Tori valla uutele ilmakodanikele kingiti hõbelusikad

Vallavanem Lauri Luur ütles reedel, 16. märtsil Sindi seltsimaja väikesesse saali kogunenud peredele, et Pärnumaa suures Tori vallas toimub lusikate üleandmine esimest korda ja senist tava püütakse jätkata selliselt, kuidas enne liitumist erinevates omavalitsustes seda on korraldatud.

Tori vallas kingitakse titelusikaid Foto Urmas Saard
Tori vallas kingitakse titelusikaid. Foto: Urmas Saard

„Laste heaolu on meie valla üks suurimaid prioriteete. Sünnitoetuse tõstsime kohe 500-le eurole. Kooli minekut toetame 100 euroga. Kolme ja enama lapsega pered on vabastatud lasteaia toiduraha tasumisest. Kindlasti tahame sellel aastal renoveerida Suigu ja Jänesselja lasteaia, aga tuleb ka teisi investeeringuid. Kõike tehakse selle nimel, et meie vallas oleks rohkem ja rohkem lapsi,“ rääkis Luur sissejuhatusesks.

[pullquote]On kasvamas kuskil üks pisike puu[/pullquote]Valla sotsiaalnõunik Kaja Rebane ütles, et vastuvõtule kutsuti 46 kingi saajat. Mõnevõrra oodatust suurem hulk oli tingitud sellest, et viimane lusikate kinkimine Sindi linna omavalitsuses jäi toimumata.

Väikese kontsertkavaga esinesid Sindi lasteaia mudilased, kes laulsid ja tantsisid. Lapsi juhendas ja saatis klaveril õpetaja Ülle Ots.

Pidulikku sündmust tuli tervitama Sindi linnaraamatukogu vanemraamatukoguhoidja Rita Raudsepp, kes luges Ott Arderi luuletust „Pisike puu“. Teises salmis on öeldud: „On kasvamas kuskil üks pisike puu / ja kardab see puuke veel raju ja tuult. / On kasvamas kuskil üks pisike puu /ja vajab see puu sinu sõprust ja hoolt!“ Lugemiseks andis põhjust lauale asetatud kõrgetes virnades raamat „Pisike puu“, mille nimi tuleneb samanimelisest luuletusest. „Pisike puu“ on aastast 2015 kinkeraamatuks kõikidele Eestis sündinud lastele. „Kinkeraamatu eesmärk on kasvatada laste lugemishuvi ja väärtustada eesti lastekirjandust. Raamatu koostas Eesti Lastekirjanduse Keskus, rahastas kultuuriministeerium. Lasteni jõuavad need raamatud läbi kohalike raamatukogude,“ selgitas Raudsepp.

[pullquote]Sellesse raamatusse on nopitud jutte ja luuletusi meie tuntud lastekirjanike loomingust[/pullquote]„Eesti jaoks on tähtis, et lapsed loeksid, et vanemad loeksid neile ette. Vaevalt leidub vanemaid, kes pole kuulnud hilisel õhtutunnil seda lauset: loe mulle veel üks lugu,“ vahendas Raudsepp sõnu, mida on öelnud kultuuriminister Indrek Saar.

Sellesse raamatusse on nopitud jutte ja luuletusi meie tuntud lastekirjanike loomingust. Siin leidub nii vanu, mitmele põlvkonnale armsaks saanud, kui ka päris uusi lugusid, sekka ka mõned muinasjutud ja liisusalmid. „Raamat on lapsele sama tähtis mänguasi kui muud lelud. Täiskasvanute roll on tuua raamatud laste ellu ja lasta neil lugemisest rõõmu tunda,“ ütles Raudsepp, kes kinkis iga lusika kõrvale ka raamatu.

Lusikad andis üle vallavanem ja lilleõitega rõõmustas peresid abivallavanem Priit Ruut. Suure tordi lõikas lahti Luur ja Ruut oli tordilabidaga abiks.

Urmas Saard