PÄRNUS SOOVITAKSE ILMUTADA RAEKÜLA NOORTE SÕNUMID

Raeküla Vanakooli keskuse avatud noortekeskuse noorteaktiivi kuuluvad Desiree Reek, Mirtel Kadarik, Janek Vendelin ja Markus Laev võtsid nõuks teha Raeküla linnaosas oma noorte ajalehte. Toimetajate sõnul on selleks vaja õppida artiklite kirjutamist, pildistamist, lehe kujundamist, vastavat arvutiprogrammi.

Raeküla Noorte Sõnumid. Kuvatõmmis Facebook lehelt
Raeküla Noorte Sõnumid. Kuvatõmmis Facebook lehelt

[pullquote]Juba vähem kui ööpäevaga märgiti üle saja meeldimise ja praeguseks on tehtud ka kümneid jagamisi.[/pullquote]Lisaks tahetakse näha ühe tõsiseltvõetava ajalehe toimetuse toimetamisi ja külastada trükikoda, kus noorte leht ära trükitakse. Soovitakse kohtuda ajakirjanikuga, et esitada tema kutsesse puutuvaid küsimusi. Pikemas tulevikus tahetakse teha ka oma raadiosaateid.

Noorte oma ajalehe tegemise idee sündis Raeküla Sõnumite lehitsemisega eelmise aasta alguses, vist märtsis, meenutasid nelikusse kuuluvad innukad eestvedajad. „Keskuse juhataja Piia Karro-Selg rääkis Raeküla hariduselust ja ajalehe tegemisest ja nii mõtlesimegi, et kas ka meie saaksime ajalehe tegemisega hakkama? See projekt annab meile organiseerimise kogemuse, lisab juurde julgust ja teadmisi. Ajalehe kaudu saame avaldada oma arvamust erinevate asjade suhtes.”

Oma ideede edukaks teostumiseks otsustati osaleda projektis „Teeviit”. Taotletav rahasumma on 1800 eurot. Rahastuse saamiseks peab idee koguma Facebook’i „Teeviit” keskkonnas ajavahemikul tänasest kuni 5. aprillini 100 meeldimist. Selleks palutakse toetajate abi, pannes like“ nende plakatile. Juba vähem kui ööpäevaga märgiti üle saja meeldimise ja praeguseks on tehtud ka kümneid jagamisi. Kavandatud raha tahetakse kasutada õppelaagri korraldamiseks, trüki, transpordi ja muudeks kuludeks.

Projekt plaanitakse ellu viia alates augustist. Siis toimuksid erinevad töötoad ja praktiline tegevus, mis mõeldud seitsme kuni 16-aastastele Raeküla Vanakooli keskuse noortele.

„Meie jaoks on oluline saada teadmisi ajalehe valmistamiseks,” öeldakse projekti kirjelduses. Ajalehele sisu andmiseks kogutakse infot erinevate artiklite kirjutamiseks. Noortele mõeldud leht peab sisaldama kõnekaid pilte, põnevaid jutte või seiklusi, ajalugu, koomikseid (Felixi seiklused – noorteka maskot) ja ristsõnu. „Et see oleks võimalikult huvitav ja tõesti hästi loetav ajaleht.”

Projekti koostööpartnerid on trükikofa Pajo Print, Raekülas elav ajakirjanik ja Pärnu Postimehe peatoimetaja Siiri Erala, Rae Foto fotograafid, Külauudiste toimetaja/ajakirjanik Urmas Saard, Tre Raadio Pärnu stuudio. „Piia Karro-Selg tutvustab arvutis ajalehe kokkupanemise programmi, mida kasutatakse siinse linnaosa ajalehe tegemisel.”

Kogu idee üldine sisu on mõtestatud mitmetesse märksõnadesse –

√ õpime lugema ja arutlema ajakirjanduse teemal
õpime fotosid tegema
√ külastame Pärnu Postimehe toimetust
√ kohtume Külauudiste toimetajaga/ajakirjanikuga
√ kohtume erinevate ajakirjanikega – Tanel Talve, Silvia Karro jt, kellelt õpime kindlasti ka intervjueerimist
√ külastame Tre Raadiot
√ külastame Pajo trükikoda
√ sõidame kahepäevasele väljasõidule Järva- ja Harjumaale, külastame Kuma kirjastust, kus tehakse ristsõnu

Äkki saab kellegist ajakirjanik, loodavad tegijad.

Urmas Saard