Sibulatee aarded on kokku kogutud

Sibulatee üleskutse oma piirkonna aarete leidmiseks pälvis suurt tähelepanu ning nii esitati konkursile kolmkümmend kuus erinevat objekti ja nähtust. Alates teada-tuntud muinasjutulisest Alatskivi lossist kuni Tähemaa külani, kus on suurepärane võimalus augustiöö tähti vaadata.

Kallaste ja Peipsi järv. Foto Ahto Sooaru
Kallaste ja Peipsi järv. Foto: Ahto Sooaru

„Sibulatee esimese juubeli ehk 10-aastaseks saamise puhul on meil 2019. aasta jooksul plaanis mitmeid ettevõtmisi. Neist esimene, mis ühelt poolt haarab Sibulatee piirkonna elanikke ja teisalt Sibulateele saabuvaid külalisi, on Sibulatee 25 aarde kampaania. Idee selleks saime Muinsuskaitseameti loodud „Eesti 100 aaret“ mängust ning nii liidamegi oma aarded Eesti 100ga,“ selgitab MTÜ Sibulatee eestvedaja Liis Lainemäe.

Konkursi esimene etapp on nüüd selja taga ning üle viiekümne inimese esitas oma nägemuse avastamistväärt kohtadest. Kokku saadeti 36 erinevat objekti üle terve Sibulatee piirkonna. Nende seas nii tähelepanuväärseid loodusobjekte kui inimkätega loodud kunstiteoseid; nii konkreetseid objekte kui inimestele oluliseks saanud suuri ja raskemini hoomatavaid kohti. Näiteks on esitatute seas nii Välgi metsad, sibulakülad kui Peipsi järv.

Nüüd järgneb esitatute seast kahekümne viie koha välja valimine, mida viivad läbi Sibulatee piirkonna elanikud, kes piirkonda hästi tunnevad. Olulisteks valikukriteeriumiteks on nii piirkonna katvus aaretega, objekti olulisus kui see, et külastajatele on objekt nö kättesaadav. 25 aarde kohta koostatakse küsimused ja kõik see vormub platvormil eesti100aaret.ee mängukeskkonnaks.

Kõik, kes perioodil mai kuni september soovivad Sibulatee rohkem või vähem tuntud paiku ja objekte avastada, saavad seda koos sõpradega teha mobiilis eesti100aaret.ee keskkonnas olevat mängu mängides. Otsitakse üles aare, vaadatakse see üle, tutvutakse mobiilis oleva taustainfoga, vastatakse seal küsimustele ning kogutakse punkte. Parimad saavad auhinnatud oktoobrikuus.

Kõik kõige olulisem jooksev info lehel.
Mängu aitab kokku panna Peipsiveere Arenguprogramm.