Rein Ariko: lipp suurendab meie ühtekuuluvustunnet

Täiendatud videoga

Tänavu tähistati Sindis Eesti lipu päeva erandlikult 4. juuni asemel järgmisel päeval. Esmakordselt osalesid sinimustvalge lipu sünnipäeval ühiselt Sindi gümnaasiumiga liituvate valdade Are, Sauga ja Tori koolide õpilased, samuti sama piirkonna kodutütred ja noorkotkad.

Sindis laulis ja jutustas isamaalisi lugusid Kait Tamra Foto Urmas Saard
Sindis laulis ja jutustas isamaalisi lugusid Kait Tamra. Foto: Urmas Saard

Kõik oma kohustuste ja ülesannete kõrgusel

Juba mitmendat aastat osaleb lipu päeva tähistamisel märkimisväärselt arvukalt Sindi lasteaia mudilaspere. Vaatamata lauspilves taevast tibutavale vihmale kogunesid halvaendelise ilma kiuste kõige vapramad lasteaialapsed, algklasside, põhikooli ja gümnaasiumi õpilased Sindi raekoja esisele.

Tseremooniameister Kardo Kase jälgis Presidendi kella seierite liikumist Sindi raekoja torniseinal ja kas lipurivistust korraldav Mart Nõmm toob õigeks ajaks lippude kandjad väljakule kindlaksmääratud asukohtadesse, kas kõik olulised isikud on kohale jõudnud ja kas Pärnu Noorte puhkpilliorkester võib Rein Vendla dirigeerimisel täpselt kell 10.00 alustada riigihümni mängimist. Kõik toimis kellavärgi täpsusel.

Ärge unustage

Hümni lõppedes tervitas pidupäevalisi Sindi linnapea Rein Ariko. „Tänavu täitub 99 aastat päevast kui sinimustvalge lipp sai Eesti riigilipuks. Sellel lipul on olnud koos riigiga paremaid ja halvemaid aegu. Praegune aeg kuulub kindlasti paremate hulka,“ ütles linnapea täies veendumuses. „Leidsin kaheksa aastat vanast Maalehe artiklis lõigu, et ei osata veel hinnata seda, mis me oleme kätte võitnud. Täna ma seda enam ei usu. Oleme oma teel jõudnud sinna, et need värvid jäävad igavesti meiega.“ Ariko kutsus üles austama oma riigilippu. „Kuid ärge unustage, et on veel teisi meile olulisi lippe! Näiteks linna, kooli, suguvõsa, perekonna või muu taoline lipp. Pidagem ka neid samavõrra austusväärseks.“ Linnapea usub, et lipp suurendab meie ühtekuuluvustunnet ja ühtsetena oleme tugevamad ning tuleme toime igas olukorras.

Maavanema kui riigi kõrgeima kohapealse institutsiooni tunnustus

„Sintlased on mulle läbi aastate Pärnu maakonnas silmapaistnud, kui ühed tublimad ja virkamad eestluse hoidjad ja edasikandjad,“ ütles pidulikul lipurivistusel kõnelenud Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, kes usub, et lipu päevade tähistamine jätkub ka tulevikus nelja ühineva omavalitsusega moodustuvas uues Tori vallas. „Väikese rahvana peame hoidma oma lippu, kultuuri, rahvust ja pärimust au sees ja mis veel olulisem – edasi kandma. Peame seda tegema nii, et meie kaasmaalased ei unustaks Eesti riigi lipupäevadel heisata sinimustvalget lippu.“

Mulle meeldib…

[pullquote]Näis nagu jäänuks vihmapiisadki Antti juttu kuulama ja taevast langedes kusagile peatuma, julgemata ühegi pealaele langeda.[/pullquote]Kolmandana võttis sõna Sindi gümnaasiumi 3. klassi õpilane Antti Riiet. Erinevalt eelkõnelejatest ei kasutanud ta abimaterjalina ülestähendatud märkmeid. Arvasin, et kõik tuli ettekirjutatult ja pähe õpitult. Eksisin. Õpetaja Eneli Arusaar kinnitas, et tegelikult voolasid sõnad tema suust nõnda, kuidas ta ise mõtleb ja asjadest aru saab. „Kui koolis antakse üks ülesanne teha, tehke kaks. Naeratage teistele, siis teised inimesed naeratavad teile vastu. Kui pead mängus olema näiteks kull, siis ära vihasta, vaid lepi sellega,“ kõneles Antti. Ta manitses mitte reostama maailma ilusamat Eestimaad. Tema soovitusel tuleks hoolida sõpradest. Neid hoides hoiavad sõbrad ka teid.

„Mulle meeldib sinimustvalge lipp. Seda lippu hoides tunnen, et olen eestlane,“ tunnistas Antti ja kirjeldas värvide tähendust tema enda jaoks. Sinine märgib ustavust, must sihikindlust ja valge südamepuhtust. Antti meelest on need kolm väga tähtsad. Aga tal oli veel mõndagi öelda. Ja siis palus ta kõiki paraadil osalejaid õpetaja Mart Nõmme korraldustele kuuletudes rivistuma rongkäigule. Näis nagu jäänuks vihmapiisadki Antti juttu kuulama ja taevast langedes kusagile peatuma, julgemata ühegi pealaele langeda.

40 000 meenutavad ajalugu

Märg asfaltkate, kohati suurte veelompidega, ei võimaldanud koolihoovi tantsuplatsina kasutada. Ettenägelikult tehti juba aegsasti päevakavasse muudatus ja väljas toimuma pidanud laulmised ning tantsud viidi üle kooliaula lavale. Mõistetavalt jäi täna saal pisut kitsaks, aga inimesed mahtusid ka ustele ja koridori põrandale seisma.

Pidupäevalisi tervitas Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup, kes pidas ilmataadi vihmapiserdamist nutikaks sammuks. „Kuidas muidu oleks saanud teada, kes ilma trotsides kõige vapramatena ka sajus Eesti lippu kõrgel hoiavad.“ Pealegi said nõnda ka külalised teadlikuks saali suurepärasest akustikast.

Jüri Trei on diplomaat, välisministeeriumi nõunik, Eesti lipu seltsi esimees ja paljude muude ülesannete esindaja, aga ka ajalehe Peterburi Teataja toimetaja. Päeva aukülalisena rääkis ta lühidalt sellest, et sada aastat tagasi nõudsid 40 000 eestlast tolleaegses Venemaa pealinnas Eestile autonoomiat ja lõid olulise eelduse Eesti Vabariigi väljakuulutamiseks. Nad tulid välja sinimustvalgete lippudega, mida Eestis tollel ajal ei juletud teha.

Sõna on koolidel

Kontsertkava stsenaariumi autor oli õpetaja Eneli Arusaar. Esinesid Sindi lasteaia laululapsed, Sindi gümnaasiumi 3. a klassi ansambel, Tori põhikooli 8. klassi tantsurühm, Sindi muusikakooli ansambel “5. juuni”, Sindi gümnaasiumi 1.-2. klassi rahvatantsurühm, Sauga põhikooli mudilaskoor,. Muusikalised lood vaheldusid Sindi gümnaasiumi näiterühma õpilaste vahetekstidega.

Järgnes tänamine. Lipu seltsi Sindi osakonna tänukirjad said Ülle Ots, Marje Tilk, Andra Sõmer, Merike Teppan-Kolk, Malle Ormilaan, Kristi Kivisaar, Tiina Männik, Asko Aru, Eneli Arusaar, Antti Riiet. MTÜ Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei tänas tänukirjaga seltsi Sindi osakonna liikmeid: Ain Keerup, Lembit Roosimäe, Mart Nõmm, Eneli Arusaar.

Kolmepoolse koostöö tihendamiseks

Erilise tänu pälvis Sindi gümnaasiumi 6. klassi õpilane Kaur Kasemaa, kes veab Sindi noortekeskuses raadioajakirjanduse ringi ja on koos tänasega andnud otse-eetrisse juba 17 raadiosaadet. Täna tegi ta pikas saates põhjaliku ülevaate Sindis toimunud lipu päeva tähistamisest. Tänutäheks ja jätkuva koostöö soovi märgiks sai ta kingituseks valge tassi, mille üht külge kaunistab Eesti lipu seltsi logo ja teist külge Külauudiste portaali logo. Kaur Kasemaa teeb saatejuhina läbi noortekeskuse juures tegutseva Sindi Raadio tublit koostööd mõlema mittetulundusühinguga.

Kontserdi teises osas esines isamaaliste laulude ja jutustustega muusik Kait Tamra, mis läks kõigile kuulajatele ühtviisi sügavalt hinge. Eriti muljetavaldav oli näha 3. a klassi õpilaste uudishimulikke pilke, kes püsisid kuni kava lõpuni paigal.

Urmas Saard