Pöörlevad dervišid

Pea üheksa kuud pärast Pärnu Raeküla Vanakooli keskuse korraldatud Türgi teemanädala avamist Sindis ja Pärnus võis eile taaskordselt kõnelda justkui samade päevade jätkusündmusest.

Pöörlevad dervišid Istanbulist. Foto Urmas Saard
Pöörlevad dervišid Istanbulist. Foto: Urmas Saard

Türgi Vabariigi suursaadik Eestis Hayriye Kumaşcıoğlu pole tänini unustanud Pärnus ja Pärnumaal õnnestunud teemanädala menu, mis toimus mullu septembris. Reedel palus suursaadik mõned teemanädalal osalejad Tallinasse Alexela kontserdimajja, kus andis kontsertetenduse Istanbuli Ajaloolise Türgi Muusika Ansambel. Kuna samad kutsutud kuuluvad ka Y’s Men Pärnu klubisse ja neil päevil külastavad Taani Y’s Men International liikmed oma Pärnu sõpru, siis viibisid nemadki suursaadiku kutsel Alexelas.

Sufi koolkond kujunes 8. sajandil Lähis-Idas. Tänapäeval laotuvad selle harud maailma paljudesse asukohtadesse. Sufismi puhul mõistetakse islami müstilist, esoteerilist ja psühhospirituaalset mõõdet. Põhiolemuselt andub sufi armastuses Jumalale ehk Jumala avaldumine ümbritsetakse armastusega.

Sufismist on lähtunud hulgaliselt türgi-, pärsia- ja urdukeelset poeesiat, millest väärivad erilist esiletõstmist Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī teosed. Loetletud poeesiast tulenevad pühendumistantsu traditsioonid nagu sufi pöörlemine ja qawwali muusika.

Aastal 1273 asutasid Rūmī järgijad praeguse Türgi territooriumil Konyas ühe tuntuima sufi ordu Mevlevi, keda tuntakse kui pöörlevaid dervišeid. Pöörlemine sümboliseerib Allahile mõtlemist. Pöördudes tõe teele, kasvavad jüngrid läbi armastuse, hülgavad oma ego, leiavad tõe ning jõuavad “täiuslikkusse”. Seejärel naasevad nad teekonnalt tagasi inimestena, kes on saavutanud küpsuse ja kõrgema täiuslikkuse kõige loodu teenimiseks ja armastamiseks.

Pärast soovitavat mitmetunnist paastu alustavad dervišid pöörlemist, hoides ristatud käsi õlgadel. Eelnimetatud positsiooni võivad nad naasta igal hetkel, kui tunnevad peapööritust. Keereldakse vasakul jalal kasutades paremat jalga lühikesteks tõugeteks. Vasak jalg on põrandale kinnitatud ankru asendis: kaotades tasakaalu, suunab pöörleja kogu tähelepanu vasakule jalale selle taastamiseks. Tiireldakse ühe koha peal kellaosuti liikumisele vastassuunas parem käsi kõrgel, peopesa ülespoole ja vasak käsi madalal, peopesa allapoole. Keerleja keha peab olema lõdvestunud, silmad avatud, kuid fokuseerimata, nähtav pilt hägus. Pöörlemise kestus pole määratletud.

Kui pöörleja kiirus muutub nii suureks, et keha enam püsti ei seisa, langeb ta iseenesest maha. Säärane vabalangemine pole omane türgi traditsioonile ja seda ei tehta kontsert-etendusel.

Meditatsiooni järel üritavad pöörlejad püsida võimalikult paigal ja vaikselt.

Istanbuli külaliste kontsert-etendus toimus festivali Orient raames, koostöös Türgi saatkonnaga Eestis.

Kokkuvõte Alexelas nähtust ja kuuldust on tehtud kontsert-etenduse teatmiku põhjal.

Urmas Saard