PALAMUSE KOOLIÕPETAJA JA RAHVATANTSUPEDAGOOG PÄLVIS VÄÄRIKA TUNNUSTUSE

Oskar Lutsu Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi esimese direktori ja tunnustatud giidi Vaike Lapi (1928-2015) mälestuseks loodud fondi stipendiumi pälvis tänavu kauaaegne Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi õpetaja ja rahvatantsuõpetaja Lea Isotamm.

Vaike Lapi Fondi looja Aivar Kokk ja fondi stipendiumi laureaat Lea Isotamm. Foto Jaan Lukas
Vaike Lapi Fondi looja Aivar Kokk ja fondi stipendiumi laureaat Lea Isotamm. Foto: Jaan Lukas

Eesti Vabariigi 102. aastapäevale pühendatud Jõgeva valla pidulikul vastuvõtul andis vallavolikogu esimees Raivo Meituse, Jõgeva vallavanem Aare Olgo, Vaike Lapi Fondi eestvedaja, ettevõtja ja Riigikogu liige Aivar Kokk tunnustuskirja Lea Isotammele stipendiumi saamiks.

Vaike Lapi Fondi stipendiumi laureaat 2019 Lea Isotamm on Palamusel olnud rahvakunstiõhtute korraldajaks alates aastast 1981. Samal ajal tantsis Lea ka Palamuse Kultuurimaja rahvatantsurühmas ja juhendas koolis õpilaste rühmasid. Osa võeti tantsupidudest nii Jõgeva maakonnas kui Tallinnas. 1995. aastal aitas Lea organiseerida Eesti Käsitööõpetajate Seltsi „Aita“ kokkutulekut Palamusel. Järgnevatel aastatel korraldas ta suviseid käsitööpäevi näituste ja töötubadega. Lea Isotamm on käinud kohalikku kultuuri esindamas Palamuse sõpruspiirkonnas Ikaalistes, Soomes, kus korraldas tikkimiskursust. Koos rahvatantsurühmaga on ta käinud esinemas lisaks Eestile ka Lätis. Memmede rahvatantsurühma „Paunvere Maalid“ juhendajaks sai Lea 2017.a. sügisel. Praegu valmistab rühm tema juhendamisel Põltsamaal suvel toimuvaks Jõgevamaa Laulu-ja Tantsupeoks. Enne seda oli ta samas rühmas tantsija. 2018. aastal aitas Lea korraldada Jõgeva maakonna Memme-taadi laulu- ja tantsupidu Kuremaal. Tema koostas pidu tervikuks siduvad vahetekstid, mida ise ette luges. Samuti korraldas ta Palamuse veskis Eesti Vabariik 100 auks käsitöönäituse „Vanaemade veimevakast“, mis kujunes väga menukaks.

Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumis töötas Lea Isotamm matemaatikaõpetajana ja on andnud ka perekonnaõpetuse tunde.

“Loodus, armastus ja huumorimeel – see on eestlastel alati tugev olnud – aitavad meil ellu jääda ja raskeid aegu üle elada,” arvas Lea Isotamm, kes mõned nädalad tagasi toimunud Eesti Rahvamajade Ühingu tunnustussündmusel Kaheksakand pälvis tunnustuse Kuldkand.

Jaan Lukas