Ülempreester Andreas pühitses Suure-Jaani kiriku nelitise torni taastatud risti

Täiendatud video lisamisega. Autor: Rauno Kuusemets

Raimo Snellmani firma poolt kullatud Suure-Jaani Pühade apostlite Peetruse ja Pauluse kiriku nelitise torni rist on uuesti Soomest tagasi ja täna paigaldasid Katuseabi OÜ restauraatorid selle oma kohale.

Kullatud rist tõuseb Suure-Jaani Pühade apostlite Peetruse ja Pauluse kiriku nelitise torni. Foto Urmas Saard
Kullatud rist tõuseb Suure-Jaani Pühade apostlite Peetruse ja Pauluse kiriku nelitise torni. Foto: Urmas Saard

[pullquote]„Aastaid tagasi sai seda asja siin alustatud, üle kivide ja kändude, aga nüüd läheb kõik hästi,” ütles ülempreester.[/pullquote]Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku tellimusel saadeti mullu septembris rist põhjanaabrite juurde tunnustatud kuldamisfirmasse, kus on varem sama tööd tehtud ka näiteks Kihnu ja Sindi kirikutele. Risti pühitsemist ja paigaldamist tuli kohapeale vaatama kümneid inimesi. Teiste hulgas jälgis olulist sündmust eesti õigeusu vaimulik Roland Tõnisson.

Vaimuliku pühitsemise talituse viis läbi ülempreester Andreas Põld, kes on Suure-Jaani Pühade apostlite Peetruse ja Pauluse kogudust teeninud alates 2014. a 1. septembrist. „Aastaid tagasi sai seda asja siin alustatud, üle kivide ja kändude, aga nüüd läheb kõik hästi,” ütles ülempreester.

Arhitekt Jaan Jõgi kiitis Katuseabi OÜ tööd. Katuseabi projektijuht on Robert Üts.

Eesti õigeusu kiriku valitsuse liige arhon Viljo Vetik osundas Katuseabis töötavale Sergei Siimannile, keda muinsuskaitseamet tunnustas tunamullu sügisel hea restauraatori 2016. aasta auhinnaga. „Plekksepp Siimann on oma ala tõeline meister, kes tunneb ja armastab oma tööd,” vahendas Vetik muinsuskaitseameti hinnangut. „Ta on alati valmis kaasa mõtlema, et töö saaks tehtud ajaloolise eeskuju kohaselt. Vajadusel valmistab ta selleks ka ise tööriistad, et iga plekikumerus või -äär õigesti, vastupidavalt ja esteetiliselt tehtud saaks. Parimad näited tehtud töödest on Pootsi-Kõpu ja Sindi kiriku kaunid katusemaastikud.”

Riik rahastas nelitiskatuse remonti ja torni restaureerimist üle 60 000 euroga. Kiriku taastamise Projekti toetavad PRIA+Pühakojade programm+ kohalik omavalitsus+EAÕK. Riiklikuks kultuurimälestiseks tunnistatud sakraalhoone korda tegemist on rahastanud PRIA LEADER-programmist Rohelise Jõemaa Koostöökogu. Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku projekti „EAÕK Suure-Jaani Pühade Apostlite Peetruse ja Pauluse kiriku katuste restaureerimine“ toetussumma on 100 000 eurot. Projekt näeb ette kiriku nelitise ja kogudusesaali katuste restaureerimist, millega muudetakse avariiline kirik külastajatele ohutuks. Töö teostust kontrollib muinsuskaitselise järelvalve ekspert Anne Kivi.

Vetik rääkis, et järgnevalt ootavad kuldamist sammaskoja ja kellatorni ristid.

Vetik hoolitses sellegi eest, et tänast pidulikku toimingut ja tööd vaatama tulnud rahvas võis jahedal talvepäeval juua kuuma jooki ja saiakestega keha kinnitada.

Urmas Saard

Vaata videot siia klikkides. Autor: Rauno Kuusemets

Samal teemal:

Taastatud rist Sindi Jumalailmumise kiriku sammaskoja katusel tagasi Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi kiriku sammaskojale paigaldati taastatud rist