Ülipika EV100 sünnipäevakutsega saab liituda kuni 18. veebruarini

Kõik eestimaalased saavad panustada EV100 sünnipäevakutse loomisesse laadides veebiportaalis www.ev100kutse.ee üles oma rõõmsameelse portreefoto. Ülipika kutsega pöördutakse maailma poole ev100_Kutse_näidis (002)kutsumaks inimesi Eestisse külla ja osa saama EV100 kultuuriprogrammist. 

Projekti eesmärk on luua koos eestimaalastega üks pöörane ülipikk sünnipäevakutse, kus saavad osaleda ka e-residendid. Fotode kogumiseks on loodud portaal www.ev100kutse.ee, kuhu  huvilised saavad üles laadida oma rõõmsameelsed fotod. Naeratavate fotodega soovitakse ühtlasi purustada müüt alati mornidest eestlastest. Hetkel on näha portaalil vilkumas juba saabunud tuhandeid fotosid üle Eesti.

Pildi üleslaadimine eeldab autentimist, mis tagab selle, et kõik fotodel olevad inimesed on ehedad eestimaalased või e-residendid. Foto üleslaadimisel tuleb valida maakonna nimi, mida soovitakse sünnipäevakutses esindada, ehk kuhu külalisi kutsuda. Samuti võib rippmenüüst valida enda iseloomustamiseks mõne toreda eestikeelse sõna.

„Meie käest on korduvalt küsitud autentimise vajalikkuse kohta ja palutud sellest loobuda. Kindlasti saaksime ilma selle nõudeta rohkem fotosid ja veelgi pikema kutse, kuid autentimine on vajalik just selleks, et saaksime maailmale öelda – need inimesed fotodel on tõepoolest ehedad Eesti inimesed; tegemist ei ole lihtsalt portsu ritta laotud portreedega. Sellised toredad küllakutsujad on päriselt olemas ja nad esindavad valitud maakonda oma ametliku eesnime all, nii nagu kirjas ID kaardil. Mitte Kojamees, vaid Tarmo; mitte Bravuuritar, vaid Anu Nataly jne. Samuti võib kindel olla, et nii Tanel Padar, Anne Veski kui ka Kaja Kallas on oma fotod üles laadinud isiklikult, sest oma PIN koode ju teistele naljalt ei anna,“ räägib Viive Aasma, üks projekti eestvedajatest. „Autentimine on üks momente, mis teeb selle projekti unikaalseks kogu maailmas. Mitte kunagi varem ei ole meelelahutusliku kontseptsiooniga projektis nõutud isikutuvastamist. Loomulikult tutvustab selline eriline sünnipäevakutse Eestit maailmale ka kui e-riiki, mis on samuti üks projekti eesmärkidest. Sellist ideed ei saa iga riik isegi kopeerida,“ selgitab Aasma.

Kõikidest kogutud fotodest luuakse ülipikk online sünnipäevakutse. Video algab üleskutsega külastada Eestit ja siin toimuvaid juubelipidustusi, millele järgnevad maakonniti grupeerituna kutsujate endi poolt üles laetud portreefotod. Neile on vahelduseks est-kontseptsioonis sõnumitega slaidid, mis tutvustavad Eestit kui turismisihtkoha ja e-riiki, kus elab palju andekaid inimesi.

„Umbes 40% seni saabunud fotodest on Harju maakonna esindajatelt, mis on proportsioonis ka elanike arvuga. Järgnevad Tartu, Pärnu ja Ida-Virumaa. E-residentidelt on saabunud sadakond fotot. Paljud inimesed on ajaloolisele fotole kaasanud ka oma lapse või lemmiklooma. Mitmed küllakutsujad ulatavad valitud fotol kujutletavale külalisele lilli või puuvilju; paljudel on fotol rahvuslikke elemente,“ lisab Aasma.

Sünnipäevakutse rullub kogu maailma avalikkuse ees lahti 24. veebruaril 2018. aastal. Hiljem kingitakse video Eesti Rahva Muuseumile, et ka tulevased põlvkonnad saaksid aastate pärast uurida, millised meie välja nägime.

EV100 sünnipäevakutse on Alfa-Omega Communications, gotoAndPlay, NOPE Creative ühiskingitus Eesti Vabariigi 100. Sünnipäevaks, mida toetab ka EASi Turismiarenduskeskus.

Vaata ja kuula videot, kuidas EV100 sünnipäevakutse ligikaudu välja nägema hakkab.

https://www.youtube.com/watch?v=NwfqJrTSLRI

 

EV100 sünnipäevakutse loomisel saab silma peal hoida ka Facebookis https://www.facebook.com/EV100sunnipaevakutse/