Tori Siidritalu siider valiti Baltikumi parimaks traditsioonilisel meetodil valminud siidriks

Suviselt kuumal 21. septembril toimus Lätis, imelises Bauska linnas Baltikumi parimate väikeveinitootjate ja siidrivalmistajate autasustamine.

Karmo Haas Foto Urmas Saard
Karmo Haas. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Eestile tõi kastanid tulest välja Karmo Haas[/pullquote]Baltic cup 2018 konkursi peakorraldaja oli Läti väikeveinitootjate ühing ning partneriteks Eesti väikepruulijate liit ja Leedu veinitootjate ühing. Konkurssi korraldati teist aastat. Eesmärgiks on tunnustada parimaid väikeveinitootjaid ja propageerida kohalikust toorainest väärindatud toodangut.
Kolmest Balti riigist esitleti 147 toodet, mis jaotati tooraine ja valmistusmeetodite järgi alamklassidesse.

Kui koorekihi noppisid sel aastal Leedu ja Läti veinitootjad, siis Eestile tõi kastanid tulest välja Karmo Haas, Pärnumaalt Tori Siidritalust, kelle poolkuiv õunasiider „Demi Sec“ saavutas traditsioonilisel meetodil valminud siidrite klassis esikoha.

Karmo Haas rajas Tori Siidritalu 2014 aastal ja on varem tunnustust kogunud Eesti Mahetoote konkursil, kui tema Ökosiider valiti 2016 aasta parimaks mahetooteks.

Käsitöö siidri- ja veinitootmine on alles noor ja arenev tootmisharu kogu Baltikumis, kuid lätlaste kasuks räägib hästi organiseeritud väikeveinitootjaid ühendav katusorganisatsioon ja nende oskuslik ning tulemusi toonud lobitöö valitsuse tasandil. Seetõttu on väikeveinitootjaid Lätis registreeritud alates 2010 aastast juba 82, Eestis võrdluseks alla 20ne.

Urmas Saard

Samal teemal:

Hayriye Kumaşcıoğlu, Türgi suursaadik Eestis ja Karmo Haas tervitavad kohtumisel Jõesuu  Siidri- ja Veinitalus Foto Urmas Saard

 

 

 

Suursaadikule maitses hästi alkoholivaba õuna-maasika limonaad