RÕUGE VALLAS AVATAKSE LUMEMUUSEUM

Seoses kogu maailmas aset leidva kliimamuutusega tuleb hakata mõtlema sellele, kuidas lund kui meie mail olulist loodusnähtust ja sellega seotud pärandit säilitada.

1956. aastal Lume-Möldri külas külalaste ühistööna valminud lumemees. Foto: Rõuge vallavalitsus
1956. aastal Lume-Möldri külas külalaste ühistööna valminud lumemees. Foto: Rõuge vallavalitsus

[pullquote]NB! Seoses kehtiva eriolukorraga palume lund mitte kohe kohale tuua[/pullquote]Rõuge vallavalitsuse kommunikatsioonispetsialisti teatel on Rõuge vallavalitsus võtnud nõuks rajada valla põhjaosasse lumemuuseumi ning kutsub vallaelanikke oma kodu juures olevat lund ning talvega seotud mälestusi muuseumisse tooma. Lisaks hakatakse Haanja kõrgustiku ajaloolistel lumikattealadel elavatele kodanikele tulevikus maksma lumeigatsustasu – Rõuge vald väärtustab Eestimaa loodust ja meie inimeste loodusearmastust. Lumi ja talvised traditsioonid on meie kandi olulisemaid väärtusi suitsusaunakultuuri kõrval, seega on vald esitanud taotluse lumerohkete talvede kandmiseks UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Lumemuuseumist saab aktiivseid tegevusi pakkuv teemapark, kus säilitatakse ja eksponeeritakse lund ning selle erinevaid ilmumis- ja avaldumisvorme. Muuseumis on hulk temaatilisi töötubasid ja ruume, näiteks tuisutunnel, sulalumehall, oktoobrist aprillini kestev 4D talveunekino. Külastajatele pakutakse aktiivseid tegevusi nagu lumekühveldamise ja autoklaaside jääst kraapimise töötoad, kõrgetel kontsadel jäise teekonna läbimine, jäält kalapüük jms.

Valla eelarves talvisest lumetõrjest vabanenud finantsid suunatakse sel aastal ja edaspidi kunstlume tootmisesse. Sellest tehakse muuseumi juurde aastaringselt kasutatav lumelükkamistraktorite treeningrada, kus lumelükkajad saavad oma oskusi lihvida, et selle traditsioonilise ametiga seotud oskused elus hoida ja tulevastele põlvedele edasi anda.

Valla üleskutse!

Seoses muuseumi avamisega on vallavalitsusel palve vallaelanikele: kutsume kõiki üles valla erinevates paikades olevat lund muuseumi eksponaatideks annetama! Täna ootamatult maha sadanud lumi annab selleks suurepärase võimaluse.

Palume oma lumi tuua koos asukohaandmete ja lume alla jääva maakamara tükiga, lisada kirjalikult juurde oma lugusid ja mälestusi seoses lume ja talvedega. Oodatud on ka kõik muud talve ja lumega seotud eksponaadid.

NB! Seoses kehtiva eriolukorraga palume lund mitte kohe kohale tuua, soovitame pakutavat eksponaati enne kohaletoimetamist pildistada ja laadida pilt koos kirjeldusega üles Facebooki postituse kommentaaridesse.

Kirja lisas oleval pildil on eile sulalumehalli esimese eksponaadina annetatud 1956. aastal Lume-Möldri külas külalaste ühistööna valminud lumemees.

Soovime kõigile jätkuvalt rõõmsat meelt ja toredat naljakuu algust!

1. aprilli eriülesannetes päevatoimetaja