Heategevuskontsert nelja riigi sajanda juubeli tähistamisel

„Kindel, et seda kontserti poleks sündinud ilma Pärnus toimuva Y’s Men Soome-Balti piirkonna konverentsita,” selgitas Piia Karro-Selg, Soome-Balti piirkonna tulevane direktor.

Ruslan Andrejev kontserdil Pärnus Raeküla Vanakooli keskuses Foto Urmas Saard
Ruslan Andrejev kontserdil Pärnus Raeküla Vanakooli keskuses. Foto: Urmas Saard

Kuna nimetatud rahvusvahelise ühenduse Y’s Men piirkonda kuuluvad Soome, Eesti, Läti, Leedu ja kõigil neljal riigil langeb sajanda juubeli tähistamine suhteliselt lähestikku asuva tosina kalendrikuu sisse (Soome iseseisvus 6. detsembril 1917, Eesti 24. veebruaril 2018, Leedu 16. veebruaril 1918 ja Läti 18. novembril 1918), siis sealt see kontserdi mõte idanema hakkaski.

Karro-Selg rääkis, et korraldajana taheti leida esinejaid kõigi nelja riigi kodanike hulgast ja nii see valik vastavalt hetke võimalustele kujuneski. Kontsert algas Raeküla Vanakooli keskuse oma noore muusiku esinemisega. Mari-Liis Holm laulis enda kitarrimängu saatel.

Järgnevalt istus klaveri taha 12-aastane Ruslan Andrejev, kes alustas klaverimängu juba viieselt. Raeküla Vanakooli keskuse saalis mängimine oli noorhärra jaoks esimene esinemine Eestis. Ta elab Põhja-Lätis üsna Eesti piiri lähedal asuvas Staitseles. Lätis on ta mitmetel klassikalise muusika konkurssidel saanud eduka esinemisega väga tuntuks, nüüd on aeg temast kuulda ka Eestis.

Katrin Hildunen-Alvela ja Pikku Orvokki tulid oma noorte kontsertkavaga Pärnu Ingerisoomlaste Kultuuriseltsist. Esineti kandlemängu, rahvaliku laulmise ja tantsuga.

Leedulanna Zita Gudelevičiūtė elab juba kümmekond aastat Pärnus ja räägib kenast eesti keelt, aga sedakorda paluti temalt just nimelt leedukeelset luule lugemist. Ilmekalt kõlanud luuletaja Justinas Marcinkevičius’e (1920-2011) „Tai gražiai mane augino” värsid vaimustasid kuulajaid isegi sõnu mõistmata!

Helsingis elav ühenduse Y’s Men liige laulis aga rootsi keeles, mis on tema emakeel.

Heategevusloteriiga kogutav tulu läheb Raeküla Vanakooli keskuse noorteka huvitegevuse arendamiseks.

Kuna tegemist on heategevusliku rahvusvahelise organisatsiooniga, siis vaatamata välja kuulutatud tasuta kontserdile ostis iga külastaja mingi summa eest heategevust silmas pidava loteriipileti, millega õnnelikel annetajatel võis olla ka loosiõnne. Loosi läksid selleks puhuks annetatud esemed. Loosimise peaauhinnaks on olnud viimastel sarnastel heategevuslikel ettevõtmistel maalid, mis annetatud eelmise aasta jõulude ajal Pärnu kunstiklubi liikmete poolt. Heategevusloteriiga kogutav tulu läheb Raeküla Vanakooli keskuse noorteka huvitegevuse arendamiseks. Noorte unistuseks on piljardilaud.

Kontserdi lõppedes joodi kohvi või piparmündi teed ja söödi kõrvale soolast torti, mille vara hommikul valmistas keskuse juhataja Karro-Selg.

Soome-Balti piirkonna tulevase direktorina rääkis Karro-Selg laupäeval toimuva konverentsi sisust. „Pärast aasta aruandele eraldatud paari tundi kohtume Eesti vabatahtlike liikumise eestvedaja Eha Paasiga. Spetsiaalselt ettevalmistatud koostöökoolitusel arutleme ja analüüsime seda, mida saab ühiselt teha. Samas sedagi, mida ja miks ei saa. Kõige olulisem teema on ametlike organisatsioonide loomine. Püüame selgeks teha, kuidas see protsess käib Eestis ja siis kuulame ka oma partnerite kogemusi.” Konverentsiga tahetakse näidata ka seda, mida Eesti kogukonnad teevad ellu jäämiseks. „Külastame Pärnumaal Tõstamaa kandis asuvat Tõhelat, kus tutvume sealse kogukonna eluga ja köögiga.”

Tegevust jätkub ka pühapäeval. Kristliku taustaga ühingul on tavaks aastakonverentsi lõppedes külastada mõnda kristlikku pühakoda. Tänavu minnakse ühiselt Pärnu Immaanueli koguduse jumalateenistusele, kus teenib Joosep Tammo.

Urmas Saard

Samal teemal:

Soome-Balti piirkonna Y's Men klubide kohtumine Bauskas Foto Urmas Saard

 

 

 

Y’s Men kahel päeval Bauskas

Haamri kopsatusega kinnitatakse, et järgmine Y's Men Soome ja Balti riikide piirkonna konverents toimub Pärnus Foto Urmas Saard

 

 

 

Y’s Men Soome-Balti järgmine konverents toimub Pärnus