„KODUMAA SÜNNIPÄEV” JA „SAJA LUGU”

Jaak Känd: „Kõik inimesed on sündinud Pärnus / Kõik inimesed on sündinud / sinise mere ääres / Eesti riik on sündinud / sinise mere ääres / Eesti Vabariik on sündinud Pärnus”

Kristel Reinsalu ja 150-aastane Sindi laulukoor. Foto Urmas Saard
Kristel Reinsalu ja 150-aastane Sindi laulukoor. Foto: Urmas Saard

[pullquote]22. veebruaril esineb Sindi laulukoor Sindi seltsimajas 150. juubelikontserdil[/pullquote]Sõbrapäeval tähistati Pärnus Raeküla Vanakooli keskuses Eesti Vabariigi 102. aastapäeva luule- ja kontsertetendusega „Kodumaa sünnipäev”. Luulet luges Jaak Känd ja Kristel Reinsalu juhatusel esines Jannseni aegne Sindi laulukoor, kes tänavu tähistab oma 150. tegevusaastat.

Nelik

Vaheldumisi kõnetati kohalviibinute hinge luule, mõtiskluste ja lauludega. „On kodumaa sünnipäev. Kaks kaunist emakeelset sõna, mis seovad nelja eestlasele nii igapäevast, igiomast ja põlist väärtust: kodu, maa, sünd, päev,” arutles luulekeelt mõistev Känd. „Kõigepealt kodu. Asugu see siis Vargamäel, Kassisabal või vaeste patuste alevis, kodu on igaühele meist oluline – sealt saab inimlaps kõige aluse – südamesoojuse, uudishimu, silmasära ja armastuse. Selles Eesti kodus võib vahel puudu olla üks vanemaist või pole seal õdesid-vendi, kuid alati on seal jätkunud lapsele kooliteele kaasa panna võileib suudlusega.”

Jaan Krossi sünnist möödub 19. veebruaril 100 aastat. Mõistetavalt valis Känd riigi sünnipäeva eel midagi suurmehe loomingust. Katkend luuletusest „Maailma avastamine I“ kuulutab, et kõik inimesed on sündinud Genuas. „Kõik inimesed on sündinud / sinise mere ääres / Kõikide isad / on kummargil kangaspuude kohal / kudumas kangast / lastele jätkata.

Ja siis põrutas Känd valjul selgelt kõlaval häälel, väänates Krossi sõnu oma arvamisega: „Ei, vale. Täna ja siin peaks kõlama see nii: „Kõik inimesed on sündinud Pärnus / Kõik inimesed on sündinud / sinise mere ääres / Eesti riik on sündinud / sinise mere ääres / Eesti Vabariik on sündinud Pärnus”

Ja lõpetuseks – päev. „Üle meie kõigi õuede sammuvad päevad pikas reas. Nad tulevad kusagilt hommiku kandist, toredate nägudega noored matkamehed“ (parafraas Aleksander Suumani luuletusest „Üle mu õue“). Nad peatuvad meie juures ja kuulavad, mida on meil neile rääkida ja vaatavad, mida on meil neile näidata. Katsugem siis veeta oma hetked päevadega nii, et õhtute poole minnes oleks neil teistele jutustada Eestimaa väärikatest poegadest ja tütardest.

Sindi laulukoor 150

Muidugi said sõna lauljadki. Võimsalt kaikusid vana kooli aula seinte vahel armastatud laulud: „Hinges hoidma pean kodulee tuld”, „Ilus oled, isamaa”, „Laul Põhjamaast”, „Ta lendab mesipuu poole” ja teised. Tugeva aplausiga kutsuti esmakordselt Raeküla Vanakooli keskuses esinenud Sindi laulukoor tagasi ja kuuljate soovil laulsid nad uuesti „Laulu Põhjamaast”. Keskuse poolt kingiti tänutäheks rahapuu. Juba järgmise nädala laupäeval, 22. veebruaril esineb Sindi laulukoor Sindi seltsimajas 150. juubelikontserdil „Aeg on nagu leekiv hiigelõis”.

Pärnu Y-klubilt Reena Pärnatile

Nagu tavapäraselt, toodi seegi kord keset kontserti saali loosiauhindade laud. Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro Selg ütles, et peakorteriga nende majas tegutsev Pärnu Y-klubi algatas mullu novembris Reena Pärnati toetuseks raha kogumise, et vibusportlane saaks treenida rahvusvahelisteks tiitlivõistlusteks ettevalmistavas Lõuna-Korea laagris. Treeninglaager toimub 17. veebruarist kuni 8. märtsini. Seni on kogutud umbes 1500 eurot. Annetajate auhinna lauale kogutakse esemeid samuti headelt annetajatelt. Tänane peavõit oli lapitekk, mille valmistaja ning annetaja oli taas Theresa Kaljurand Sindist. Fortuunaks valiti Kristel Reinsalu.

Pühendus

Viimase luuletuse kohta ütles Känd, et see on tema poolne pühendus sündmuse “Saja lugu“ läbiviijaile, sest osales ka ise samal üritusel. Nende nimed on: Kaupo Kikkas – fotograaf, video, idee autor; Laur Kaunissaare – tekstide autor ja toimetaja; Jaak Prints – ürituse ja videode lavastaja; Erki Pärnoja – muusika autor.

Saja lugu

Eestimaa saja lugu
metsast ja maast ja merest.
Eestimaa inimesest
sünnibki aja lugu.

See on kui vaselõige,
tükike igast perest,
maarahva tõust ja verest
hõiskava laulja hõige.

On kui südame tukse,
kantud kirjatud vöödest,
oma kodust ja töödest
läbi mõteteukse.

Eestimaa saja lugu
õnnest, valust ja karmast –
midagi igiarmast –
see on me ajalugu.

(20. aprillil 2018)

Urmas Saard

Samal teemal:

2017. aasta 24. veebruari hommik Sindis. Foto Urmas Saard

 

 

 

KUTSE SAABUVA EESTI VABARIIGI 102. AASTAPÄEVA JA ALGAVA KOOLIVAHEAJA TÄHISTAMISELE SINDIS

Eesti Vabariigi 101. aastapäeva paraad Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto Urmas Saard

 

 

 

EESTI VABARIIGI 102. AASTAPÄEVA PARAAD TALLINNAS VABADUSE VÄLJAKUL