Trükivärske raamat jutustab Põlvamaa lugu

Maavanema Ulla Preedeni (fotol paremal) käepigistuse võtab vastu raamatu üks koostajaid Marika Saks. Foto: Talis Tobreluts

Eile, 22. novembril Põlva maavalitsuses esitletud raamat „Põlvamaa – rohelisem elu“ teeb 136 leheküljel kokkuvõtte Põlvamaa väärtustest ja edulugudest. 

Trükise ühe koostaja, Põlvamaa Arenduskeskuse turismiarendusjuhi Ulla-Maia Timmo tõdemusel teeb raamatu isiklikuks asjaolu, et iga lugeja leiab sellest tuttavaid paiku ja inimesi. „Kaante vahele saanud kogumik ongi aus Põlvamaa lugu ning kõik muu on juba maitse asi,“ lisas Timmo.

Põlva maavanem Ulla Preeden tänas esitlusel autoreid ja toetajaid panuse eest raamatu valmimisse: „Minu – nagu paljude teistegi – hinnangul on meie maakonna suurimateks väärtusteks siinne loodus ja meie inimesed,“ rõhutas maavanem. Ta pidas oluliseks, et teoses on lisaks faktoloogiale ja pildimaterjalile talletatud ka Põlvamaaga seotud inimeste mõtted ning emotsioonid.

Põlvamaa esindustrükises tehakse maakonna lugu ja väärtusi tutvustades ringkäik alates Taevaskoja kandi kaunist loodusest läbi Mooste mõisakompleksi, Räpina parkide ja Setu kultuuriruumi kuni Valgjärve maalilise maastikuni. Lisaks rikkalikule pildigaleriile saavad raamatus sõna paljud Põlvamaaga seotud nimekad inimesed – skulptor Mati Karmin, kirjanik Jaan Kaplinski, loodusteadlane Ants Martin, sportlane Mait Patrail jpt. Kogumik sisaldab ka lühiülevaadet EL toetusprogrammide abil Põlvamaal elluviidud projektidest ning inglisekeelset sisukokkuvõtet. 

Raamat “Põlvamaa – rohelisem elu” valmis Põlva Maavalitsuse ja Põlvamaa Arenduskeskuse koostöös ning on peaasjalikult mõeldud kinkimiseks. Alates detsembrikuust on trükis kättesaadav ka maakonna raamatukogudes, raamatupoodidesse see ei jõua.

136-leheküljelise kõvade kaantega trükise valmimisele aitasid kaasa paljud Põlvamaa tekstiloojad, hobi- ning professionaalsed fotograafid. Keeletoimetaja oli Ia Mihkels, sisukokkuvõtte pani inglise keelde Miina-Riin Karu, kujunduse tegid Kerli Virk ja Moonika Maidre. Raamatu 1500 eksemplari suurune tiraaž valmis Tallinna Raamatutrükikojas.

Trükise väljaandmist toetasid Keskkonnainvesteeringute Keskus, Põlva Maavalitsus, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Europe Direct Põlvamaa infopunkt ja SA Põlvamaa Arenduskeskus.

Allikas: polvamaa.ee