STATISTIKAAMET KAVANDAB LIIKUVUSANALÜÜSI KOROONAVIIRUSE TÕKESTAMISEKS

Vabariigi Valitsuse kriisikomisjon andis statistikaametile korralduse luua koroonaviiruse leviku tõkestamiseks analüütiline väljund, kasutades selleks elektroonilise side anonüümseid andmeid. Eesmärk on projekt käivitada selle nädala jooksul.

Tallinn. Foto Urmas Saard
Tallinn. Foto: Urmas Saard

[pullquote]anonüümsetel andmetel põhinevat andmetöötlust on vaja kuni eriolukorra lõppemiseni[/pullquote]Statistikaameti peadirektor Mart Mägi sõnul on tellitud liikuvusanalüüsi eesmärk uurida, kuidas Eesti ühiskond on eriolukorras rakendatud meetmed vastu võtnud. „Esimese sammuna on kavas analüüsida anonüümsete koondandmete põhjal inimeste liikumist enne ja pärast eriolukorra kehtestamist. Telekommunikatsiooni ettevõtted analüüsivad hetkel projekti teostatavust ning kui saame nendega kokkuleppele, siis algab anonüümsete andmete töötlus, mis on rangelt teaduslik. Andmetöötlus ise toimub vaid statistikaameti turvalises keskkonnas. Saadud andmed ei liigu meie ametist välja ja kustutatakse pärast töötlemist. Telekommunikatsiooni ettevõttete klientide andmed on endiselt kaitstud Eestis kehtivate andmekaitsereeglitega ja andmete skoobi ning töötluse põhimõtted on kinnitanud nii andmekaitse inspektsioon kui ka justiitsministeerium,“ märkis Mägi.

Kõnealust anonüümsetel andmetel põhinevat andmetöötlust on vaja kuni eriolukorra lõppemiseni paremaks võitlemiseks koroonaviirusega. Ühtegi teist ülesannet nende anonüümsete andmete alusel ei lahendata.

„Tänuväärne on, et projekti kõik osalised kaaluvad oma vahendite eraldamist, et tulla riigile appi tõenduspõhiste otsuste langetamisel. Oleme olnud ühenduses Euroopa teiste riikidega ja saanud kinnitust, et selline koostöö ning andmete kasutamine toimub juba ka mujal või kaalutakse seda,“ lisas Mägi.

Statistikaamet teeb liikuvusanalüüsis koostööd riigikantselei, terviseameti, andmekaitse inspektsiooni, erinevate ministeeriumite, rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse ja telekommunikatsioonifirmadega. Liikuvusanalüüsi metoodika väljatöötamisel ja andmete hilisemal visualiseerimisel on statistikaametile abiks erafirma Positium OÜ, kes ei vii läbi andmetöötlust.

Print

 

 KU päevatoimetaja