MAA-AMET ALUSTAS MAASTIKU MARKEERIMIST AEROPILDISTAMISEKS

Tänavu kevadel katab Maa-amet 20-25 cm piksli suuruste aerofotodega riigi põhjapoolse osa koos väikesaartega Hiiumaast Narvani ning lõunasuunal Lihula-Vändra-Põltsamaa-Kallaste jooneni. Läänepoolne ala pildistatakse enne puude lehtimist ja idapoolne ala juba lehes puudega.

Aeropildistatav piirkond 2020 ja aeropildistuse maamärk
Aeropildistatav piirkond 2020 ja aeropildistuse maamärk

[pullquote]Maa-amet palub markeeringuid mitte puutuda ega rikkuda.[/pullquote]Sobivate ilmastikutingimuste ja mere veeseisu korral pildistatakse varakevadel lisaks ka ülejäänud Mandri-Eesti ja Saaremaa rannikuala ning Lääne- ja Põhja-Eesti väikesaari.

Samuti pildistatakse varakevadel skeemil näidatud linnu ja asulaid. Tiheasustusalade ortofotod valmistatakse 10 cm piksli suurusega.

Seoses aeropildistamisega on Maa-ameti töötajad nimetatud aladel alustanud maastikupunktide markeerimisega, samuti tehakse seda Tallinna, Tartu, Pärnu, Viljandi, Kuressaare linnades ja nende lähiümbruses. Markeeringud jäävad mõõdistuslendudel pildile ning neid kasutatakse aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga.

Markeeringuks on 60 × 60 cm suurused valged kileruudud, mis paigaldatakse maastikule ja on varustatud sildiga „Aeropildistuse maamärk”. Markeeringuid on ligi 700.

Tööd teostavad Maa-ameti töötajad, kellele on antud Politsei- ja Piirivalveameti poolt eriluba siseneda ka liikumispiiranguga territooriumile (nt saared). Eriolukorrast tulenevalt väldivad markeerijad vahetuid kontakte möödakäijatega. Püüame markeeringud paigaldada maastikule kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegevust häirida. Maa-amet palub markeeringuid mitte puutuda ega rikkuda.

Maa-amet korjab paigaldatud markeeringud maastikult ära pärast aeropildistamise hooaja lõppemist.

Aeromõõdistuslendudega kogutakse riigile olulisi andmeid, mis võimaldavad ajakohastada Eesti topograafilisi kaarte ning ruumiandmete registrites ja kaarditeenustes sisalduvat teavet. Tänavusel aeropildistamise hooajal toodetud ortofotod jõuavad Maa-ameti geoportaali alates sügisest vastavalt projektide valmimisele.

KU päevatoimetaja