Pärnu maavalitsuses tunnustati õppijaid ja õpetajaid

Eile paluti Pärnu maavanema Kalev Kaljuste ja Pärnumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimehe Lauri Luuri vastuvõtule maakonna üldhariduskoolide tublidest tublimad õpilased ja nende õpetajad.

Maavalitsuse saali parketile kutsutute hulgas oli noorim osaleja Vändra gümnaasiumi 2 klassi õpilane Mia Saar Foto Urmas Saard
Maavalitsuse saali parketile kutsutute hulgas oli noorim osaleja Vändra gümnaasiumi 2. klassi õpilane Mia Saar. Foto: Urmas Saard

Pärnu maavalitsuse haridustalituse peainspektor Gerdi Rebane ütles, et vastuvõtule paluti tulla 18 omavalitsuse piirkonna koolist 75 parimal õpilasel, kes on edukad olnud õppimises, aineolümpiaadidel, spordis, muusikas, õpilasesinduste töös ja paljudes muudes valdkondades. „Iga tubli õpilase selja taga seisab tema õpetaja, neid on siia kutsutud 22. Olulised õpetajad on need, kes sinusse usuvad ja seda usku ka välja näitavad,“ rääkis Rebane, kelle arvates on kiitmine ja tunnustamine tegevus, mida kunagi ei ole üleliia, pigem jääb mõnikord puudu.

Maavalitsuse saali parketile kutsutute hulgas oli kõigi aegade noorim osaleja Vändra gümnaasiumi 2. klassi õpilane Mia Saar, kes saavutas „Kaunima metsalaulu“ konkursil solistide arvestuses teise koha, osales üleriigilisel õpilasleiutajate konkursil, äriideede konkursil, Hullu Teadlase teadusprojektis „Olen tragi, sordin prügi“. Mia juhtis Lydia Koidula rollis Vändra gümnaasiumis toimunud vabariiklikku keeleüritust „Keeletegu 2016“.

Kohal oli ka kolm kuldmedalikandidaati: Mikk Hanson Häädemeeste keskkoolist, Allan Rist ja Robert Tõnisson Kilingi-Nõmme gümnaasiumist. Tegelikult on maakonnas kuldmedalile õppinuid rohkemgi. Kohal ei olnud Vändra gümnaasiumi kuldsed neiud Merle Orav ja Lily Hansen.

Hõbedaga lõpetaja on Teele Tõnisson Tõstamaa keskkoolist. Tõstamaalt paluti vastuvõtule neli õpilast. Nende hulgas ka 7. klassist Keily Kaal, kes olnud edukas informaatikas ja spordis, aga eriti tubli maakondliku “Kauneima metsalaulu” konkursil, kus võitis esimese koha. Laureaat Keily Kaal esines vastuvõtul kolme lauluga. Esimest kahte laulmist saatis klaveril õpetaja Ivi Kask. Viimase laulu „Sünnipäevalaul“, sõnad ja viis Riina Pajusaar, esitas ta ilma saatjata.

[pullquote]Maavanem Kalev Kaljuste on sellest hoolimata ikkagi seda meelt, et ilusa tavaga jätkatakse mingil teisel kombel kindlasti ka edaspidi.[/pullquote]Eeskuju andvate õpilaste osas oli veidi eripäraselt esindatud Sindi gümnaasium, ainult neidudega. Roode-Marie Proover, 7. klass: väga hea õppija, saavutused bioloogias, emakeeles, orienteerumises, joonistamises, muusikas. Sigrid Riik, 7. klass: väga head õpitulemused, musikaalne ja andekas kunstis, õpib matemaatikat TÜ Teaduskoolis, saavutused matemaatikas, saksa keeles, emakeeles, nuputamises. Annabel Leotoots, 8. klass: saavutused vene keeles, informaatikas, aktiivne õpilasesinduse liige ja kooli uudistesaate tegija. Anette Pattik, 8. klass: saavutused emakeeles, esindanud kooli ka vene keele, inglise keele ja Känguru matemaatikavõistlusel, samuti tubli õpilasesinduse liige ja kooli uudistesaate tegija. Merily Pool, 9. klass: saavutused ühiskonnaõpetuses, käsitöös, esindanud kooli matemaatika ja emakeeleolümpiaadidel. Liset Akkaja, 11. klass: saavutas eesti keele olümpiaadil esikoha, osales esseekonkursil „Eesti loost ja lootusest“. Nende noortega seisis pidulike lippude ees samas rivistuses aukohal ka õpetaja Jelena Oleštšenko, kes on klassiõpetaja venekeelsete laste liitklassis, osaleb oma õpilastega eesti keele ja kultuuriga seotud sündmustel.

Maavanema ja Pärnumaa omavalitsuste liidu tänavukevadine vastuvõtt jäi viimaseks. Maavanem Kalev Kaljuste on sellest hoolimata ikkagi seda meelt, et ilusa tavaga jätkatakse mingil teisel kombel kindlasti ka edaspidi.

Vastuvõtu üllatuskülaliseks oli endine vasaraheitja Jüri Tamm, kelle elu mõõtkavas on olnud vaid mägede tipud. Tamm on Pärnus sündinud sportlane, diplomaat, poliitik, Eesti olümpiakomitee asepresident. Vasaraheitjana on ta võitnud pronksmedalid kahel olümpiamängul, hõbemedali Roomas 1987 maailmameistrivõistlustel.

Miski ei soodusta edu rohkem kui edu ise. Liikuge edasi oma unistuste ja plaanide ellu viimisel ja valige elus õige mõõtkava! Kui süda soovib, siis tehke see ära! Kõik on võimalik. Need olid Tamme mõttekillud, mida ta noortega jagas.

Urmas Saard