Pärnu linn kavandab uut esindushoonet

Pärnu linnavalitsus soovib kesklinna ehitada uue esindushoone, kus oleks võimalik näitusi vaadata, kontserte kuulata ja volikogu istungeid pidada.

Praegu poolitab tulevase Pärnu kunstihoone asukohta kunagine raudteetamm. Foto Urmas Saard
Praegu poolitab tulevase Pärnu kunstihoone asukohta kunagine raudteetamm. Foto: Urmas Saard

[pullquote]maja alt läbi minev diagonaalne tänav kulgeb hoonemahtude vahelt või on hoone siselahenduse osa[/pullquote]Täna välja kuulutatud Pärnu kunstihoone ja selle lähiümbruse arhitektuurivõistluse võistlusjuhendi järgi kavandatakse kesklinna kuni viiekorruselist hoonet, kus asuks kolm näitusesaali, kaks vajadusel ühendatavat kontserdi- ja muude ürituste saali, kunstikool, loomemajanduse rendipinnad ja muud ruumid. Hoone suletud netopind oleks kuni 4500 ruutmeetrit, praeguse eelarvestrateegia kohaselt valmiks see 2021. aastal.

Uus esindushoone asuks Martensi maja, Port Artur 2, tulevase Aia tänava pikenduse ja Pika tänava vahel, teisele poole Pikka tänavat jääb bussijaam. Praegu poolitab hoone asukohta kunagine raudteetamm, mida mööda detailplaneeringu järgi peaks tulevikus kulgema jalakäijate tänav. Kas maja alt läbi minev diagonaalne tänav (kunstipromenaad) kulgeb hoonemahtude vahelt või on hoone siselahenduse osa, selgub pärast arhitektuurivõistlust.

Arhitektuurivõistluse ruumiprogrammis on erinevate näitusesaalide suurusteks planeeritud 320, 120 ja 100 ruutmeetrit. 250 ruutmeetri suurusesse kontserdisaali on kavandatud 200 kohta, sellega vajadusel ühendatava multifunktsionaalse saali suuruseks 150 ruutmeetrit. Saali või saale hakkaks kasutama ka Pärnu linnavolikogu, kes praegu peab istungeid raekojas.

Kunstikooli käsutuses oleks tulevikus viis õppeklassi koos muude õppetööks vajalike ruumidega. Majas hakkavad olema veel kohvik, kauplus-galerii, ateljee-stuudiod jt ruumid. Suure osa hoonest hõlmavad loomemajanduse rendipinnad, millised ettevõtted neis töötama hakkavad, pole veel teada.

Arhitektuurivõistluse tööde esitamise tähtaeg on 3. mai, võitluse tulemused avalikustatakse 4. juulil. Hoone projekt loodetakse valmis saada järgmise aasta esimesel poolaastal, et seejärel ehitama hakata.

Teet Roosaar
Pärnu linnavalitsuse meedianõunik