Uhla-Rotiküla jooksu võitja Taavi Tambur

Tänasel taasiseseisvumisepäeval peetud Uhla-Rotiküla 10, 4 kilomeetri pikkuse teise elamusjooksu võitis Taavi Tambur, naistest oli parim Anu Teppo. Kõigi osalejate vahel välja loositud jalgratta võitis fortuunaks olnud Viola, kes kinkis peaauhinna oma vennale Meirole.

Taavi Tambur, teise Uhla-Rotiküla jooksu võitja Foto Urmas Saard
Taavi Tambur, teise Uhla-Rotiküla jooksu võitja. Foto: Urmas Saard

Sparta jooksja Taavi Tambur puudutas finišilinti ajaga 35.18,1. Järgmisena ületas ajaga 35.57,7 lõpujoone tähise Marek Nõmm. Pjedestali kolmanda koha kindlustas endale Timmo Jeret, jooksu peakohtunik Priit Neeme mõõtis tema stopperiajaks 36.32,7.

Naiste arvestuses mõõdeti Anu Teppo tulemuseks 43.37,6. Üldarvestuses tuli ta 12. kohale. Jaana Õunaid oli ajaga 46.29,5 naiste teine. Naistest kolmandana läbis lõputähise Anu Taveter.

Noormeestest osutus parimaks Ragnar Lelle ja tüdrukutest Laura Kallas. Seenioride arvestuses oli meestest parim Jaanus Aus ja naistest Anu Teppo. Uulu jooksjatest oli meeste seas kiireim Tõnu Tamm, naistest Sirje Kõresaar. Raeküla jooksjatest oli väledam Alo Treial ja naistest Anu Teppo.

Jooksjatele järgnesid kepikõndijad ja ilma keppideta sammujad. Samuti osalesid teatemeeskonnad. Ühtekokku oli stardis 127 võistlejat. Kuna tegemist oli elamusjooksuga, siis ütles Uhla-Rotiküla jooksu algataja Enn Hallik, et üht teele langenud puud paluti mitte kõrvaldada enne võistluste toimumist. Mitmel pool raja ääres jahutasid kohalikud elanikud osalejaid veega. See on väga obligatoorne tegevus, selgitas Hallik. Mõnede finišeerujate käes võis märgata lillekimpe. Selgus, et üksikutel jätkus aega ka raja äärelt lillede noppimiseks. Olevat pistetud marjugi suhu.

Nii Raeküla kui Uulu staadionil toimusid paralleelselt elamusjooksuga lastejooksud, vanuses kuni 11 eluaastat.

[pullquote]Viola otsustas meesteratta kasuks ja ütles, et kingib selle oma vennale Akselile[/pullquote]Autasustamist viisid läbi Hallik ja Raeküla Vanakooli Keskuse juhataja Piia Karro-Selg. Autasustati isegi viimast saabujat. Umbes kahe tunni möödumise järel jõudis pärale naine, kellele kingiti aedviljadega täidetud kartongkast. Kõigi osalejate vahel loositi välja rohkelt auhindu. Esimeseks fortuunaks kutsuti Viola Hambidge, kes õpib Audru koolis ja on tubli jooksmisega võitnud esikohti Aastajooksudel. Loterii peaauhinna, jalgratta, loosimisel võeti välja esmalt viis nime, kelle hulka sattus juhuse tahtel ka Viola. Otsustati teda mitte kõrvale jätta, kuid fortunana vahetati välja. Viola asemel valiti jätkajaks Meiro. Viie nime välja võtmine osutus pikalt aega nõudvaks tegevuseks, sest paljusid väljahõigatud inimesi polnud kuulde ulatuses. Nii prooviti järjest uusi ja uusi nimesid. Pärast viie nime kokku saamist vahetati veelkord fortuunat. Ja Enriko võttis viiest sedelist taas Viola nime. Võitjal oli võimalus valida kahe ratta vahel. Viola otsustas meesteratta kasuks ja ütles, et kingib selle oma vennale Akselile, kes õpib samuti Audru koolis, kuuendas klassis. Aksel osales Hambidge meeskondlikus jooksus.

[pullquote]Sindi linnapea Rein Ariko ütles, et taolisi kingitusi tehakse harva ja üksnes väga suure austuse märgiks.[/pullquote]Mõlemat staadioni kaunistasid kümned suured sinimustvalged lipud, mille kasutamist võimaldas MTÜ Eesti Lipu Selts. Lipu alused valmistas OÜ Kodu Kuubis. Sindi linnavalitsus kinkis Raeküla Vanakooli Keskusele kaks suurema mõõtmelist mastilippu. Need ei ole päris uued, aga mitte ka kasutuskõlbmatud. Lipud on lehvinud varem Sindi raekoja tornis, aga sinimustvalged kangad vahetatakse välja üldjuhul veel enne seda, kui hakkavad tuules rebenema või värvus tuhmub. Keskuse juhataja Karro-Selg on pestud ja triigitud lippude üle väga õnnelik, sest nüüd saavad nad aasta tähtsündmusel heisata kumbagil staadionil oma lipud. Sindi linnapea Rein Ariko ütles, et taolisi kingitusi tehakse harva ja üksnes väga suure austuse märgiks. „Eesti Vabariigi sajandale juubelile pühendatud jooks, mis kannab endas ühtlasi traditsioonilist sidet Uulu ja Raeküla vahel meie esimese presidendi ja tema perekonna mälestuseks, on kahtlematult austust vääriv algatus, mida tuleb suure lugupidamisega tunnustada,“ kinnitas Ariko.

Urmas Saard

Samal teemal:

Andrus Veerpalu, esimese Uhla-Rotiküla elamusjooksu võitja Foto Urmas Saard

 

 

 

Uhla-Rotiküla elamusjooksu võitis Andrus Veerpalu ja Laura Kallas läks koju uhiuue jalgrattaga

Uhla-Rotiküla teekonna läbijad ületavad Uulu kanali purret Foto Urmas Saard

 

 

 

Uhla-Rotiküla elamusjooks toob võistlema vähemalt sadakond osalejat

Peakohtunik Priit Neeme ja spordiajakirjanik Enn Hallik Foto Urmas Saard

 

 

 

Uhla-Rotiküla elamusjooks on kingitus riigi sajandaks juubeliks