusele tervitama tulnud Tori valla haridusnõunik Herve Merivald avaldas lootust, et praeguseks peaks kõigile lõpetajatele olema selge, milles ollakse tõeliselt head, mida armastatakse ja teha tahetakse. „Valikute tegemisel lähtuge seni õpitust, õpetajate ja vanemate õpetussõnadest, oma südamehäälest, isiklikust omapärast.” Nõunik julgustas mitte kartma ebaõnnestumisi. „Ebaõnnestumine on väärt kogemus: tõuske püsti ja minge edasi, edasiminek toob edu ja õnne. Vältige mugavustsooni sattumist ja pingutage ka edaspidi rohkem kui sada protsenti.”

Merivald näeb Sindi gümnaasiumi lõpetajates kuhjaga nooruslikku energiat, idealismi, optimismi. „Hoidke seda energiat, uljust ja enesekindlust. Ärge kartke riskida, võtke julgelt oma eesmärgid ette.”

[pullquote]Kui see ka alt veab, siis tuleb mängida bingot[/pullquote]Margit Viies tänas oma klassi nimel klassijuhatajat, kes on pidanud nende pärast oma kaunitest kiharatest ilma jääma. Margit rääkis tasakaalustatud aususega kõigist nende klassi õpetajatest ja ikka lõppkokkuvõttes meeldivate meenutustega. „Kui mõned meist edasi õppima lähevad, siis peame meeles ka meie klassijuhataja ja direktori kuldseid sõnu – kui oleme mõnda tööd tegemas: esiteks tuleb kasutada oma teadmisi. Nende puudumisel tuleb kasutada loogikat. Kui see ka alt veab, siis tuleb mängida bingot.” Margit Viiese nimi on samuti kantud kooli auraamatusse.

Lõvide Paikuse klubil on tavaks premeerida tublisid Paikuse põhikooli ja Sindi gümnaasiumi õpilasi. Lions klubi liige Mart Nõmm andis Merilyn Nõmmele üle tänukirja, milles öeldud: „Sindi gümnaasiumi eduka lõpetamise ja aktiivse tegusa ellu suhtumise eest”. Allakirjutanud: LC Paikuse president Kuno Erkmann, 2019. Tänukirjaga käib kaasas ümbrik.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi gümnaasiumi põhikooliastme lõpetajate aktus on lõppenud. Foto Urmas Saard

 

 

 

Lõpuaktusel kõneldi valikutest, nägemisest, kuulmisest, armastusest…