Teeme Ära talguvanker lükati veerema

Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimehe ja Teeme Ära talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüüri sõnul võiksid saabuval kevadel Eesti kihelkondade värvidest inspireeritud pintslitõmbed muuta halli argipäeva ja elukeskkonna rõõmsamaks. Samamoodi saaksid unustatud ja uued maitsed aidata paremini tunnetada kultuurilist mitmekesisust.

Margus Kasterpalu (pildil) soovitab värvida kihelkonnavärvidesse kõike, mis sobib Foto Urmas Saard
Margus Kasterpalu (pildil) soovitab värvida kihelkonnavärvidesse kõike, mis sobib. Foto: Urmas Saard

Eile, 15. märtsil sai Tallinnas talguvanker hoo sisse. Triinude Toiduministeeriumis tehti juttu toidust, söödi maitsvat talgusuppi ja mekiti teisi põnevaid maitseid, mida pakkus udmurdi kokk Ljudmila Ruukel. Samal kohtumisel esitleti äsja trükist ilmunud raamatut “Eesti kihelkondade värvid”. Tänavuse talgute stardipaketiga jõuab igasse talgupaika Eesti Rahva Muuseumi kuraatori Reet Piiri koostatud raamat “Eesti kihelkondade värvid”, mis on varustatud vajalike värvikoodidega, et igaüks võiks hõlpsasti leida oma kodukihelkonna värvide värvikombinatsiooni.

Ajal, kui Tarmo Tüür, Riigikantselei EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu, Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Piret Hartman ja teised talgute teemal sõna võtsid, käis Triinude Toiduministeeriumi ühes toanurgas vilgas maalritöö. Värvilistest triipudest sündis omaaegse Kadrina kihelkonna tunnusmuster. Kasterpalu rääkis, et kihelkonnavärvidesse sobib värvida kõike, mis värskendamist vajaks.

Uue pidurüü võiks riigi suurjuubeli puhul anda postkastialustele, bussiootepaviljonidele, aedadele, külamaja istepinkidele, kuuriustele, lillekastidele või koguni köögikappidele. Talgupäev on Kasterpalu arvates suurepärane võimalus paikkonna ajaloo toomiseks tänasesse päeva. Eesti riigi juubeliaastal tasub taasavastada oma kodukoha kihelkonnavärvid.

Hartman innustas talgujuhte ühiselt valmistama maitsvaid ja huvitavaid rahvuslikke toite, mis võiksid olla eeskätt nende endi kihelkonnast, aga miks mitte kaugemaltki. „Euroopa kultuuripärandi aasta aitab Eesti juubeliaastal veelgi enam esile tõsta rikkalikkult mitmekesist pärandit.“

Tuhandele kiiremale talgujuhile, kes otsustavad talgulõunal pakkuda mõnd põnevat piirkondlikku rooga või rahvustoitu, antakse talgulaua katmise lihtsustamiseks 25-eurose Selveri kinkekaardi. Kinkekaardi soovist saab teatada talguveebis.

Tänavune aasta kujuneb eriliseks sellega, et isaks kevadisele Teeme Ära talgupäevale 5. mail toimub sügisel ka Maailmakoristuspäev, mis leiab aset 15. septembril. Suur ettevõtmine on osa EV100 programmist ja üleilmsest koristuspäevast. Ühise tööga tahetakse koristada metsad prügist puhtaks ja teha nõnda kingitus oma riigile.

Urmas Saard