Jannseni preemia pälvib legendaarne kergejõustikutreener Ando Palginõmm

Tänasel, 6. mai linnavalitsuse istungil otsustati määrata Pärnu linna 2019. aasta Johann Voldemar Jannseni nimeline auhind kauaaegsele kergejõustikutreenerile ja õpetajale Ando Palginõmmele.

Ando Palginõmm. Foto Urmas Saard
Ando Palginõmm. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Palginõmme juhendamisel said tuult tiibadesse paljud tuntud Eesti koondislased nagu Gerd Kanter, Moonika Aava, Roman Fosti, Elerin Haas[/pullquote]Jannseni-nimelise auhinna laureaat Hando Palginõmm tegi treeneritööd 54 aastat. Aastate jooksul kasvatas ja õpetas treener paljusid andekaid õpilasi, kes esindasid Pärnut nii Eesti noorte, juunioride kui ka täiskasvanute koondvõistkondades. Palginõmme juhendamisel said tuult tiibadesse paljud tuntud Eesti koondislased nagu Gerd Kanter, Moonika Aava, Roman Fosti, Elerin Haas jne. Treenerina valdas Palginõmm täielikult kergejõustikualade tehnikat ja metoodikat ning oskas õpetada kasvandikke individuaalseid iseärasusi arvestades. 2006.aastal avati Pärnus kergejõustikuhall, mis oli Ando Palginõmme eluunistus ja mille loomisele ta tugevasti kaasa aitas. Lisaks igapäevasele õppe-treeningtööle oli tema vedada ka SK Altiuse tööd ja tegemised ning Pärnu kergejõustiku aastaraamatu koostamine ja toimetamine. Samuti oli Ando Palginõmm aastaid TV 10 olümpiastardi pikaaegne korraldaja Pärnumaal.

Teeneka treeneri ja õpetaja kandidatuuri Johann Voldemar Jannseni preemiale esitas Pärnu Spordikool.

Johann Voldemar Jannseni nimeline auhind asutati 1994. aastal Jannseni mälestuse jäädvustamiseks ja traditsiooniliselt antakse see üle Jannseni sünniaastapäeval, 16. mail. Tänavu möödub 200 aastat Perno Postimehe ehk Näddalilehe asutaja ja esimese toimetaja Johann Voldemar Jannseni sünnist.
16. mai õhtul kell 17.30 on kõik oodatus Lasteparki, kus toimub rahvapidu. Sündmusel antakse üle J.W. Jannseni nimeline auhind, AS Wendre haridus- ja kultuuripreemia ja tunnustatakse Pärnu Postimehe korraldatud arvamuslugude konkursi paremaid.

Johann Voldermar Jannseni 200nda sünniaastapäeva tähistatakse Pärnus konverentsiga. Lisaks esitleb Eesti Pank 16. mail Pärnus Johann Voldemar Jannseni 200. sünniaastapäeva pühendatud hõbedast meenemünti. Pärnu muuseumis saab Jannseni münti soetada 16. mail kell 15-16. Lisaks müüakse münti ka Eesti Panga muuseumis Tallinnas ja Omniva e-poes.