Tapa valla lastekoor laulis Vievises võidukalt

Ülisuur pildigalerii koorikonkursist, rongkäigust ja kontserdist

Lehtse, Tapa ja Jäneda üldhariduskoolide esimese kuni üheksanda klasside õpilastest koosnev koor pälvis Leedu väikelinnas Vievises toimunud 13. koorikonkursil esimese koha. Grand Prix võitis Ukmergė linna Antanas Smetona nimeline gümnaasium.

Tapa valla lastekoor Vievises. Foto Urmas Saard
Tapa valla lastekoor Vievises. Foto: Urmas Saard

Vievise gümnaasiumi aulas toimunud koorikonkursil esines kolmeliikmelise žürii ees 16 Leedu kooli riigi väga erinevatest piirkondadest, lisaks Eesti koor Tapalt. Laulukooride võistulaulmise ellukutsuja ja peajuhi Audronė Stepankevičiūtė, Vievise kultuurikeskuse direktori sõnul oli sellise konkursi loomine tema muusikaõpetaja Aldona Pulauskiene mõttealgatus. Stepankevičiūtė meenutas, et 2007. aastal alustati vähem kui poole väiksema arvu kooridega oma kodukandi lähedusest. Vievis on umbes 5000 elanikuga linnake, mis asub Elektrėnai omavalitsuses, kuuludes samal ajal Vilniuse maakonda.

Huvitav oli kuulda, et Elektrėnai on umbes samaealine konkursi peajuhiga, sest linnaõigused anti uuele asundusele alles 1962. aastal. Vievis sai küll linnaõigused mõnevõrra varem, 1950. aastal, aga asulana on seda esmakordselt mainitud pea 500 aastat tagasi – täpsemalt 1539. „Nii pole Vievis mitte üksnes pika ajalooga geograafiline asukoht Leedus, vaid omab ühe olulise kultuurisündmusega ka väga kindlat koht kogu riigis, kuhu tullakse päris erinevatest maakondadest ja isegi teistest riikidest. Juba 2. juunil leiab aset sarnane võistulaulmine täiskasvanutele, siis tuleb osalema 31 koori, nende hulgas üks koor Valgevenest,” rääkis Audronė Stepankevičiūtė.

Laupäeval, 18. mail toimunud võistulaulmisel pidid kõik osalejad ette kandma kolm laulu. Eesti 22 lauljaga koor laulis esmalt laulu „Maarja kuld”, mille sõnad on võetud Kihnu rahvaluulest ja viisistanud Sakarias Jaan Leppik. Kandlel mängisid Riin Lillevälja ja Kadri Paulus ning plokkflöödil Triin Soosalu. Klaveril saatis Darja Roditšenko. Koori juhatas Tiiu Tikkerber.

laulupeole mineku peaproov

Teiseks valiti „Õnn ei tule pikutades”, Virve Osila sõnad ja viisi autor on Kadri Voorand. Klaveril saatis jälle Roditšenko. Aga dirigeeris Alina Leopard. Mõlemad laulud on käesoleva suve üldlaulupeo kavas. Ka Tapa valla lastekoor läheb juuli alguses toimuvale XXVII laulupeole. „Vievise laulukonkursil osalemine oli laulupeole mineku peaproov,” naljatles dirigent Tikkerber, kes juhatas ka kolmandat laulu, milleks oli „Kõnnin Eestimaa külas”. Laulu sõnad kirjutas Ivar Lett ja viisi looja on Piret Laikre.

Tapa valla koori puhul tõstis žürii eriliselt esile lauljate häälepuhtust. Konkursi tulemused tehti teatavaks Vievise peaväljakul pärast kontserti, kus kõik osalenud koorid said võimaluse ühe lauluga esineda. Lisaks tuli eestlastel laulda ühiselt teistega ühe laulu leedu keeles, mis õpiti selgeks alles sama päeva eelproovides.

Peaväljakule mindi ühises rongkäigus, kus marsitakti mängis ette linna puhkpilliorkester. Rivi ees lehvisid Leedu ja teised lipud, rongkäigu keskel hoidis kõrgel sinimustvalget lippu Jäneda kooli 5. klassi õpilane Johann Peter Graave. Ka peaväljakule püstitatud lauljate tribüüni kõige kõrgemal astmel seistes ei loovutanud noorhärra lippu mitte kellegi teise kätte ja püüdis võimalikult palju lasta lipul tuules lehvida. „Ma tahan kõigile näidata, et ka Eestimaa on esindatud,” selgitas Graave, kui mõned abilised andsid nõu, et lippu võib vahepeal ka pisut lihtsamalt ja vähem jõupingutust nõudvalt hoida. Lisaks hoidsid mitmed õpilased ka erinevas suuruses sinimustvalgeid käsilippe käes. Lippudega varustas koori Piia Karro Selg, Pärnu Raeküla Vanakooli keskuse juhataja, kelle vahendusel koor Eestit esindas.

Urmas Saard

Samal teemal:

Tapa valla lastekoor Trakais, pildil saatjate hulgas ka Audronė Stepankevičiūtė (paremal äärel istumas). Foto Urmas Saard

 

 

 

Tapa valla lastekoori kontsertesinemised algasid ja lõppesid Lätis

Tapa valla väikekandle ansambel   Ezerkrasti rehabilitatsiooni keskuses. Foto Urmas Saard

 

 

 

Tapa valla lastekoor Lätis