MUUSEUMIÖÖ TEEMAKS VALITI „ÖÖS ON AEGA”

Suur Muuseumiöö toimub tänavu 16. mail, mil Eesti muuseumid avavad oma uksed tasuta kell 18. Eriprogrammid, ekskursioonid ning muu spetsiaalselt selleks õhtuks korraldatu on inspireeritud muuseumide ühiselt valitud teemast “Öös on aega”. Aasta suurim muuseumiüritus toimub üle terve Eesti ning kestab viis tundi: täna saavad muuseumid veel programmiga liituda, selleks tuleb ühendust võtta muuseumiöö korraldustoimkonnaga.

Aja jälg Sindi muuseumis. Tänavu möödub 105 aastat Sindi muuseumi asutaja Olga Kalda sünnist. Foto Urmas Saard
Aja jälg Sindi muuseumis. Tänavu möödub 105 aastat Sindi muuseumi asutaja Olga Kalda sünnist. Foto: Urmas Saard

[pullquote]kõigel tundub olevat oma aeg: sünniaeg ja künniaeg, prooviaeg ja kooliaeg, sõjaaeg ja rahuaeg, õitseaeg ja uneaeg[/pullquote]Muuseumiöö teema “Öös on aega” kutsub külastajaid sel ööl mõtlema aja kulgemisele, mõõtmisele ja märkamisele. Aega on inimestel justkui järjest vähem, aga teisest küljest peaks meil kõigil ometi sama palju aega olema – 24 tundi ööpäevas. Või kas see ikka on nii? Mida me ajaga peale hakkame, kuidas aeg kulgeb, kuhu aeg kaob ja millises ajas me üldse elame? Inimeste kohta öeldakse “oma aja laps” ja kõigel tundub olevat oma aeg: sünniaeg ja künniaeg, prooviaeg ja kooliaeg, sõjaaeg ja rahuaeg, õitseaeg ja uneaeg. Kuidas mõõdetakse aega poeetiliselt, bioloogiliselt, astronoomiliselt, tehnoloogiliselt – ja miks mõned meist elavad täna aastas 2020, aga teistel on aastanumbriks 5778, 1441 või 10233?

“Muuseumidel on ajaga eriti palju pistmist, sest eks tegelevad muuseumid ju suuresti just nimelt ühe või teise hetke hoidmise, uurimise ja näitamisega. Võimalik, et muuseumid ongi kõige suuremad ajaeksperdid, nii et selle aasta programm tõotab tulla ühtviisi põnev nii kunsti- kui spordi-, nii loodus- kui tehnoloogiamuuseumites,” ütleb Muuseumiöö programmijuht Vivian Siirman ja lisab: “Kui teile tundub, et päeviti on kogu aeg kohutavalt kiire ja aega üldse ei ole, siis maikuus Muuseumiööl on muuseumis aega küllaga, ja seda saab koos uurida ja avastada. Kava teeme avalikuks aprillis, aga kindel on see, et igas maakonnas leiab avastamist ja tegutsemist. Ja nagu ikka: tulla võib üksi, sõprade või perega, kõikidele leiame tegutsemis- ja avastamisvõimalusi.”

Hetkel saavad muuseumid, erakogujad, galeriid ning muud paigad end veel Muuseumiöö programmis osalemiseks kirja panna: selleks tuleb muuseumiöö korraldusmeeskonnaga ühendust võtta. Aga mitmel pool ettevalmistused juba käivad – koostatakse öö eriprogramme, sest just rohked õpitoad, erilised ekskursioonid ja võimalus mõnd eksponaati hoopis uue nurga alt vaadata toovad maikuus publiku koos sõprade ja perekondadega kodust välja. See, mis igas muuseumiööl avatud muuseumis täpselt toimuma hakkab, selgub aprilli alguseks.

Eelmisel aastal avasid muuseumiööl uksed 215 muuseumi ja mäluasutust ning öö jooksul tehti üle 100 000 muuseumikülastuse, mis on suur number isegi Eesti väga kõrge muuseumikülastatavuse – 3,4 miljonit muuseumikülastust aastas – taustal.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing. Täpsemat infot muuseumiöö kohta saab veebilehelt ja Facebookist.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Muuseumiöö Sindi muuseumi õuel. Foto Helen Parmen

 

 

 

Muuseumiööl Sindi muuseumis

Rahvusvaheline muuseumiöö Bauska lossis Foto Urmas Saard

 

 

 

Rahvusvaheline muuseumiöö Bauskas