Rattaretk „Tahan sõita ohutult!“ sõidab sel aastal Viljandi-, Valga- ja Pärnumaal

Juba kaheteistkümnendat aastat järjest korraldavad Eesti Post, Politsei- ja Piirivalveamet, Falck Autoabi, Coca-Cola Hellenic ja Regio ühist rattaretke, et teadvustada rattaga ohutult liiklemist ja liikluskeerises toimetulemist. Kaheteistkümne aasta jooksul on Maanteeameti andmete kohaselt hukkunud liikluses 166 jalgratturit.

Ohutut liiklemist propageeriv ühisüritus „Tahan sõita ohutult!” toimub sel aastal 6.–7. juulil, retkele stardib ligemale sada ratturit. Tänavu sõidetakse umbes 200 kilomeetrit Viljandi-, Valga- ja Pärnumaa teedel, kogu teekonna vältel külastatakse kohalikke postkontoreid, piirivalvekordoneid ja tehakse koostööd Politsei- ja Piirivalveameti esindajatega. Heaks tavaks on saanud, et iga läbitava omavalitsuse territooriumil sõidavad retke kaasa kohaliku võimu esindajad. Retk algas täna ennelõunal kell  11 Viljandist ning retke avas Viljandi maavanem Lembit Kruuse.

Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo juhi Indrek Koemetsa sõnul on jalgrattaga liiklemine kui säästev ja tervislik liiklemisviis üha kasvav trend, kuid kahjuks ei näita rattaõnnetuste arv languse märki. „Politsei toetab igati algatusi, mis juhivad tähelepanu jalgratturite ohutusele. Kõige olulisem on, et autojuhid oskaksid ratturitega arvestada, jalgratturid aga teeksid kõik endast oleneva, et end liikluses hoida. Eelkõige tähendab see kehtivatest reeglitest kinni pidamist, aga ka kiivri, tulede ja erksavärvilise riietuse kasutamist, et võimalikult hästi kaitstud ning nähtav olla,“ ütles Koemets.

Kõik huvilised, kellel on soov kontrollida enda ratta tehnilist seisukorda, saavad seda teha rattaretke peatuspaikades. Viljandis vaatab rattaid üle noorsoopolitsei, kelle käest on võimalik saada enda ülevaatuse läbinud rattale kleebis „Minu ratas on korras“. Peatuskohtades tehakse kõikidele huvilistele ka ratta tehniline ülevaatus, parema nähtavuse ja ohutu liiklemise tagamiseks lisatakse
helkureid, samuti räägitakse ohutu liiklemise põhimõtetest. Kõiki huvilisi oodatakse retke peatuspaikadesse, et kontrollida oma ratta ohutust ning soovi korral saavad huvilised saata kohalikes postkontorites ka retke eritempliga kirju ja postkaarte.

Ürituste toimumiskohad ja -ajad:

6. juuli

Mustla (Konsumi ees parklas) 13:00 – 14:00
Suislepa (kooli taga jõe ääres) 15:30 – 16:15
Riidaja (kaupluse ees) 16:40 – 17:05
Tõrva (keskväljakul poe ees) 17:50 – 18:10

7. juuli

Mõisaküla (bussijaama parkla) 17:15 – 18:15
Kilingi-Nõmme (keskväljakul poe ees) 19:00 – 19:35