Viies Uma Meki kohaliku toidu suurlaat tõi kokku rekordarvu külastajaid ja müüjaid

Parima uue võrumaise toote preemia võitis Uma Meki 2014. a suurlaadal Jaaniraotu talu perenaine Ülle Kostin oma rosmariiniga paradiisiõunaželee eest.
Parima uue võrumaise toote preemia võitis Uma Meki 2014. a suurlaadal Jaaniraotu talu perenaine Ülle Kostin oma rosmariiniga paradiisiõunaželee eest.

Laupäeval, 8. novembril peeti Võrus juba viiendat korda suurlaata Uma Mekk, kus oma toidukaupa pakkusid väikeettevõtjad peamiselt Võru- ja Põlvamaalt, aga ka mujalt Eestist ja Lätist Madona piirkonnast.

Laada avas piimapukil seistes põllumajandusminister Ivari Padar, kes muuhulgas ütles, et meil on küll Facebook, aga kadunud piimapukk. Müüjaid ja ostjaid tervitas ka laada korraldaja, Võrumaa Partnerluskogu tegevjuht Anneli Ott.

Suurlaadal pakuti kõikvõimalikku toidukraami alates jõhvikatest ja lõpetades suitsulihaga. Enim olid väikeettevõtjad välja tulnud just suitsuliha ja –kalaga ning leivaga. Võrreldes viis aastat tagasi peetud esimese Uma Meki laadaga oli näha, et väiketootjad on vahepeal mõelnud välja põnevaid uusi tooteid ja võtnud kasutusele uusi või unustatud vanu tooraineid. Üha rohkem on hakatud tähelepanu pöörama ka toodete atraktiivsemaks muutmisele ja ostma kutsuvatele pakenditele.

Uma Meki suurlaadast on kujunenud traditsiooniline üritus, mille tarbeks väiketootjad teevad ettevalmistusi juba varakult. Esmakordselt oli laadal põnevate kanepist valmistatud toodetega väljas Kanepi Tarvitajate Ühisus, mis on kasutusele võtnud kunagise tarbijatekoperatiivi nime. Ühisuse, mis ei olegi veel ametlikult registreeritud, eestvedaja Kalev Lindali sõnul on nende eesmärk arendada tooteid vahepeal unustuse hõlma vajunud tervislikust toiduainest kanepist. Juba praegu olid nad väljas näiteks kanepikama, -beseede, -küpsiste, -šokolaadi ja kanepipiimaga.

Rekordarv külastajaid ja müüjaid

“Mulle tundub, et tänasel laadal on rekordarv külastajaid ja müüjaid, enamik neist on Põlva- ja Võrumaalt,” sõnas Võrumaa Partnerluskogu Uma Meki projektijuht Kadri Karu. “Tundub, et kohalik toit on kohaliku inimese poolt hinnatud, kui arvestada müüjate ja ostjate suurt huvi.”

Peale toidukaupade ostmise ja degusteerimise said külastajad suurlaadal Eesti piimandusmuuseumi töötajate juhendamisel õppida valmistama ise võid ja sõira. Lastele korraldas mängumaad Mõniste muuseum ja Uue-Antsla liikluslinnak.

Kõik laadakülastajad said valida ka oma lemmiktoiduaine. Selleks osutus Mooska talu ehtsas saunas suitsutatud liha. Mooskale anti veel teinegi, atraktiivse müüja preemia.

Mooska talu perenaine Eda Veeroja arvas, et eelkõige ehk tõigi neile preemia just suitsuliha maitse, mis paljudele toob meelde lapsepõlves vanavanemate suitsusaunas suitsutatud liha maitse. Atraktiivset müümist ei osanud Veeroja kommenteerida, kuid mainis siiski, et “kõnõlõmi inimestega võru keelen”.

Parim uus võrumaine toode – paradiisiõunaželee rosmariiniga

Parima uue võrumaise toote auhinna sai Jaaniraotu talu paradiisiõunaželee rosmariiniga. Selleks ajaks, kui auhind välja kuulutati, olid preemia toonud tooted juba ära ostetud. Paradiisiõunte želeed leidus sortimendis ka mündiga ning tšilli ja tüümianiga. Jaaniraotu talu perenaise Ülle Kostini sõnul sündis preemiatoode pärast seda, kui ta oli esimese koorma paradiisiõunu komposti viinud. Seejärel hakkas ta nuputama, mida neist teha võiks. Kusjuures kuigi tooteid on valminud suur kogus, on Jaaniraotu talus ainult üks paradiisiõunapuu.

Eriauhinnaga tunnustati seekordsel Uma Meki suurlaadal Tartus elavat Mait Trinki, kes on siiani olnud rohkem tuntud laulja ja näitlejana. Trink oli laadale tulnud kahte sorti raberberikastmetega, mida ta valmistab Tartus Peipsimaa kogukonnaköögis. Soolase toidu ja liha kõrvale tarvitatavates kastmetes leidus vürtsköömneid ning apelsini ja ingverit. Rabarberikastmete idee peale tuli ta samuti pärast seda, kui ühel hetkel tundus, et rabarbereid on liiga palju ja nendega pole midagi peale hakata. Tringi elukaaslane Malle Strauss kinnitas, et retseptid on Mait Trink tõepoolest ise välja mõelnud ja ka kastmed ise valmistanud, tema on aidanud vaid purki panna.

Stiilseima pakendi eest tunnustati tänavu aga Tiina Järvepera Maheveskit, kelle naturaalsed glögid ja õunamahlad on tõesti stiilsete ja ostma meelitavate siltidega pudelites, kusjuures iga pudeli tagant leiab ka isekirjutatud luuletuse.

Võrumaa Partnerluskogu tegevjuht Anneli Ott rõõmustas, et Uma Meki juubelilaadale oli seekord tulnud huvilisi rohkem kui kunagi varem ja valdkonnas toimub pidev areng.

“On näha, et Leader-programmi toetus on väiketootjatele oluline ja teadlik valik tarbida kohalikku toitu on kasvanud,” sõnas Ott. “Loodame Uma Meki kaubamärgi alt tootjaid ka edaspidi toetada ja tuua juurde ka rahvusvahelist koostööd.”

Anneli Ott lisas, et kindlasti on kavas Uma Meki suurlaata korraldada ka järgmise aasta hilissügisel ning siis on oodata laadale juba ka prantslasi.

Võrumaa Leader-programmi tegevusgrupp Võrumaa Partnerluskogu annab alates 2010. aastast  ka Võrumaal kohalikust toorainest tootvatele väikettevõtjatele välja kaubamärki Uma Mekk.