Põlvamaa 2014. aasta spordi- ja kultuuripreemiad

Põlvamaa kultuuripärl 2014 Aapo Ilves. Foto: Põlva maavalitsus

Eile, 9. jaanuari õhtul autasustati Põlvamaa aasta silmapaistvamaid maakonna kultuuri- ja sporditegelasi Mooste Folgikojas.

Piduliku auhinnagala avasõnad lausus maavanem Ulla Preeden “Maailm ilma muusikata, oleks üks nukker ja tühi paik. Elu ilma terviseta nii samuti. Meie aastaalguse peol kohtuvad alati vaimne ja füüsiline tervis ning kultuur on see, mis ühendab ja toob kokku. Ajaratas veereb ju ikka katkematult, kuid mitte aeg, mis möödub, ei muuda meid, vaid see, mida meie ise selle ajaga teeme.”

Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp ja Põlva Maakonna Spordiliit andsid üle 16 aastapreemiat.

Spordipreemiad:
Aasta naine on Daisy Kudre, kes tänavu jõudis suusaorienteerumise MK-etapil esikolmikusse ja EMil esikümnesse ning tunnistati oma alal Eesti aasta parimaks.
Aasta mees on Silver Eensaar, kes pälvis tänavu rogaini MMil kulla ja EMil hõbeda.
Aasta neiu on Doris Kudre, kes tänavu tuli suusaorienteerumises Euroopa noortemeistriks.
Aasta noormees on Karel-Sander Kljuzin, kes tuli Eesti noortemeistriks nii suusaorienteerumises, orienteerumisjooksus kui ka kergejõustikus.
Aasta seenior on Ingrit Kala, kes kogus veteranide rattaorienteerumise MMilt “täiskomplekti” medaleid, st kulla, hõbeda ja pronksi ning veteranide suusaorienteerumise MMil saavutas III koha.
Aasta võistkond on Põlva Serviti käsipallimeeskond, kes saavutas tänavu teise koha nii Eesti meistrivõistlustel kui ka Balti liigas.Serviti käsipallimeeskond on Põlvamaa aasta meeskond olnud juba 18 aastat järjest.
Aasta treener on Rein Suvi, kes saavutas tänavu teise koha nii Eesti meistrivõistlustel kui ka Balti liigas ning kellest sai tänavu Eesti meeste käsipallikoondise juhendaja.
Põlvamaa spordi toetaja aastal 2014 on Lõuna Pagarid AS.
Põlvamaa sportlikum perekond 2014 Juhandi Põlva vallast Aarna külast.

Kultuurikapitali preemiad:
Aasta tegija 2014 spordis on Karin Joala, kes oskuslikult ja ilma kõrvalise abita lastele trampoliini laagri korraldas ning on trampoliini treeningute algataja ja läbiviija Põlvamaal.
Aasta tegija 2014 kultuuris on Heino Tartes, kes on Karl Kikka 100. sünniaastapäeva tähistamise teema-aasta algataja ja eestvedaja.

Aasta tegu 2014 spordis on OK Põlva Kobras, kes korraldas suusaorienteerumise juunioride ja veteranide maailmameistrivõistlused ning Euroopa noorte meistrivõistlused.

Aasta tegu 2014 kultuuris on tantsuetendus “Valge puu” – sõnalis-tantsuline etendus, mis pani vaatajad sügavalt elu üle mõtlema.

Elutööpreemia 2014 spordis pälvis Sirje Tamm, aastatepikkuse eduka tegevuse eest elukestva liikumis- ja spordiharrastuse aluste õpetamisel, propageerimisel Põlva maakonnas

Elutööpreemia 2014 kultuuris pälvis Piia Jõks, kauaaegse eduka tegevuse eest koorijuhina ja muusikaõpetajana.

Põlvamaa kultuuripärl 2014 on Aapo Ilves, kes võitis Vikerraadio korraldatud “Luulelahingu” – Eesti parim luuletaja 2014. aastal.

Meelelahutust tõid õhtusesse Endla ja Vello Vaheri akrobaatikanumbrid ning lõõtsapaladega Hendrik Hinrikus ja Toomas Ojasaar. Õhtut juhtisid Helje Põvvat ja Kristo Toots.