Nõmme keskuse maja fassaadi kaunistab suur seinapilt

Tänasest kaunistab Nõmme keskuses Jaama tänava ja Pärnu maantee nurgal oleva maja otsafassaadi supergraafiline seinapilt pealkirjaga „Vaba lend“, mille autoriks Andreas Luigas.

Jaama 1 seinapildi autor Andreas Luigas
Jaama 1 seinapildi autor Andreas Luigas

[pullquote]Supergraafika eesmärk on linna kaunistamine ja Eesti professionaalse kunsti toomine linnapilti[/pullquote]Juba kolmandat aastat korraldas Tallinna kommunaalamet ideekonkursi „Hoone fassaadidele supergraafiliste seinapiltide rajamine“. Linnaosavalitsustelt küsiti enne konkursi väljakuulutamist ettepanekuid, millistele hoonetele võiks suuri seinapilte kavandada.

„Rääkisime eelnevalt Jaama 1 ühistu juhatusega läbi ning esitasime hoone üheks võimalikuks kandidaadiks, kuhu võiks sellist teost kavandada. Seda enam teeb rõõmu, et žürii poolt välja valitud kolmest võidutööst üks oli Nõmme linnaosa maja ning et kommunaalamet selle teostamiseks ka vajalikud rahalised vahendid leidis,“ rääkis linnaosavanem Grete Šillis.

Seinapildi autori Andreas Luigase sõnul on suusahüppajat kujutav teos „Vaba lend“ otseselt inspireeritud Nõmmel asuvatest suusahüppetornidest ning siin kandis populaarsest suusakultuurist. „Suusahüppaja sümbolina väljendab vabadust ning selle piiride kompamist. Inimese pidevat vajadust oma piire ületada. Inimene ei ole mõeldud lendama, kuid suusahüppaja seda lühikest aega just kui teeb, kohtudes taas reaalsusega, kui tema jalad maad puudutavad. See annab suusahüppajale hetke nautida täielikku vabadust, ületades inimvõimete piire,“ tutvustas kunstnik teose ideed.

Esmakordselt tehti hoonete fassaadidele supergraafilisi seinapilte Tallinnas linna tellimusel 2016. aastal. Supergraafika eesmärk on linna kaunistamine ja Eesti professionaalse kunsti toomine linnapilti. Supergraafikat eristab grafitist, et teose autor on teada ning teosele on ka luba antud, samuti suurejoonelisus ning sobivus linnapilti. Supergraafika annab kunstnikele ja disaineritele, kes tahavad panustada linnaruumi ja kunsti arengusse, legaalse ja suurejoonelise võimaluse teostada oma ideid korterelamute seintel.

Jukko Nooni
Nõmme linnaosa valitsuse avalike suhete nõunik