GEORG OTSA JUURED KA SADALA KANDIS

Laupäeval 21. märtsil on 100. sünniaastapäev austatud ja armastatud lauljal ja näitlejal Georg Otsal (1920-1975), kelle isapoolsed juured pärit Sadala kandist. Arvestades seda tähistati märtsi esimesel nädalal nimeka artisti juubelit piduliku kontserdiga Sadala rahvamajas.

Mälestuskivi Sadala rahvamaja õuel kunagistele Leedi ja Reastvere koolidele, kus töötas õpetajana Georg Otsa vaarisa. Foto Jaan Lukas
Mälestuskivi Sadala rahvamaja õuel kunagistele Leedi ja Reastvere koolidele, kus töötas õpetajana Georg Otsa vaarisa. Foto: Jaan Lukas

Sadala külade Seltsi juhatuse esinaine Pille Tutt märkis, et Georg Otsa vaarisa Tõnu Ots (1811–1873) töötas aastatel 1833–1871 õpetajana Reastvere külakoolis. Reastvere kuulus alates aastast 1891 Laius-Tähkvere valda, alates 1939 Sadala ja kuni 2017. aastani Torma valda. Pärast haldusreformi asub see paik aga Jõgeva vallas.

Tutt rääkis ka Georg Otsa vanaisast Hans Otsast, kes Eesti avalikus elus tugevasti silma paistis. „Hans Ots (1838–1914) siirdus Narva, kus tema algatusel loodi lauluselts Ilmarine, mis sai tuntuks kõikjal Eestis. Narvas abiellus Hans Ots Maria Blumiga (1851–1924). Hans Ots suhtles rahvusliku ärkamisaja suurmeeste Mihkel Veske ja Johann Köleriga ning esindas narvalasi Carl Robert Jakobsoni matustel. Austus Jakobsoni vastu oli sedavõrd suur, et Georg Otsa isale pandi Eesti ärkamisaja suurmehe mälestuseks nimeks Karl-Robert, mis 1941. aastal muudeti Kaarliks.”

Tutt märkis seoseid erinevate juubelite vahel ja toonitades, et enne Georg Otsa 100. sünniaastapäeva on Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva tähistamise lõpuaastal tähistaud ka kirjanik Jaan Krossi 100 sünniaastapäeva. „Jaan Krossi romaani “Kolme katku vahel” järgi tehtud filmis mängis peategelast kroonik Balthassar Russowit Georg Ots.”

Georg Otsale pühendatud sündmusel Sadalas esines Tallinna muusikakeskkooli noortest muusikutest koosnev ansambel Kolm Musketäri. Baritonid Tõnis Sarap ja Silver Piiroja ja klaverimängija Kaur Pennert esitasid laule Georg Otsa repertuaarist, mis kõlanud nii estraadilavadel kui operettides ja ooperites. Alustati „Saaremaa valsiga”. Esitati ka laule nende lauljate repertuaarist, kes tegutsenud Georg Otsaga samal perioodil, näiteks Elvis Presly ja Jaak Joala.

Mälestustahvel Sadala rahvamaja õuel kunagistele Leedi ja Reastvere koolidele, kus töötas õpetajana Georg Otsa vaarisa. Foto Jaan Lukas
Mälestustahvel Sadala rahvamaja õuel kunagistele Leedi ja Reastvere koolidele, kus töötas õpetajana Georg Otsa vaarisa. Foto: Jaan Lukas

„Hea oli kuulda Kolme Musketäri liikmete tunnustavat arvamust kultuurihuvilise ja kaasaelava publiku sooja vastuvõtu üle Sadala rahvamajas. Lisaks kohapeal öeldud headele sõnadele väljendasid „musketärid” kiitust ka hiljem saadetud tunnustuskirjas,” rääkis Sadala Külade Seltsi juhatuse liige Vilja-Mari Luhalaid „Kontserdile tulnud erinevas vanuses lauljad tõendasid, et Georg Otsa looming paelub mitmeid põlvkondi,” arvas kogukonnelu eestvedaja ja kodutütarde liikumise juht Leina Kreek.

Pärast kontserdi toimus Georg Otsa elule ja loometegevusele pühendatud mälumäng. Mõnedki küsimused olid lähemalt või kaugemalt seotud Jõgeva vallaga. Nii saadi teada, et Georg Otsa lauluõpetaja oli Teise Maailmasõja ajal Nõukogude Liidu tagalas loodud Jaroslavli kunstiansamblite päevil laulupedagoog Aleksander Arder, kes ka Jaan Poska tütre Tatjana esimene abikaasa. Küsimusi oli ka Georg Otsa noorusaastate sportlikust harrastustest ujumisest, milles ta võitis mitmeid medaleid ja pani ise aluse ujumisvõistlustele Võrumaal Tamula järvel, mida hiljem peetud tema mälestuseks.

Georg Otsa teemalisel õhtupoolikul Sadalas esitleti ka rahvamaja uut digitaalset klaverit, millel musitseeris ansambli Kolm Musketäri klaverimängija Kaur Pennert. Tema sõnul võimaldas klaver igati meisterlikult mängida. Soetatud digitaalne klaver Yamaha on roosipuust ja jõudnud pärale tänu koostööle. Tutt ütles tänusõnad digitaalse klaveri soetamisele kaasa aidanud Riigikogu liikmele Aivar Kokale, samuti muusikainstrumendi välja valimisel ja katsetamisel asjatundliku nõuga abiks olnud kogukonnast pärit muusikapedagoogile ning koorijuhile Mare Talvele. Rahvamajas tegutsev segakoor Sõbrahing toetab muusikariista head säilimist klaverikatte soetamisega.

Ansambel Kolm Musketäri Sadala rahvamajas Georg Otsale pühendatud kontserdil. Foto Jaan Lukas
Ansambel Kolm Musketäri Sadala rahvamajas Georg Otsale pühendatud kontserdil. Foto: Jaan Lukas

Jaan Lukas