Emajõe Laulikute 15 magamata aastat

10. veebruaril tähistab naiskoor Emajõe Laulikud Tartu ülikooli aulas kontsert-etendusega “15 magamata aastat” koori 15. sünnipäeva.

Naiskoor Emajõe Laulikud Foto pressisõnumiga
Naiskoor Emajõe Laulikud. Foto: pressisõnumiga

Emajõe Laulikute esimene proov toimus 5. veebruaril 2003, proovi oli kohale tulnud 24 naist, dirigendina astus koori ette Vilve Maide. Koori esimene esinemine toimus juba paari nädala pärast. Täna võime öelda, et täpselt samasuguse hoo ja ettevõtlikkusega on möödunud kõik need 15 aastat.

[pullquote]2009. ja 2014. aastal koos Tartu meeskooriga Akadeemiline Emajõgi korraldasid laulupeo tule teekonna läbi Eesti eri paikade[/pullquote]Sünnipäevakontserdil on laval üle neljakümne naise, kelle hulgas päris palju neidki, kes on laulnud kooris selle loomisest alates. Emajõe Laulikute peadirigent Vilve Maide on 15 aastat juhtinud naiskoori väga suure pühendumisega järjest suuremate eesmärkide suunas. Rahvusvahelistel konkurssidel pälvitud kulddiplomid ja tunnustused on koorile rõõmu toonud, aga see on ka edaspidiseks väljakutse.

“Meie koori laulja on positiivne, pühendunud ja optimistlik”, ütleb Vilve Maide, kelle sõnul on naiskoori tulevik rõõmus, nooruslik ja sütitav. “Sallivust ja pikka iga! Ilusat lauluhäält, head mälu, toredat repertuaari ja uusi väljakutseid,” soovib dirigent Emajõe Laulikutele sünnipäeva puhul.

Emajõe Laulikutele on koorilaul elustiil, aga lisaks muusikaliste võitude saavutamisele on koori liikmed ka ühiskondlikult aktiivsed kaasamõtlejad ja tegutsejad. Emajõe Laulikud jäävad ajalukku koorina, kes 2009. ja 2014. aastal koos Tartu meeskooriga Akadeemiline Emajõgi korraldasid laulupeo tule teekonna läbi Eesti eri paikade. Emajõe Laulikud oli üks esimesi julgeid koore, kes osales avangardses telesaates Laululahing.

10. veebruaril kell 17 on Emajõe Laulikud kõigi oma sõprade ja austajate ees ülikooli aula laval tavapärasest erineva kavaga.

Kontsert-etenduse “15 magatama aastat” veidi vastuolulise ja riukaliku pealkirja taha on seekord kokku köidetud sissevaade naise ellu, läbi muusika ja luule. Esmaettekandes kõlab Emajõe Laulikutele pühendatud Hain Hõlpuse laul Betti Alveri tekstile “Korallid Emajões.”

[pullquote]Naiseks olemise helgusele ja valule[/pullquote]Lavastaja Tanel Jonas (Vanemuine): “Kontsert-etendus on pühendatud naistele. Naiseks olemise helgusele ja valule. Seekord paraku natuke läbi mehe vaatenurga, aga sinna pole midagi parata, loodame, et koori enam kui 40 liiget tasakaalustavad minu mehelikku vaatepunkti ja me saame jutustada loo naiseks olemisest ja naiseks jäämisest.”

Tanel Jonas lisab: “Koostööprotsess kooriga on olnud tõsine, töine ja sealjuures äraütlemata meeldiv. Kui ma selle töö vastu võtsin, ei osanud aimatagi, kui palju positiivseid emotsioone see enesega kaasa toob. Koorilaulus on väge, seda tajun igas proovis ja see teeb ainult heameelt.”

Nele Nemvalts