TÖÖTUKASSA TOETUSMEETMED LEIDSID VALITSUSE HEAKSKIIDU

Vabariigi valitsus kiitis tänasel kabinetiistungil heaks töötukassa kaudu pakutava abimeetmete paketi, samuti hüvitab riik märtsist maini kõikide töövõimetuslehtede esimesed kolm haiguspäeva.

Vabariigi Valitsuse pressikonverentsil. Foto Urmas Saard
Vabariigi Valitsuse pressikonverentsil. Foto: Urmas Saard

[pullquote]riik hüvitab märtsist maini kõikide töövõimetuslehtede esimesed kolm haiguspäeva[/pullquote]Hüvitise saamiseks peavad raskustes ettevõtted vastama vähemalt kahele kolmest tingimusest: ettevõtte käive peab olema langenud vähemalt 30 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga; ei ole vähemalt 30 protsendile töötajatest tööd anda; töötajate palka on vähemalt 30 protsenti langetatud.

Toetust saab tööandja kasutada kahe kuu osas märtsi algusest mai lõpuni. Töötukassa hüvitab 70 protsenti eelmise 12 kuu keskmisest brutopalgast, aga mitte rohkem kui 1000 eurot. Tööandjal on kohustus maksta töötajale lisaks vähemalt 150 eurot.

Sotsiaalminister Tanel Kiik tõi valitsuse pressikonverentsil näiteks, et kui inimese brutopalk oli 1000 eurot, siis töötukassa meedet kasutades saab see olema vähemalt 850 eurot. Kui brutopalk oli 1500 eurot kuus, ei tohi see langeda alla 1150 euro. Minister soovitas ettevõtetel kärpida töötasusid nii vähe kui võimalik, võimalusel säilitada senine palk.

Seaduse järgi korvab haigekassa inimestele haiguslehe alates üheksandast tööpäevast ja tööandja enne seda alates kolmandast tööpäevast. Osa tööandjaid on teinud hüvitamise töötajatele veelgi soodsamaks.

Valitsuse pressikonverentsil ütles peaminister Jüri Ratas, et riik hüvitab märtsist maini kõikide töövõimetuslehtede esimesed kolm haiguspäeva. Mis saab karantiini määratutest, kellel ei ole töövõimetuslehte, on Kiige sõnul veel otsustamata.

KU päevatoimetaja