KELLI TÕNISALU: LOODUS ON IMELINE…

Sindi Gümnaasiumi 11.a klassi õpilane Kelli Tõnisalu ütleb, et pildistamine on talle juba väikesest peale huvi pakkunud. „Mäletan, kuidas ma oma väikese seebikarbiga – nii neid väikseid fotoaparaate kutsutakse – erinevaid asju pildistasin.”

Kellile meeldib ratsutamine ja fotograafia. Foto: Toomas Tõnisalu
Kellile meeldib ratsutamine ja fotograafia. Foto: Toomas Tõnisalu

Minu perekonnas pildistavad veel õde ja isa. Võimalik, et sealt tekkiski huvi ja tahtmine ka ise proovida.” Kelli arvab, et esimesed pildid kõige paremad välja ei tulnud. Need olid kas fookusest väljas, vale nurga all tehtud või muude puudustega. „Nagu algajatel ikka, ei õnnestunud ka minul kõik koheselt. Aga harjutamine teeb meistriks.”

Hiljem muretses Kelli isa omale parema kaamera ja muidugi tahtis ka tütar sellega pildistada. Kaameral sai kasutada kahte objektiivi: tele- ja makroobjektiivi. „Teleobjektiiviga meeldis mulle lindude pildistamine. Põnev oli saada kaugelt väike lind suure ekraani peale. Kuid sellega oli alguses üsna raske pildistada, sest suur objektiiv kippus käes värisema ja sellise suumiga oli raske linde üles leida. Linnud liiguvad ja kardavad ning neid on üldiselt raske pildistada. Hea pildi saamiseks peab olema vedamist,” jagab Kelli oma kogemusi ja teadmisi.

Kelli Tõnisalu looduse fotodedest kollaaž
Kelli Tõnisalu looduse fotodedest kollaaž

„Makroobjektiiviga õnnestusid pildid paremini. Putukate maailm pakkus mulle huvi ja vastupidiselt kaugelt pildistamisele oli lähedalt asju väga põnev näha.” Osaledes aastatel 2014 ja 2015 „Looduse Aasta Foto“ konkurssidel sai Kelli vaatamata oma noorusele juba siis hindajatelt tunnustusi. 2014. aastal märgiti koguni kahte fotot. Sama aasta naistepäeval, 8 märtsil pildistatud tammeleht mullitavalt jäätunud vees on kunstiliselt hästi pilkupüüdev ja žürii tunnustas seda laste vanuserühma kategoorias „Looduspildid”. Pilkupüüdvalt põnev on teinegi töö. Kärnkonn pälvis tunnustuse kategoorias „Laste loomapildid”.

„Looduse Aasta Foto 2015” konkursil tunnustas žürii Kellit kategoorias „Laste loomapildid”. Sellel pildil näeb rohelist ämblikku rohelisel lehel.

Pärast head algust noore hobifotograafi huvi pildistamise vastu vähenes. „Ma isegi ei tea miks, aga vahepeal ma eriti pilte ei teinud.

Kelli Tõnisalu looduse fotodest kollaaž
Kelli Tõnisalu looduse fotodest kollaaž

Kuid hiljuti mõtles ta uuesti pildistamist proovida. Koroona karantiini jäädes otsis Kelli võimalust oma vaba aja sisustamiseks. „Täitsa põnev on üle pika aja pilte teha. Lemmikobjektideks on mul siiani linnud, loomad, taimed ja loodus üldse,” tunnistab Pärnu-Jaagupi neiu.

28. aprillil riputas Kelli 17 fotot Sindi gümnaasiumi kodulehele üles. Pildigalerii pealkirjaks on valitud kolm sõna: „Loodus on imeline…” ja veebilehe haldaja lisas selle tõdemuse juurde selgitavalt: „…Kahjuks oleme seda kodukontorites viibimisega unustama hakanud. Kelli Tõnisalu aitab meil oma suurepäraste fotodega seda meenutada. Aitäh Kelli!”

Urmas Saard