SAAREMAAL ALUSTAB TÖÖD KAITSEVÄE VÄLIHAIGLA

Seoses kriitilise olukorraga Saaremaal saadetakse appi kaitseväe välihaigla, et toetada raskete COVID-19 viirusesse haigestunud patsientide ravi.

Kaitseväe välihaigla transpordiks ettevalmistamine. Foto: Mari-Liis Päären
Kaitseväe välihaigla transpordiks ettevalmistamine. Foto: Mari-Liis Päären

[pullquote]Konteinerhaigla avab uksed alates neljapäevast ja me vaatame jooksvalt, millist funktsiooni see täitma hakkab[/pullquote]Eile esitas Terviseamet Kaitseväele ametiabi taotluse konteiner-välihaigla rakendamiseks koos kuni paarikümne Kaitseväe teenistujaga Kuressaare Haigla toetamiseks.

Kaitseväe juhataja allkirjastas 30. märtsil käsu vastava abi andmiseks Kuressaare Haiglale. “Tegu on unikaalse haiglaga, mis on algselt mõeldud kasutamiseks sõjalise konflikti korral. Konteiner-välihaigla koos kaitseväe ja tsiviilpersonali ning kuni 20 intensiivravi ja kuni 40 täiendava voodikohaga annab olulise toe Saaremaa haiglale vajaliku intensiivravi võimekuse tõstmiseks,“ rääkis kaitseminister Jüri Luik.

Kaitseministri sõnul on haigla valmis Saaremaal patsiente vastu võtma alates 2. aprillist. Välihaigla on konfigureeritud nõnda, et selles võiks võtta vastu maksimaalselt erakorralist ja intensiivravi vajavaid haigeid. Kaitseväel on välihaiglas võimalik aktiveerida kirurgia, erakorralise meditsiini, intensiivravi ja üldpalati võimekusega mobiilne raviüksus.

„Konteinerhaigla avab uksed alates neljapäevast ja me vaatame jooksvalt, millist funktsiooni see täitma hakkab,” lausus Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht ja PERHi erakorralise meditsiini ülemarst-keskuse juhataja Arkadi Popov täna toimunud keskpäevasel asutusteülesel briifingul. Tema sõnul asub välihaigla vahetustes tööle kokku umbes 30 inimest. Praeguse kava järgi peaks igas vahetuses olema kolm arsti ja kaheksa õde. Töö toimub kolmes vahetuses ja kolmandik töötajaist tuleb Kaitseväest.

Briifingul küsiti sedagi, kuidas mõjutab kaitseväe välihaigla lisandumine Kuressaare haigla tööd? Popov vastas, et välihaigla tööd asub koordineerima Kuressaare haigla. Saarele saabuvate töötajatega sõlmitakse vastavad lepingud ja nad majutatakse Kuressaare hotellidesse. Tagatud on ka nende toitlustamine. Välihaigla juhtumid arvestatakse statistiliselt Kuressaare haigla registrisse. Kindlasti lubatakse välihaigla meeskond kindlustada isikukaitsevahenditega.

Vastates ajakirjaniku küsimusele, kas Kuressaarde loodaval välihaiglal on olemas hingamisaparaadid ja kas raskeid haigeid hakatakse ravima nüüd ka Kuressaares, vastas Popov, et seda plaanis ei ole. Samas tõdes hädaolukorra meditsiinijuht, et see on väga hea, kui need seal olemas on. „Sest me ei tea, milliseks olukord muutub. Praegu evakueeritakse plaani A ja B järgi mandrile.” Hetkel suunatakse Saaremaa raskelt haiged Tallinnasse PERH-i, aga ka Tartusse.

Patsiendid, kes ei vaja hingamisaparaatide tuge, jaotatakse teistesse haiglatesse, Pärnusse ja mujale, või paigutatakse kohapealsesse Kuressaare haiglasse.

Kaitseministeeriumi teatel otsustab Kaitseväe konteiner-välihaigla ümbersuunamise või tegevuse lõpetamise Terviseamet läbi hädaolukorra meditsiinijuhi.

Urmas Saard