TARTU RAHU AASTAPÄEVAL SINDI KALMISTUTEL JA MUUSEUMIS

Sindi muuseumi ja naisliidu ühisel eestvõttel tähistati Tartu rahu sajandat aastapäeva linna kalmistutel ja ajaloohuviliste vestlusringis koos Kaitseväe Akadeemia  muuseumi juhatajaga, kes tutvustas enda toimetatud raamatut.

Kristjan Bachman, Kaitseväe Akadeemia muuseumi juhataja. Foto Urmas Saard
Kristjan Bachman, Kaitseväe Akadeemia muuseumi juhataja. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Teenete eest Vabadussõjas autasustati Viktor Arakut II liigi 3. järgu Vabadussõja Ristiga[/pullquote]Küünlapäeva hommik üllatas tavapärasest veel niiskema ning vihmasajuse ilmaga. Loomulikult ei seganud sombune talvepäev eestlaste rahupüha tähistamist. Sindi naisliidu vaprad prouad kogunesid vihmavarjude alla Sindi vana kalmistu väravasse, et liikuda üheskoos süütama küünlaid kõigi Sindist pärit ning Sindi kalmistutele maetud vabadussõdalaste mälestuseks.

Kogunesime Sindis sündinud ja õppinud Viktor Araku hauale. Vabadussõjast võttis ta osa soomusrong „Kapten Irv“ kompaniiülemana. Teenete eest Vabadussõjas autasustati Viktor Arakut II liigi 3. järgu Vabadussõja Ristiga.

Lühike päevateemaline sõnavõtt oli muuseumi juhatajalt. Meenutussõnad laususid Tori abivallavanem Jana Malõh ja Kaitseväe Akadeemia muuseumi juhataja Kristjan Bachman. Kalmule asetati lillekorvid ning süüdati küünlad.

Kalmistult siirduti muuseumisse, kus ootas kuum tee ning maitsev kringel. Päev jätkus raamatuesitlusega.

Bachman kandis tähtpäeva puhul Kuperjanovi pataljoni mundrit. Ta on aktiivne kaitseliitlane ning sõjaajaloo klubi Front Line liige. Külaline esitles enda toimetatud raamatut „K.L. Tartu Maleva Vabadusristi Vendade Malevkond 1924 – 1934“. Raamatu teeb tähelepanuväärseks see, et puudutab lähemalt ka Viktor Araku tegemisi Kaitseliidu Tartu malevkonnas.

Raamatuga saab tutvuda Sindi muuseumis ja soovi korral ka osta. Esitlus oli põnev. Eriti nauditav oli mõnusalt kulgenud vestlusring, mille käigus said huvitavat teavet nii esineja kui kuulajad. Aitäh kõigile. Uute kohtumisteni.

Aita Puust
Sindi muuseumi juhataja

Samal teemal:

Eesti lipu seltsi Sindi osakonna liikmed Kardo Kase ja Ain Keerup lillekorvidega Seljamaa ausamba ees. Foto Urmas Saard

 

 

 

SELJAMAA NIMI SEOSTUB SINDILASTE TEADVUSES EELKÕIGE TARTU RAHUGA

Vabadussõja 100. aastapäeva hommikul VR II 3 kavaler reservkapten Viktor Araku kalmul Sindi Vanal kalmistul. Foto Urmas Saard

 

 

 

MÄRGILISEST VIKTOR ARAKUST SINDI MUUSEUMIS