Tartu rahu aastapäeva tähistamisel Sindis laulis Artur Valdre:

Piduliku kogunemise lõpetas Artur Valdre Eesti skautide ja noorkotkaste hümniga Foto Urmas Saard
Piduliku kogunemise lõpetas Artur Valdre Eesti skautide ja noorkotkaste hümniga „Eestimaa, mu isamaa“. Foto: Urmas Saard

„Eesti vaprad vanemad
vaimuvallast vaatavad.
Pääs neil paistvad pärlikroonid,
võidulaulud nende suul,
kojas kuninglikud troonid,
:,: kuldsed kandled palmipuul. :,:“

Kui Sindi naaberlinnas Pärnus valmistab riigile olulistel tähtpäevadel koolinoorte osavõtmatus tõsist muret, siis selles väikeses kogukonnas on olukord täiesti vastupidine ja õpilasi kasvatatakse pidevas isamaa armastuse vaimus. Ühtlasi püütakse säilitada mõõdukust, et väljakujunemise eas noortele jätkuks ruumi ka iseseisvaks otsustamiseks. Kooli direktor Ain Keerup selgitas, et näiteks möödunud aastal tähistati Tartu rahu aastapäeva 9. kuni 12. klassi õpilaste osalemisel, aga käesoleval korral kaasati üksnes põhikooli õpilasi.

Sindil on ainulaadne eelis ja seepärast ei tekita heitlikud ilmastikuolud küsimusi. Vabadussõjas langenute mälestusmärk asetseb kooli aula seinal ja nii puudub vajadus tuulte, niiske jaheduse ja vihma tujukustega arvestada.

Möödumine Sindi gümnaasiumi lipuvalvest Foto Urmas Saard
Möödumine Sindi gümnaasiumi lipuvalvest. Foto: Urmas Saard

Muidugi ei lehvi koridoris noorte hoida antud sinimustvalged lipud nii vägevalt nagu tuulte vallas, aga see ei vähenda pidulikku ülevust, kui aulasse kogunevad õpilased ja õpetajad mööduvad pikast lippude spaleerist.

Lippude ehtes lavale asetatud laua taga istusid õpilased Artur Valdre, Õnneli Pilliroog, Eliise Kull, õpetajad Eneli Arusaar, Lembit Roosimäe. Laual Nõukogude Venemaa ja Eesti lipud. Kõigil laua taga istujatel oma ülesanne. Lava esise treppidele olid oma kohale asunud muusikaõpetaja Jelena Kuvšinova laululapsed. Esmalt jutustasid nad rahust selliselt, kuidas Sindi gümnaasiumi raadio peatoimetaja Raido Nazarovi usutlemisel olid tähtpäevale eelnevatel päevadel kõige erinevamad õpilased vastanud. Seejärel lauldi laulu „Tuhanded külad“ („Eestimaa”), millest kujunes läinud sajandi ’70-ndate legendaarse Tartu tudengiansambli Rajacas (tuntud kui professorite ansambel) üks paremini ajaproovile vastu pidanud hitte.

Õpilased Õnneli, Eliise ja Artur rääkisid Tartu rahu läbirääkimistel osalenud meestest. Muu hulgas meenutati Poskat, kes pärast lepingu allkirjastamist ütles venelastele, et teab hästi nende edaspidiseid kavatsusi ja lubas üleastujaid rängalt karistada. Erilist tunnet tekitab Sindi inimestes Julius Friedrich Seljamaa, kes sündis ja õppis Sindis. Lisaks rahu läbirääkimistel osalemisele oli ta ka riigikogus Tartu rahulepingu ratifitseerimiskomisjoni esimees, aga ka hilisem diplomaat, samuti Peterburi eestlaste ajalehe peatoimetaja, üks võimsa manifestatsiooni korraldaja Peterburis, kus 40 tuhat eestlast nõudsid sinimustvalgete lippude all Eestile autonoomiat jne.

2015. a vastupanuvõitlemise päeval otsustas Sindi Ajalooklubi teha üleskutse püstitada Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks Julius Friedrich Seljamaa sünnilinna mälestusmärk, millega avaldatakse austust poliitikule, diplomaadile ja Tartu rahu läbirääkijale. 22. septembril esitas ajalooklubi Sindi linnavalitsusele palve kiita heaks kodanikeühenduse algatus, millele samal päeval toimunud linnavalitsuse istungil anti üksmeelne toetus ja avati annetuste tegemiseks vajalik pangakonto: Swedbank – EE102200001120145828, märksõna „Seljamaa“.

Ettekanded aitas ette valmistada Roosimäe. Kogu päeva peakorraldaja oli Arusaar.

Piduliku kogunemise lõpetas Artur Valdre Eesti skautide ja noorkotkaste (ka kunagise Vabadussõjalaste Liidu) hümniga „Eestimaa, mu isamaa“, mille viisi autor oli F.A. Schulz ja sõnad kirjutas F. Kuhlbars. Viimaks jagas Keerup mõtet, et omariiklus ja vabadus on habras, mis võib iga hetk ka puruneda, aga sellepärast ei pea ennast kartlikult hirmunult tundma, vaid hoidma kätte võidetut julge kartmatusega.

[pullquote]Järgneb rongkäik kümnete ja kümnete lippude lehvides ja orkestri helide saatel linna äratades[/pullquote]Järgmine riigile oluline tähtpäeva on iseseisvuspäev. Pidupäeva tähistamist alustatakse traditsioonilisel viisil Sindi raekoja ees samaaegselt päikesetõusuga. Kell 07.55 heisatakse lipp raekoja tornimasti. Sõna saavad Sindi linnapea Marko Šorin, Pärnu maavanem Kalev Kaljuste, riigikogu riigikaitsekomisjoni aseesimees Mart Helme. Mängib puhkpilliorkester Õnn Tuli Õuele, laulab Sindi Laulukoor. Järgneb rongkäik kümnete ja kümnete lippude lehvides ja orkestri helide saatel linna äratades koolimaja õuele, kus esinevad Sindi gümnaasiumi ja lasteaia lapsed. Pakutakse tasuta sooja teed ja saiakesi.

Urmas Saard