APTEEGIREFORMI TULEMUSENA TEGUTSEB EESTIS 468 PROVIISORAPTEEKI

Tänasest jõuab lõpule viieaastase üleminekuajaga apteegireform, mille tulemusena lahutatakse ravimite jae- ja hulgimüük ning apteegipidamise õigus jääb üksnes proviisoritele. Üle Eesti jätkab 468 proviisorapteeki.

Sindis Jaama tänaval töötab kümnendat aastat apteek, mis avati pärast Konsumi poe renoveerimist. Ostjaid teenindab üks proviisor ja üks farmatseut. Foto: Urmas Saard
Sindis Jaama tänaval töötab kümnendat aastat apteek, mis avati pärast Konsumi poe renoveerimist. Ostjaid teenindab üks proviisor ja üks farmatseut. Foto: Urmas Saard

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul on apteegid osa esmatasandi tervishoiust ning apteekrite roll tervishoiutöötajatena asendamatu. Apteegireformiga suurenes proviisoritest apteegiomanike kutsealane vastutus veelgi. „Tänan kõiki proviisoreid, riigiasutusi ja ravimituru osapooli, kes on pingutanud erakordselt keerulises olukorras selle nimel, et apteegid seaduse nõuetega vastavusse viia. Meie inimesed saavad olla kindlad, et apteegiteenus nende kodupiirkonnas säilib,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

„Apteegireformiga oleme astunud olulise sammu, et tõsta proviisorite rolli ja otsustusõigust ning parandada konkurentsi ravimite hulgimüügiturul. Selleks, et ravimid oleksid meie inimestele kättesaadavad võimalikult soodsa hinnaga, peame koostöös ravimitootjate, hulgimüüjate ja apteekidega ravimite tarneahelaga seotud küsimustega kindlasti edasi tegelema,” lisas Tanel Kiik.

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepa sõnul on viis aastat olnud pikk üleminekuaeg, kus apteegireformi toimumine on mitmel korral olnud suure küsimärgi all. Sisuline töö enamuse tegutsevate apteekidega on aga ära tehtud viimase pooleteise kuu jooksul. „Pärast Riigikogu lõplikku otsust on apteekide endised ja uued omanikud teinud tõhusat tööd, et oma apteegid seadusega võimalikult kiiresti kooskõlla viia. Ravimiamet on suure töökoormusega hakkama saanud ning saan kinnitada, et seadusele vastavad apteegid jätkavad tegutsemist kõigis senistes Eesti piirkondades,“ ütles Kristin Raudsepp.

Kui pärast Riigikogu otsuste langetamist 26. veebruaril oli Eestis 35 kriitilist piirkonda, kus apteegiteenuse jätkumine oli kahtluse all, siis tänu kohalike omavalitsuste, ettevõtjate, proviisorite ja ravimiameti koostööle on praeguseks kõik apteegid nõuetega vastavusse viidud. „Täname ladusa koostöö eest ka konkurentsiametit, kelle hinnang oli meie otsuste tegemisel oluline,” lisas Kristin Raudsepp.

Enamik apteeke jätkab töötamist endistes kohtades. Apteekide asukohad leiab ravimiameti kaardilt.

Tegevuse lõpetab 25 apteeki, valdav osa Tallinnas ja Tartus. Suletud apteegid on loeteluna kirjas ravimiameti koduleheküljel.

 Print

 KU päevatoimetaja