SELJAMAA NIMI SEOSTUB SINDILASTE TEADVUSES EELKÕIGE TARTU RAHUGA

Tänasel Tartu rahulepingu 100. aastapäeval loetletakse üle Eestimaa enam kui sadat juubelisündmust. Nende hulgas oli mitme ettevõtmisega ka Sindi linn, kus keskne tähtpäeva pühitsemine toimus Sindi gümnaasiumi ajaloolises aulas ja koolimaja esisel tseremooniaväljakul.

Eesti lipu seltsi Sindi osakonna liikmed Kardo Kase ja Ain Keerup lillekorvidega Seljamaa ausamba ees. Foto Urmas Saard
Eesti lipu seltsi Sindi osakonna liikmed Kardo Kase ja Ain Keerup lillekorvidega Seljamaa ausamba ees. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Ta peab lipuvilje hoidmist tähtsaks vahendiks teel noore inimese aatelisusele, et selle läbi kasvatada tõelisi kodanikke saja-aastasele riigile.[/pullquote]Sinimustvalgete kandelippudega seisid auvalves kolm Sindi gümnaasiumi vilistlast ja viis õpilast. Hümni ühislaulmise järel lausus avasõnad väike sõnameister Sten Eric Hansen. Tartu rahuläbirääkimistest kõnelesid Eesti lipu seltsi noored liikmed Chätlyn Parts, Georgina Ristoja ja Lisette Kandima.

Tuletati meelde, et üks Sindi gümnaasiumi kuulsamaid vilistlasi ja rahuläbirääkimistel osaleja oli kahtlematult Sindi ministeeriumikooli lõpetanud Seljamaa. 4. detsembril 1919 sõitis Venemaaga peetavate rahuläbirääkimiste Eesti delegatsiooni juht Jaan Poska kõneluste alustamiseks Tartusse. Ta kirjutas tütrele: „Kas midagi välja tuleb – teadmata. Kindel, et enamlased tahavad rahu mitte rahu pärast, vaid mõne teise eesmärgi kättesaamiseks. Meile on aga rahu hädasti tarvis tema enese pärast.” Kahe kuu vältel asus Eesti ja Tartu linn maailma ajakirjanduse keskmes.

Kuna osapoolte nõudmised olid väga erinevad, eriti piiride küsimuses, kujunesid läbirääkimised väga raskeks. Ähvardades isegi katkeda. Püüdes läbirääkimiste käiku mõjutada, korraldas Punaarmee Narva all mitu pealetungi, neist viimane toimus 28.-30. detsembril. Aasta viimasel päeval algas viimane avalik istung. Kohal viibisid lääneriikide, põhjamaade, USA, Jaapani, Baltimaade ja Nõukogude Venemaa ajakirjanikud.

Vaherahu hakkas kehtima 3. jaanuaril 1920. a kell 10.30, sellega lõppes Vabadussõda. Rahuleping allkirjastati küünlapäeval kell 00.47. Tegu oli ülimalt õigeaegse ja oskuslikult sõlmitud lepinguga. Tsiteeriti Poska mälestusi, kellele olid suurimaks tunnustuseks tehtud töö eest ühe tänava ääres seisnud naisterahva sõnad, kui too tegi ristimärgi ja ütles „Te päästsite me pojad!”

Poska ütles delegatsiooni liikmetele: „Tänane päev on kõige tähtsam Eestile tema 700-aastases ajaloos – täna esimest korda Eesti määrab oma tuleviku saatust.”

Määrati riigipiir ja Eesti Vabariik sai 15 miljonit kuldrubla. Kõige tähtsam oli siiski see, et Venemaa tunnustas Eesti Vabariigi iseseisvust ja loobus igaveseks ajaks õigustest Eestile. Ajalugu tundes teatakse, et venelastele tähendab igaviku mõiste paraku kõiges 20 aastat.

Koolimajast väljudes astuti läbi vihma hoone esinduslikumale küljele, Seljamaa monumendi juurde. Sõnavõtuga esines Tori vallavolikogu esimees Enn Kuslap, kes asetas mälestusmärgi ette lillekorvi ja läitis küünla. „Tulles tänapäeva, tundub praegune elu meile täiesti loomulikuna ja iseenesestmõistetavana.” Kuslap jätkas arutlemist mitmete küsimuste esitamisega. Ta küsis: „Kui aga kõike seda eelnevat poleks olnud? Kas meil oleks kaunis eesti keel? Kas meil oleks Skype?”

Lillekorvide ja elava tulega kaunistasid monumenti veel kogunemise korraldajad Eesti lipu selts ja Sindi gümnaasium, samuti Sindi muuseum, Sindi ajalooklubi, Mihkel Mathieseni mälestusfond. Olenemata kehvast ilmast seisis tseremooniaväljakul üle poolesaja inimese, nende hulgas rohkelt noori.

Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup rääkis pärast piduliku tseremoonia toimumist, et nende kooli üheks oluliseks eripäraks on noorte seas lipuvilje kasvatamine. Ta peab lipuvilje hoidmist tähtsaks vahendiks teel noore inimese aatelisusele, et selle läbi kasvatada tõelisi kodanikke saja-aastasele riigile. Teiste sõnadega on olnud tegemist samuti kingitusega Eesti riigile, kelle juubelipidustustele pandi eile õhtul Eesti Rahva Muuseumis punkt. EV100 toimkonna kutsel osalesid ka koolijuht Keerup ja Sindi gümnaasiumi õpilasesinduse president Pillerin Pihelgas Tartus toimunud väga esinduslikul ja suurejooneliselt korraldatud tänuõhtul “Rahuga edasi, Eesti!” ning sellele järgnenud meeleolukal tantsuõhtul “Eesti tantsib”. EV100 juhtrühma esimehe Toomas Kiho sõnul avaldati sellega kõigile kutsutuile tänu ja austust tehtu eest. Tunnustuse kinnituseks kingiti neile mahukas, sisukas ja kaalult üsna raske raamat „Esimene aastasada”.

Urmas Saard

Samal teemal:

Kristjan Bachman, Tartu kõrgema sõjakooli muuseumi juhataja. Foto Urmas Saard

 

 

 

TARTU RAHU AASTAPÄEVAL SINDI KALMISTUTEL JA MUUSEUMIS

Hümni laulmine Tartu rahuläbirääkimiste 100. aastapäevale pühendatud konverentsil rahvusraamatukogus. Foto Urmas Saard

 

 

 

TARTU RAHU JUUBELILE PÜHENDATUD KONVERENTS KESKENDUS PIIRILEPPELLE

Aldo Kals raamatuga Sajand Tartu rahulepingut 1920-2020. Foto Urmas Saard

 

 

 

RAAMAT “SAJAND TARTU RAHULEPINGUT 1920-2020″

Julius Friedrich Seljamaa monument rahuläbirääkija sünnilinnas Foto Urmas Saard

 

 

 

SELJAMAA SÜNNILINN PÜHITSEB TARTU RAHULEPINGU SAJANDAT AASTAPÄEVA

Rein Koch tutvustab Tartu rahulepingut. Foto Urmas Saard

 

 

 

TARTU RAHULEPINGU SÕLMIMISE SAJANDALE AASTAPÄEVALE PÜHENDATUD KONVERENTS

Sajand Tartu rahulepingut 1920-2020 kaanekujundus.

 

 

 

SAJAND TARTU RAHULEPINGUT KAANTE VAHEL

Tallinnas Vabadussõja võidusamba juures. Foto Urmas Saard

 

 

 

100 sekundit mälestushetke kõikjal Eestis: Tallinnas, Pärnus, Sindis ja mujal

Sten Eric Hansen ja Braian Kulp. Foto Urmas Saard

 

 

 

Kaur Kasemaa videouudis meenutab Sindi gümnaasiumi ajalootundi saja aasta möödumisest Tartu rahuläbirääkimistel

Toomas Kiho, Eesti Vabariik 100 juhtrühma esimees. Foto Urmas Saard

 

 

 

Eesti Vabariigi juubelipidustuste lõppakord keskendub Tartu rahu 100. aastapäevale

Sindi gümnaasiumi õpilased Sten Eric ja Braian esitavad ajaloolisi fakte. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi mäletab 100 aastat tagasi alanud rahukõnelusi

Sindi gümnaasiumi ja Sindi linnavalitsuse esindus Julius Seljamaa kalmul tema 80. surma-aastapäeval. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi tähistab rahukõneluste algust väärika pidulikkusega

Julius Friedrich Seljamaa ausamba juures seisab ajaloolise lipuga auvalves Jaan Roosnurm, Eesti lipu seltsi liige. Foto Urmas Saard

 

 

 

Seljamaa monumendi juures toimub ajalootund

Jüri Estam Pärnus Nooruse Majas. Foto Urmas Saard

 

 

 

Pärnus kõneldi Tartu rahulepingust