Eesti Põllumajandusmuuseumis tähistatakse lõikuspüha

Laupäeval, 12. oktoobri keskpäeval tähistatakse Eesti Põllumajandusmuuseumis lõikuspüha. Lõikuspühal saab proovida ja osta Eesti leivatootjate toodangut, valmistada hapukapsast, vaadata kuidas valmib muldvärv ning osaleda mõttetalgutel. Päeva jooksul lahutab meelt ansambel Seelikukütid.

„Lõikuspüha tähistas suuremate põllumajandustööde lõppemist ning saagi salve jõudmist,“ rääkis muuseumi direktor Merli Sild. Ülenurmel saab maitsta ja kaasa osta nii suuremate,  kui ka väiksemate leivatootjate toodangut ning osaleda põnevates õpitubades. Mercedes Merimaa avab taimeväe saladusi ning lapsi sõidutab muuseumi hobune koos varsaga.

Mõttetalgutel võetakse kokku aasta Eesti põllumajanduses. Põllumajandusministeerium tutvustab maaelu arengukava hetkeseisu ning Tartumaa Põllumeeste Liidu esindaja Jaan Sõrra võtab kokku põllumajandustootjate rõõmud ja mured lõppeval aastal. Eesti teraviljast nii kohalikul- kui ka välisturul pajatab AS Tartu Mill ostujuht Leonid Dulub. Lõikuspüha toimub koostöös Eesti Leivaliiduga.

Eesti Põllumajandusmuuseum asub Tartumaal ajaloolises Ülenurme mõisakompleksis. Muuseumi põhiülesandeks on põllumajanduse ja maaelu arenguga seonduva kogumine ning tutvustamine avalikkusele. Uusi trende tutvustavad näitused, hariduslikud programmid, sepa- ja puutöö, restaureerimine, naiste käsitöö, rukkileiva küpsetamine ja palju muud. 27. juunil 2013 avati uued ekspositsioonid „Lina meie igapäevaelus“, „Linnukasvatus Eestis“ ja põllumajandustehnika fondinäitus.