Siiri Sisask avas Raplas taaskasutuskeskuse

Siiri Sisask. Foto: tostamaa.ee
Muusik Siiri Sisaski eestvedamisel avas MTÜ Saagu Valgus Raplas aadressil Mahlamäe 10 heategevusliku taaskasutuskeskuse “Saagu Valgus”.

Tegevuse eesmärk on aidata vaesuses elavaid peresid ning eriline tähelepanu kuulub niisugustes peredes kasvavatele lastele. Heategevuslik taaskasutuskeskus „Saagu Valgus“ tutvustab oma tegevust järgmiselt:

Meie kauplus tähendab seda, et meile annetatud kõrge kvaliteediga ja uhkemad riided ning jalanõud me müüme eesmärgiga koguda raha, millest aidata tasuda puuduses elavate laste osavõtud huviringidest, ekskursioonidest, sporditrennidest jms. Raha peredele kätte ei jagata vaid aitame tasuda arved, mida on võimalik kontrollida – see on üks põhimõtetest, millest meie fond abi andmisel alati lähtunud on. Arvete tasumise osas teeme koostööd koolide ja kohalike omavalitsustega.

Meie ladu tähendab seda, et anname raskustesse sattunud peredele ka esemelist abi ning jagame annetatud esemeid tasuta.

Seoses heategevusliku taaskasutuskeskuse „Saagu Valgus“ rajamisega oleme suhelnud tihedalt paljude valdadega. Tooksime mõned konkreetsemad näited: ainuüksi Rapla vallas elab 2011. aastal alla vaesuspiiri 58 lastega peret, Juuru vallas 10, Kaiu vallas 12, Märjamaal 45 jne. Loomulikult on mõistetav, et sellisesse täbarasse olukorda satutakse erinevail põhjuseil.

On palju näiteid, kus vanemad on kaotanud töö, igakuised liisingud on tarvis maksta ning neid tasutakse toimetulekutoetustest, nii et raha igapäevasteks toimetamisteks enam üle ei kipu jääma. Ükskõik mis, aga kõige rohkem kannatavad lapsed. Neile ja paljudele teistele on tänu annetusi tegevatele inimestele võimalik abi leida ja see abi on tõesti oodatud. Koostöös soome annetajatega olemegi juba suutnud päris mitmele perele toetust anda. Ehkki tegevust alustasime küll Rapla maakonnas, on meie sihiks aidata teiste maakondade abivajajaid samuti.

Sellepärast kutsun üles: Kui on midagi üleliigset, mis on heas korras ning mis võiks sobida teistelegi kasutada, võtame meelsasti vastu ja suuname sinna, kus neid esemeid vajatakse.

Mida vastu võtame?

Riided – palume eelnevalt pesta; võtame vastu riideid, mis on kõlblikud kasutada, alates sokkidest, särkidest ja lõpetades jopede, mantlite, mütside jne.
Tekstiil – ka voodiriided on teretulnud – tekid, padjad, linad, kardinad, vaibad, rätikud jne
Mööbliesemed – tuleks meile enne teada anda, kui on midagi suuremat ära anda. Eriti on oodatud lastemööbel ning noortele voodid, neid aina küsitakse. Lambid, kapid, toolid ja lauad on samuti teretulnud. On teada peresid, kus lapsed on väikestest vooditest välja kasvanud ja nüüd ei ole mujal magada kui põrandatel, joped jms madratsiteks.
Toidunõud – nõusid võib meile tuua samuti, juhul, kui nad ei ole rikutud või katkised.
Kodumasinad – arvutid, triikrauad, rösterid, kohvimasinad, õmblusmasinad, nõudepesumasinad, pesumasinad, muruniidukid jne. Kodumasinate puhul kehtib nõue, et peavad olema töökorras ja ohutud kasutamiseks.
Sporditarbed – uisud, suusad, jalgrattad, rulad, rulluisud, kelgud, reketid, hokikepid jne.
Muusikainstrumendid – töökorras kõikvõimalikud muusikainstrumendid.
Mängud – lauamängud, kunstitarbed, kontoritarbed, korras ja terved mänguasjad jne.
Jalatsid – heas korras ja kohe kasutatavad.

Meie keskusesse oleks väga oodatud kangasteljed, tahaksime kasutud rõivad ja muud tekstiilsed ülejäägid töödelda ümber ja kududa vaipadeks. SVF üheks arengusuunaks on ka keskkonnasõbraliku huvitegevuse ja ringitöö arendamine meie keskuse ruumides. Vaesuses elavad pered saavad osaleda tasuta.

Täpsem info: Siiri Sisask, e-post siiri@saaguvalgus.ee

Allikas: MTÜ Saagu Valgus