Lastefond ja Selga koguvad taas annetusi
kuulmispuudega lastele

plakatKuni aprilli lõpuni saavad kõik küpsisesõbrad juba teist korda panustada kuulmispuudega laste abistamisse. Algas SA TÜK Lastefondi ja küpsisetootja Selga ühiskampaania, mille raames annetab Selga igalt müüdud küpsisepakilt 1 sendi viiele lapsele kuulmisimplantaadi kõneprotsessori soetamiseks.

Tänavu ootavad heade inimeste tuge 9-aastane Aleksander, 9-aastane Helena, 8-aastane Kirke, 14-aastane Markus ja 10-aastane Raimond. Nad kõik vajavad seadme eluea lõppemise tõttu uut sisekõrva implantaadi kõneprotsessorit, sest kui kuulmisimplantaadi peasisene osa opereeritakse põhimõtteliselt kogu eluks, siis väline osa – protsessor – vajab iga seitsme aasta tagant väljavahetamist.

“Sisekõrva implantaat on üks imepärane, kuid samas keerukas ja kallis abivahend lastele, kes ei kuule. Nii nagu paljud meie tänapäevased nutikad elektroonilised seadmed arenevad ja kuluvad ka sisekõrva implantaatide kõneprotsessorid kiiresti ning vajavad selleks, et nad tõesti meile hästi töötavateks abivahenditeks oleksid, iga teatud aja tagant väljavahetamist,” selgitas heategevuskampaanias osaleva Kirke ema Aune.

Lisaks teevad nende seadmete tootjad pidevalt tööd, et arendada välja uusi ja järjest paremat kuulmist võimaldavaid kõneprotsessoreid, mis on väiksemad, seisavad paremini kõrva taga ning on varustatud spetsiaalsete kileümbristega, millega lapsed saavad kuulda ka ujudes.

“Kõik see on kuulmispuudega laste kvaliteetsemaks eluks hästi oluline. Ning selleks, et meie lapsed saaksid oma igapäevases elus – lasteaias, koolis ja suhtlemisel – oma sõpradega neid arendustegevuse tulemusi ka kasutada ja uued sisekõrva implantaadi kõneprotsessorid saada, on see kampaania lisaks riigi toetusele suurepärane võimalus,” tunneb Kirke ema suurt heameelt tütre võimaluse üle anda oma väike panus selleks, et kõik lapsed, kes vajavad kuulmiseks sisekõrva implantaati, selle endale lubada saaksid.

Ühe seesuguse seadme hind on 10 000 eurot, millest 90% katab sotsiaalkindlustus, 10% aga tuleb laste peredel ise kanda. Kaks kuud kestva kampaania käigus loodetaksegi kokku koguda ülal nimetatud laste omaosaluse summa. Eelmise aasta kampaania edule toetudes võib arvata, et abi saavad tõenäoliselt lisaks veel ka mitmed kuulmispuudega lapsed, kes konkreetses kampaanias ei osale. Oma panuse kuulmispuudega laste abistamiseks annavad kõik inimesed, kes ostavad 1. märtsist kuni 30. aprillini Selga küpsiseid.

Tegemist on juba kolmanda Lastefondi ja Selga ühise heategevuskampaaniaga: möödunud aastal samal ajal koguti samuti raha kuulmispuudega laste toetuseks ning eelmise aasta sügisel vastsündinute hingamist toetava aparaadi soetamiseks TÜ Kliinikumi lastekliiniku neonatoloogia osakonnale.