Kylauudis.ee

on kodanikualgatuse korras sündinud infoportaal, mis vahendab kodukandi uudiseid ja elulist infot inimeselt inimesele. Loe lähemalt!

ENFRDEESFILVVRO

Kaastööd ja kirjad
palume saata e-posti aadressil info@kylauudis.ee

Nädala mõte

"Pilk üle õla ja sammuga edasi."

Vaata nädala mõtete arhiivi!

Viimased uudised

Arhiiv

Sõbrad, toetajad

mai 2019
E T K N R L P
« apr   juuni »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Viljandi pärimusmuusika festival kontsertkava on nüüd avalik ning üksikpiletid müügil

Alates tänasest on täies mahus avalik 25.-28. juulini toimuva XXVII Viljandi pärimusmuusika festivali „Hea lugu!“ teemaline põhiprogramm, välja hüütud kontsertprogrammi viimased artistid ning müügil ka üksikkontsertide piletid. Festivali lisaprogramm ning õpitubade info avalikustatakse juunis.

Eeva Talsi 2018. aasta suvel XXVI Viljandi pärimusmuusika festivalil. Foto Urmas Saard

Eeva Talsi 2018. aasta suvel XXVI Viljandi pärimusmuusika festivalil. Foto: Urmas Saard

Vaid mõni nädal enne Viljandi pärimusmuusika festivali toimub laulu- ja tantsupidu

Kariibi päritolu Tuup on jutuvestmisega professionaalselt tegelenud 30 aastat, vestes peamiselt Aafrikast, aga ka mujalt pärit lugusid. Festivali programmijuhi Tarmo Noormaa sõnul on Tuup ehe näide sellest, et jutuvestmine on eraldiseisev kunst: „Kui keegi arvab, kas jutuvestmine on üldse mingi elukutse, siis pärast Tuupi kontserti ei tohiks sellest olla enam mingit kahtlust!“ Trummari ja dub-poeedina alustanud Tuupi omapära on ülimalt väljenduslik kehakeel. Viljandisse tuleb ta lugudega vihmametsadest, saatjaks Guajaana flööfimängija.

Eeva Talsi, Kristiina Ehin ja Karoliina Kreintaal on nimed, mis pärimusmuusika sõpradele tutvustamist ei vaja. Kristiina on kaugelt emaliini pidi seotud mõlema muusikuga, ehkki Eeva ja Karoliina omavahel sugulased pole. Festivaliks tulevad nad kokku, et kontserdil „Juurte jootmine“ rääkida oma vanade Läänemaa suguvõsade lugusid, ammutades neid nii pärimusest kui rahvaluulearhiivist.

Andre Maaker on üks Eesti parimaid kitarriste. Laima Jansone on üks parimaid Läti kandlemängijaid. Saulius Petreikis on üks väljapaistvamaid Leedu multiinstrumentaliste. Festivalil kuuleme, mis juhtub, kui kokku tulevad parimad muusikud sarnase ajaloo ja muusikakultuuriga, ent siiski ka erinevatest riikidest.

Piret Päär ja Rahvapillimehed toovad publiku ette vanad lood legendaarse August Pulsti ringreisist rahvamajades. Jutuvestja Piretit saadavad Vabariigi pillimehe konkursi finalistid eesotsas Vabariigi Pillimehe Juhan Uppiniga.

Laulja Maarja Soomre ning tantsija Brite Vilgo kontsert „Pilli loomine“ saab teoks spetsiaalselt Viljandi pärimusmuusika festivali jaoks ning on seetõttu ainus koht, kus seda ainulaadset etteastet näeb. Laulja ning muusik imiteerivad pillikõla kumbki oma vahenditega – üks hääle, teine liikumisega. „Pilli loomise“ algne inspiratsioon on pärineb vanadest arhiivisalvestistest, kus erinevad lauljad oma häälega Eesti pärimuspille jäljendavad.

Vaid mõni nädal enne Viljandi pärimusmuusika festivali toimub laulu- ja tantsupidu. Rasmus Puur ja VHK keelpilliorkester toovad pärimusmuusika publikule kuulata ka laulupeo lugusid.

Programmist ei puudu ka traditsioonilised festivali-eelsete Eesti ETNO ja laste ETNO laagrite kontserdid. Noortele muusikutele keskendunud Eesti ETNO on 10-päevane laager, kus 80 noort 16 riigist üle kogu maailma on üksteiselt õppinud muusikat ja tantse. Kogu selle hoo ja inspiratsiooni toovad noored ka kontserdina lavale! Laste ETNO toob publiku ette pärimusmuusika järelkasvu noorima põlvkonna, 10-16-aastased muusikud.

Comments are closed.