HELGI ROOTS PÄLVIB JANNSENI PREEMIA

Pärnu linnavalitsus otsustas määrata Pärnu linna 2020. aasta Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna Audru (osa)valla pikaaegsele õpetajale, kultuuritegelasele ja Audru muuseumi loojale Helgi Rootsile.

Helgi Roots tutvustab Audru muuseumi museaale. Foto: Urmas Saard  / Külauudised
Helgi Roots tutvustab Audru muuseumi museaale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

[pullquote]Helgi Roots on 1996. aastal tegevust alustanud Audru muuseumi looja ja selle pikaaegne juht.[/pullquote]Sel kevadel esitati Jannseni-nimelisele tunnustusele üheksa väärikat kandidaati.

Tänavust Jannseni preemia laureaati Helgi Rootsi tunneb ilmselt iga Audru kandi inimene – pole teist nii energilist entusiastlikku, hoolivat, musikaalset, laialdaste ajalooteadmistega ja organiseerimisvõimelist inimest kui tema.

Helgi Roots on 1996. aastal tegevust alustanud Audru muuseumi looja ja selle pikaaegne juht. Muuseumis on tallel üle 6000 museaali, mis on sinna kogutud just tänu tema ettevõtlikkusele. Kadestamisväärse pühendumuse ja entusiasmiga toimetab pensionipõlve pidav proua Helgi Roots Audru muuseumis veel tänagi.

Helgi Rootsi eestvedamisel on toimunud ja toimub tänagi märkimisväärne osa Audru osavalla kultuurielust: korraldatakse loenguid, esitlusi, esinemisi, näitusi ja ekskursioone.

Tartu ülikooli eesti filoloogina lõpetanud Helgi Roots on töötanud õpetajana Kihlepa koolis ning pärast koolivõrgu reorganiseerimist aastaid Audru koolis.

Helgi Rootsi teatakse-tuntakse ka rahvatantsurühmade ja lauluansamblite juhendajana.

Audru keskkoolis tantsisid tema käe all pea kõik klassid. Pea 39 aastat juhendas ta Audru karusloomakasvanduse segarühma, millest kasvas välja hiljem tantsurühm Suvi.

Helgi Rootsi eestvedamisel tegutses üle 30 aasta suure menuga Audru karusloomakasvanduse külakapell Audru Pillimehed. Praegu juhendab proua Roots eakate lauluklubi. Kuni 80. eluaastani juhendas (kokku 10 aastat) Helgi Roots tantsurühma Audru Naised.

Kõik Helgi Rootsi juhendatud rühmad on osalenud valla, maakonna ja ka üle-eestilistel tantsupidudel. Palju on käidud erinevatel festivalidel välisriikides.

Veel kõrges easki on alati väsimatu Helgi Roots instrueerinud õpilaste kodulooalaseid uurimistöid ja tema eestvedamisel on trükivalgust näinud hulgaliselt vallateemalisi kalendreid. Helgi Roots on 2017. aastal ilmunud raamatu “Audru aastad” kaasautor, ta on aastaid olnud (osa)vallalehe kaasautor kirjutades rubriiki „Ajaratta lood“.

Helgi Roots on Audru valla vapimärgi kavaler ning aastatel 2006 ja 2018 Audru kultuuritegija.

Jannseni auhinna annab Pärnu linnapea Romek Kosenkranius laureaadile üle Johann Voldemar Jannseni sünnipäeval, 16. mail Koidula muuseumi aias.

Eriolukorra tõttu toimub tunnustuse üleandmine ilma publikuta, kuid sündmusest teeb ülekande Pärnu Postimees. Ülekanne algab kell 16 ja seda saab jälgida Pärnu Postimehe veebilehel.

Print

 

 KU päevatoimetaja