Raeküla Vanakooli Keskuse aasta algas enama kui tavapärase nääripeoga

Raeküla Vanakooli Keskuses peeti huvikooli ja noorteka nääripidu, mis algas üllatusesinejatega ning lõppes Pärnu Nukuteatri külalisetendusega.

Celavy üllatajad kingituste korvi juures Foto Urmas Saard
Celavy üllatajad kingituste korvi juures. Foto: Urmas Saard

„Ilma näärivana ja näärisokutagi sai antud igati lahe avalöök riigi sajanda juubeli aasta alguseks ja Raeküla vana koolimaja 105. sünniaastapäeva tähistamiseks,“ ütles Raeküla Vanakooli Keskuse juhtataja Piia Karro Selg pärast eileõhtust õnnestunud pidu.

Celavy laulu ja tantsuga tehtud avaetteaste ei jäänud ainsaks üllatusesinemiseks. Celavy looja-juhendaja Hellevi Maasepp tõi üllatajaid veel korduvalt rahva ette.

Martin Aasa saatis trummidel mitmete esinejate erinevaid koosseise. Õpetaja Boris Leppsoo istus režiipuldis ja mängis ka basskitarri. Rebeca Bauman laulis ja mängis kitarril „Aisakella“. Janori Rozumovski puhus kaunikõlaliselt klarnetist välja „Kus on minu koduke“ ja „Metsas sirgus kuuseke“, mida õpetaja Ene Saar saatis klahvpillil. Põnevust pakkusid Marten Penu juhendatavad breiktantsijad. Päris hoogsalt esitas noortebänd Nimetu laulu „Tsirkus“. Trummari rütmis laulis Mari Liis Holm, kes ka kitarri mängis, samuti oli kitarriga tema kõrval ka Silver Piirmets. Üldse oli kontsertkavas 16 etteastet väga paljude esinejatega, kellest vaid üksikuid sai nimeliselt nimetatud.

„Kuna põtradega lumeta teedel rännata ei saa, ei jõudnudki jõulu- ega näärimees kohale. Nii saadetigi põhjapooluselt meile punases kotis palju vallatuid apelsine, mida jätkus jagada nii esinejatele kui ka teistele külalistele,“ oli Piia rõõmus. Samal ajal kui keskuse töötaja Marina Mesipuu jagas nägude joonistustega kaunistatud mandariine, pöörati toolid saalis 180 kraadi teise suunda.

Pidu jätkus Pärnu Nukuteatri lavastusega „Sookollide udused seiklused veeteel“. Näitemängu esitati samal päeval samas saalis koguni teist korda. Hommikupoolikul olid peamised vaatajad Raeküla lasteaia mudilased ja Raeküla põhikooli algklasside õpilased.

[pullquote]Täiskasvanute silmis äratavad imetlust harrastusnäitlejate suutlikkus esitada ilmeksimatult ja katkematus ahelas väga pikki jutustavaid tekste, seda suurepärase ilmekusega ja harmoneeruvalt taustamuusikaga.[/pullquote]Muinasloo teksti, laulude ja muusika looja on Kairi Kuusk, kes töötab Mai lasteaias muusikaõpetajana. Näitlejana osaleb ta Härma Häidi ja sookoll Leo rollides. Maie Ervin töötab Mai lasteaias õpetajana, aga näitlejana võib ta olla nii mutt Meida, kui ka võrgu Villu või Lume Rudvig. Aga Estonia Medical SPA võimlemise juhendaja Maiga Tamm elab sisse sookoll Sonja rolli.

Näitemängu lavastaja on Rein Agur. Lavakujundaja ja nukumeister on Oksana Ivanova. Kairi Kuusk ütles, et „Sookollide udused seiklused veeteel“ pole nende ainus lavatükk. Nad mängivad ka lugu „Tuli karu metsast“ ja „Pärnad Pühad Hiielised ehk lugu sellest, miks puud pidid põgenema“. Viimane näitemäng pälvis 2017. aastal Hiiekoja kiituse.

Nagu saadud tagasiside põhjal võib kinnitada, pälvis vähemalt publiku siira kiituse ka „Sookollide udused seiklused veeteel“. Erilist poolehoidu ja kiitvaid aplause jagasid just lasteaia ja algklasside lapsed. Täiskasvanute silmis äratavad imetlust harrastusnäitlejate suutlikkus esitada ilmeksimatult ja katkematus ahelas väga pikki jutustavaid tekste, seda suurepärase ilmekusega ja harmoneeruvalt taustamuusikaga. Ka pidev liikumine oli vaba ja hästi ühtiv nii sõnalise kui muusikalise osaga. „Suurepärane,“ ütlesid koduteele asunud inimesed rahulolevalt.

Urmas Saard